Ken Wilber – Meditația integrală. Mindfulnessul ca modalitate de creștere, trezire și revelare în propria viață

meditatia-integralaTe-ai gândit vreodată cum ar fi să-ți poți folosi întregul potențial uman, să te dezvolți atât spiritual, pe axa verticală, cât și la nivel individual, pe axa orizontală, ancorându-te și implicându-te în social? De-a lungul timpului, oamenii au încercat cu precădere prima cale, aceea a trezirii, de care ne vorbesc și numeroase tradiții religioase. Însă cea de-a doua cale, aceea a creșterii, a fost identificată de abia în urmă cu un secol, o dată cu avântul psihologiei în lumea occidentală. De atunci, ele au mers în paralel, oarecum izolate, oferind o variantă sau alta de dezvoltare.

Însă noutatea absolută pe care o aduce Ken Wilber este ideea că ele nu se exclud reciproc, ci pot fi cultivate împreună, ducând la o transformare personală dintre cele mai bogate și mai complexe.

Prin exerciții de introspecție și meditație, recurgând la mindfulnessul integral ca la un instrument valoros de autodevenire, autorul ne poartă, pe rând, prin cele opt etape ale creșterii și cele cinci stări ale conștiinței identificate până în prezent, realizând, în final, o sinteză a acestora la nivel individual.

Meditația integrală este o carte de referință a psihologiei transpersonale, acea psihologie care promite depășirea barierelor timpului și spațiului.

Ken Wilber este scriitor american, promotor al psihologiei transpersonale și fondator al teoriei integrale, un sistem filosofic ce propune sinteza întregii cunoașteri și experiențe umane.

La naştere, copilul nu are percepţia unui sine separat; nu îşi poate da seama unde se termină corpul său şi unde începe mediul. El este una cu mama sa şi cu mediul său, într-o stare de pură fuziune. Această etapă, nivelul 1, este adesea numită etapa Arhaică, etapa simbiotică, etapa fuziunii sau etapa senzorio-motorie şi fiziologică şi îi este atribuită culoarea infraroşu. (Acestor etape li se atribuie uneori culori din simplul motiv că există atât de multe caracteristici ale fiecărei etape, încât orice nume le-am putea da — chiar şi cele precum „arhaic” sau „simbiotic” — nu este destul de cuprinzător pentru etapa respectivă în întregimea sa, fiind, astfel, cumva înşelător. Se folosesc, deci, culori neutre sau numere pentru a evita această problemă. Le vom menţiona pe toate trei — numele, culorile şi numerele. Vă veţi obişnui — şi sper că vă veţi simţi şi confortabil — cu toate.) Nu este nevoie să reţineţi aceşti termeni. Vom oferi informaţia necesară de fiecare dată când este nevoie. Pentru moment, este vorba doar de o expunere generală a acestei desfăşurări extraordinare a dezvoltării şi evoluţiei prin care trec toţi oamenii, pe măsură ce se conturează hărţile din ce în ce mai dezvoltate, dar totuşi ascunse, gramaticile ascunse, care le guvernează lumea.

În jurul vârstei de 4 luni, în ceea ce se numeşte adesea sub-etapa „ieşirii din găoace”, copilul tipic învaţă să diferenţieze corpul său fizic de mediul său fizic. încă nu poate face diferenţa între şinele său emoţional şi cel al altora — în special al mamei. Copilul simte că el şi mama lui sunt un fel de „unitate duală”, un sine larg şi fuzionai care nu are cu adevărat graniţe între emoţiile proprii şi cele din jur; nu există graniţe între emoţiile copilului şi ale mamei. Pentru psihanaliză, aceasta este „faza orală”; conform ierarhiei nevoilor a lui Abraham Maslow, este etapa „nevoilor fiziologice” (unde sunt incluse hrana, căldura, apa, adăpostul); pentru psihologul Jean Piaget, axat pe dezvoltarea umană, este începutul sub-etapelor „senzorio-motorii”; pentru filosoful Jean Gebser este etapa „Arhaică”. Cel puţin în primul an din viaţa sa, chiar şi după etapa ieşirii din găoace, copilul trăieşte în această stare, în mare parte fuzională, nediferenţiată, Arhaicul infraroşu.

Dacă nu există leziuni asupra creierului sau dacă nu au boala Alzheimer într-un stadium foarte avansat, puţini adulţi rămân în totalitate în această etapă. Este, însă, posibil, ca o persoană să aibă anumite aspecte ale conştiinţei ataşate sau fixate la această etapă — ceea ce psihanaliza ar numi „fixaţie orală” (nu doar o „pulsiune orală” ci o „fixaţie orală” — o diferenţă importantă la care ne vom uita imediat), deci este de dorit să fim mereu atenţi la asemenea posibilităţi. Mulţi indivizi au fixaţii orale — sau, la celălalt capăt al spectrului, „disocieri orale” (ne vom uita la amândouă) — iar acestea duc la „dependenţe orale” sau „alergii orale”. Acestea se referă, în general, la probleme legate de nevoile şi pulsiunile fiziologice fundamentale ale organismului uman, deci este o etapă asupra căreia vom dori să începem focalizarea Mindfulnessului Integral.”

Cuprins

Introducere
Capitolul 1. Creșterea: Hărţile Ascunse ale Dezvoltării
Capitolul 2. Trezirea: Pașii către Iluminare
Capitolul 3. Revelarea: Multiplele Perspective ale Conștiinţei
Capitolul 4. Numeroasele noastre Cursuri de Dezvoltare: Explorarea Inteligenţelor Multiple
Capitolul 5. Tabloul Total a Tot Ceea ce Este

Editura: Trei
Nr. pagini: 352
Format: 13×20 cm
Data apariţei: Octombrie 2018
Pret intreg: 39 RON
 

Linkuri unde se poate comanda: pe site-ul editurii aici sau aici sau aici

Surse:http://www.edituratrei.ro, https://www.eusunt.ro

Alte carti publicate de Editura Trei:

Capcana narcisismului. Îndrumar de cunoaștere a naturii umane și de autocunoaștere – Reinhard Haller

3 Minute de meditație – Christophe André

Nu o lua personal! Cum să gestionezi ofensele într-un mod echilibrat – Bärbel Wardetzki

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.