Lewis Mehl-Madrona, Barbara Mainguy – Reconfigurează-ţi mintea – neuroştiinţa autotransformării prin limbaj

reconfigureaza-ti-minteaSuntem născuţi într-o lume a poveştilor, care ne modelează rapid şi inconştient comportamentul şi dezvoltarea. Când ne spunem povestea personală, familială şi culturală, ne transformăm tiparele vieţii, precum şi tiparele ce ne modelează comunitatea şi societatea în care interacţionăm.

Aplicând în domeniul terapiei narative cele mai recente descoperiri din neuroştiinţă despre memorie, cartografierea creierului şi plasticitatea neuronală, Dr. Lewis Mehl-Madrona şi Barbara Mainguy ne explică modul în care creierul se specializează în arta construirii de interpretări şi scenarii. Autorii ne dezvăluie cum memoria funcţionează prin poveste, cum creierul îşi reaminteşte lucrurile mai degrabă în formă narativă, nu descriptivă, şi modul în care ceea ce ne spunem singuri ne modifică fiziologia şi facilitează sănătatea sau boala.

Bazându-se pe experienţa lor de zeci de ani în terapia narativă, autorii te învaţă cum să-ţi schimbi povestea, oferindu-ţi practici de cartografiere şi reconfigurare a creierului ca să-ţi descoperi povestitorul interior şi să vezi dacă poveştile pe care ţi le spui sunt funcţionale sau disfuncţionale, vindecătoare sau distrugătoare.

Reconfigurează-ţi mintea şi reconectează-te cu tine însuţi şi cu ceilalţi la un nivel superior!

Diferitele forme de vindecare vin cu propriile seturi de poveşti despre modul în care putem scăpa de suferinţă. In lumea indigenă, mergem la un vârstnic. El ne ascultă poveştile despre problemele pe care le avem şi ne înţelege povestea în cadrul unei viziuni tradiţionale asupra lumii.

Acest lucru este mai greu de făcut în lumea noastră postmodernă. Atunci când vine un client la cabinetul nostru, el are o poveste de spus. Are o poveste despre ce i-ar fi de folos şi ce doreşte să i se întâmple. Noi trebuie să găsim un mod de lucru în cadrul acestei poveşti, să vedem dacă putem întocmi harta poveştilor suficient de corect pentru a putea interacţiona cu succes.

Psihologul Michele Crossely ne spune că toate terapiile încep prin ascultare. Acesta este coşmarul actual al medicinei: faptul că medicul zilelor noastre, fie pentru că aşa vrea, fie pentru că acestea sunt condiţiile în care îşi desfăşoară munca, îşi ascultă fiecare pacient doar 18 secunde, în medie. Sistemul nostru de sănătate pierde timp, energie şi bani din cauză că nu evaluează impactul poveştii asupra modului în care oamenii reacţionează la suferinţă. O poveste este de multe ori răspunsul la întrebarea „Cum de te-ai gândit la asta?”.

Multe abordări ale vindecării devin mai eficiente atunci când nu doar identificăm credinţele ce ghidează comportamentul sau percepţia, ci aflăm şi poveştile care au condus la respectivele credinţe. Cei care lucrează cu naraţiunea îi ajută pe oameni să găsească şi să îşi adune poveştile, să le aducă acasă. Noi înţelegem că trebuie să te ascultăm pentru a afla ce doreşti, ce crezi că te-ar ajuta. Noi ascultăm deschis pentru a auzi povestea pe care o spui despre suferinţa ta, dar şi pentru a înţelege modul în care îţi construieşti poveştile. Cine sunt eroii? Ce efect pot avea ei asupra rezultatului final? Care este povestea apariţiei suferinţei? Care ar fi indiciile posibilităţilor de schimbare?

În capitolele care urmează îţi vom pune la dispoziţie descrierile sesiunilor însoţite de comentariile noastre, în care vei găsi ilustrarea următoarelor tehnici:

Ascultă povestea bolii. După aceea, ascultă dedesubtul poveştii. Permite-ţi să rămâi într-o tăcere respectuoasă în timp ce asculţi. Nu judeca şi nu încerca să interpretezi povestea, permite-i doar să se aşeze în spaţiul creat între voi doi.

Începe să co-creezi naraţiunea vindecării. Undeva, în cuprinsul poveştii, vei începe să auzi indicii ale poveştii vindecării. Ascultă şi caută aceste indicii şi începe să le explorezi.

Încearcă să ai o abordare holistică, adresează-te minţii, coipului, spiritului, comunităţii, emoţiilor şi relaţiilor, siguranţei, factorilor sociali determinanţi ai sănătăţii (mijloacele de subzistenţă). Acestea sunt cele şapte direcţii ale sferei medicale a tribului Dakota descrise în cartea Coyote Healing. Poveştile pot lua naştere din oricare dintre aceste dimensiuni.

Extrage poveştile care explică acel comportament sau credinţele după care se ghidează persoana respectivă.

Află cine a spus aceste poveşti şi în ce context. Când au părut aceste poveşti adevărate şi pentru cine?

Explorează începuturile unor poveşti alternative

Dă teme pentru acasă pentru a continua lucrarea dincolo de cabinet, în viaţa persoanei respective.

Construieşte poveşti alternative care să conducă la rezultate mai bune.

Sprijin-o pe persoana respectivă în testarea acestor poveşti alternative în lumea sa.

Am descris aceste idei ca parte a modului de lucru pe care îl abordăm cu clienţii, dar ele ne oferă fiecăruia dintre noi modalităţi de explorare a propriilor poveşti şi credinţe şi de găsire şi aplicare a unor poveşti alternative…”

Cuprins:

Introducere … 7
Capitolul 1
Descoperirea poveştilor pe care le trăim … 17
Capitolul 2
Ce crede mintea ta despre poveste … 49
Capitolul 3
Sinele colectiv … 89
Capitolul 4
Poveşti, credinţe şi anomalii … 117
Capitolul 5
întâlnirea cu povestitorii … 147
Capitolul 6
Crearea noilor poveşti, imaginarea transformării … 179
Capitolul 7
Poţiuni magice, soluţii alchimice … 221
Capitolul 8
Corpul nostru: creatorul înţelesului … 265
Concluzie … 303
Anexă: Zonele creierului care au un rol important în înţelegerea şi crearea poveştilor … 309
Note … 335
Bibliografie … 355
Mulţumiri … 381

Editura: For You
Nr. pagini: 384
Format: 13×20 cm
Data apariţei: Septembrie 2018
Pret intreg: 42 RON

Linkuri unde se poate comanda: click aici sau aici sau aici

Surse: https://editura-foryou.ro, https://www.cartiminunate.ro

Alte carti publicate de Editura For You:

Miezul lucrurilor – Darren R. Weissman, Cate Montana

Respira pur si simplu – Dan Brulé

Vindecarea sufletului de frica si suferinta – Deepak Chopra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.