Susan David – Agilitatea emoțională

agilitatea-emotionalaDrumul către împlinirea personală şi profesională este rareori uşor. Ce îi desparte pe cei care ating succesul de cei care nu reuşesc? Răspunsul este agilitatea emoţională, un concept nou şi revoluţionar în psihologie care ne permite să navigăm printre suişurile şi coborâşurile vieţii. Renumitul psiholog Susan David a descoperit că, indiferent cât de creativi sau de inteligenţi suntem, indiferent de tipul nostru de personalitate, agilitatea emoţională, adică modul în care gestionăm lumea noastră interioară – gândurile, sentimentele şi discursul cu sine –, este ceea ce determină în final cât de mult succes vom avea.

Oamenii se vor confrunta mereu cu capcane care îi pot duce în direcţia greşită: îndoiala de sine, ruşinea, tristeţea, teama sau mânia. Cei care au agilitate emoţională nu sunt imuni la stres şi greşeli. Diferenţa este că aceştia ştiu cum să se adapteze, să îşi pună acţiunile în acord cu valorile personale şi să facă schimbări mici, dar semnificative care le vor aduce o viaţă pe deplin împlinită.

Dr. Susan David este psiholog la Facultatea de Medicină Harvard, cofondator şi codirector al Institutului pentru Coaching de la spitalul McLean şi CEO al Evidence Based Psychology, o companie de consultanţă în afaceri. A colaborat cu instituţii şi companii precum ONU, Ernst & Young şi Forumul Economic Mondial. Articolele sale au apărut în numeroase publicaţii, printre care Harvard Business Review, Time, Fast Company şi The Wall Street Journal.

Nu trebuie să vă întrebaţi dacă un lucru este „corect” sau „greşit”, ci ce legătură are cu felul în care vreţi să vă trăiţi viaţa. Atunci când ştiţi ce contează cu adevărat pentru voi, vă puteţi elibera de lucrurile care nu contează.

Dacă, de pildă, preţuiţi faptul de a fi un părinte bun, să înţelegeţi ce anume înseamnă asta pentru voi, în mod practic, este mult mai important decât să încercaţi să vă conformaţi unor concepte generale despre ce arînsemna „un părinte bun”. Există tot felul de părinţi – şi nu există o unică metodă corectă de a fi un părinte bun, nici măcar în oraşul, în cartierul sau în grupul vostru de prieteni.

Iată câteva întrebări despre educaţia copiilor, pe care vi le puteţi pune: ce vreau să observe oamenii, atunci când mă văd cu copilul meu? Ce-aş observa, dacă m-aş privi eu pe mine? Am un comportament consecvent în diferite împrejurări? Comportamentul meu este aliniat cu convingerile mele esenţiale despre ce înseamnă să fii un părinte bun?

Fireşte, acesta e doar un exemplu. Puteţi pune întrebări de acest gen cu privire la aproape orice aspect al vieţii de zi cu zi. Puteţi porni pe această cale răspunzând în scris la o singură întrebare, în fiecare seară, înainte de culcare: ce-am făcut astăzi şi a meritat cu adevărat? Nu e vorba despre ce v-a plăcut sau nu v-a plăcut să faceţi în ziua respectivă, ci despre ce vi s-a părut important.

Dacă descoperiţi, după câteva săptămâni, că răspunsurile voastre la întrebare sunt foarte scurte, puneţi problema altfel, întrebându-vă în fiecare dimineaţă: dacă asta ar fi ultima mea zi pe pământ, ce-aş face ca să fie o zi extraordinară? Dacă, de pildă, preţuiţi relaţia cu partenerul vostru de viaţă, dar v-aţi făcut obiceiul să nu o întâmpinaţi pe persoana respectivă, când se întoarce acasă de la serviciu, puteţi decide să întrerupeţi orice activitate în momentul în care intră pe uşă şi s-o salutaţi cu o îmbrăţişare caldă. După ce aţi făcut ceva nou, puteţi decide dacă a meritat timpul vostru şi, curând, veţi avea o listă de acţiuni şi experienţe conforme cu ceea ce credeţi că este important.”

Cuprins:

1. De la rigiditate la agilitate … 9
2. Captivi … 23
3. Încercări de a ieşi din capcană … 45
4. Fiţi prezenţi … 65
5. Detaşaţi-vă … 87
6. Urmaţi-vă motivaţia … 111
7. Mergeţi mai departe. Principiul schimbărilor mărunte … 131
8. Mergeţi mai departe. Principiul balansoarului … 157
9. Agilitatea emoţională la lucru … 181
10. Cultivarea agilităţii emoţionale a copiilor … 207
11. Concluzie. a deveni adevărat … 227
Mulţumiri … 231
Note … 237
Indice … 263

Editura: Litera
Nr. pagini: 272
Format: 13×20 cm
Data apariţei: August 2018
Pret intreg: 29,90 RON

 
Linkuri unde se poate comanda: pe site-ul editurii aici sau aici sau aici

Surse: http://www.litera.ro, https://www.eusunt.ro

Alte carti publicate de Editura Litera:

Cum să te relaxezi și să învingi stresul – Mike George

Cum recunoști minciuna – Pamela Meyer

Când totul se prăbușește în jurul tău. Cum să facem față fricii, disperării, furiei și sentimentului de neputință – Pema Chodron

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.