Osho – Înțelepciunea nisipurilor

intelepciunea-nisipurilorSufismul este o viziune. O viziune vă transformă. O viziune este posibilă doar când eşti transformat, când eşti dus pe alte înălţimi, pe alte culmi, pe alte profunzimi ale vieţii. De fapt, nu este deloc potrivit să folosim numele de „sufism”, pentru că nu este un „ism”. Sufiţii nu îl numesc „sufism”, este numele pe care i l-au dat cei din afară. Ei numesc viziunea pe care o au tasawwuri, o viziune a iubirii, o abordare iubitoare a realităţii. Înseamnă să te îndrăgosteşti de existenţă.

Vă invit în această binecuvântare numită sufism, dar veți putea intra doar cu sufletul deschis. Ascultați cu iubire. Argumentația nu vă este de niciun folos. Sufismul nu face niciun efort să vă convingă. El se face accesibil doar pentru cei care sunt pregătiți să se împărtășească din el. Este o invitație adresată tuturor, însă doar cei suficient de curajoși să renunțe la argumente vor putea să intre în această lume a sufismului. Deschiderea sufletească trebuie să fie fundamentul, participarea trebuie să fie baza.

Cineva l-a întrebat pe Meister Eckhart – o fiinţă cu adevărat religioasă: „Atunci când Iisus spune Cere şi ţi se va da, de ce oamenii nu cer? Dacă e suficient să ceri, de ce oamenii nu fac asta? Dacă El spune să cauţi, că vei găsi, şi te îndeamnă să baţi, că uşa se va deschide, atunci de ce oamenii nu bat la uşă?” Eckhart a râs şi a răspuns: „Din două motive. Mai întâi, tu poţi cere şi e posibil să nu ţi se dea, iar oamenii nu doresc să resimtă frustrarea; şi al doilea motiv, mai profund, este că tu poţi cere şi e posibil să ţi se dea ceea ce ceri. Acesta e şi mai înspăimântător.” De aceea nu încearcă oamenii cu adevărat. Ei doar fac declaraţii goale. Şi vedeţi, întreaga lume pare religioasă, în sensul că oamenii merg la templu, la moschee, la biserică. Ei citesc Biblia, Coranul, Gita, ei recită din Vede, recită mantre, şi totuşi nu există deloc conştiinţă religioasă. Pământul este înconjurat de un nor foarte întunecat de inconştienţă. Ca şi când nu mai există deloc lumină. Noaptea pare să fie atât de neagră, şi nicio stea.

Trebuie să fiţi foarte, foarte atenţi, pentru că şi voi puteţi ajunge să faceţi la fel ca toţi ceilaţi de până acum.

Creştinism, hinduism, islamism, budism, jainism – ele nu sunt religii adevărate. Sunt false, contrafăcute. Hristos e adevărat, creştinismul e fals. Buddha e adevărat, budismul e fals. Budismul e creat de noi, Buddha nu e creat de noi; dar noi creăm budismul în acord cu propriile noastre idei şi cu prejudecăţile noastre. Noi creăm un Buddha, noi creăm budismul, noi creăm un mit al lui Buddha. Dar adevăratul Buddha nu e creat de noi. Adevăratul Buddha vine în această existentă în ciuda noastră! El trebuie să găsească o cale de ieşire din închisoarea pe care noi o numim societate. Dar cum se trezeşte cineva, noi facem cerc şi începem să ne învârtim şi să ţesem în jurul său un sistem care este creat tot de noi. Acesta nu are nimic de-a face cu fiinţa respectivă. Poveştile despre Buddha sunt neadevărate; tot astfel sunt şi cele despre Iisus. Persoana reală s-a pierdut. Noi creăm o asemenea ceaţă, un asemenea praf în jur, încât nimeni nu mai poate vedea persoana adevărată. Aceasta este munca teologilor.

Timp de două mii de ani, teologii creştini au creat un asemenea praf, încât este imposibil să îl mai vezi pe Iisus. Ei L-au pierdut de tot în logica cu care despică firul în patru, în teoriile lor şi sub munţii de cuvinte pe care i-au creat. Pe nimeni nu mai interesează cine a fost această figură importantă şi care este mesajul Lui.

Mesajul este foarte simplu, nu e nimic complicat. Mesajul este că nu ar trebui să te închini la Iisus sau la Buddha. Mesajul este ca tu însuţi să devii un Hristos sau un Buddha — altceva nu contează. Nu deveni creştin, devino Hristos. Dacă ai vreun respect de sine, devino Hristos, nu deveni un creştin. Devino un Buddha, nu deveni un budist. Niciun „-ism” nu-1 poate cuprinde pe Buddha, nicio biserică nu îl poate cuprinde pe Hristos. Dar o inimă omenească îl poate cuprinde pe Buddha. Doar inima îl poate cuprinde, pentru că inima omului este tot atât de infinită precum existenţa însăşi. Nu îl venera în afara ta. Dacă l-ai înţeles pe Buddha, respectă-te pe tine însutii Simte veneraţie pentru propria ta fiinţă; aceasta va fi şi veneraţie în faţa lui Buddha. Dacă L-ai înţeles pe Hristos, începe să priveşti în tine însuţi — îl vei găsi acolo. El nu este în afara ta, nu în biserici. El se află în miezul lăuntric al fiinţei tale.

Dacă religia va apărea cu adevărat în lume, nu vor mai exista religii, ci doar un spirit religios, o lumină radiantă, de o calitate inefabilă – asemenea iubirii sau conştiinţei; o calitate diferită a conştiinţei. Iar acest moment a sosit. Şi când este timpul ca o anumită idee să apară, nicio forţă din lume nu o mai poate împiedica.

Omul s-a maturizat. Creştinismul, budismul, hinduismul sunt toate eforturi primitive, nişte schiţe grosolane. Ele sunt precum astrologia, pentru care a sosit timpul să devină astronomie. Ele sunt asemenea alchimiei, pentru care e vremea să devină chimie, să devină ştiinţifică. Ele sunt asemenea magiei, la care a sosit momentul să se renunţe, deoarece omul este acum capabil să devină ştiinţific. A sosit ziua ştiinţei. Omul a devenit matur.

De aceea tot acest tumult al zilelor noastre, fiindcă nicio religie Veche nu pare a mai avea sens. Oamenii devin anti-religioşi nu pentru că sunt anti-religioşi, ci pentru că vechile religii nu mai sunt relevante.”

Cuprins:

Capitolul 1 Povestea nisipurilor … 1
Capitolul 2 Încrederea … 30
Capitolul 3 Călătoria este scopul … 56
Capitolul 4 Contrar aşteptărilor … 79
Capitolul 5 Oaza conştientizării tale … 107
Capitolul 6 Să fii cu totul … 135
Capitolul 7 Regele nebun şi idolul său … 161
Capitolul 8 Doar un salt cuantic … 188
Capitolul 9 Experienţa: inima materiei … 218
Capitolul 10 Omul cu viaţa inexplicabilă … 243
Capitolul 11 Renunţă la a deveni! A exista este suficient … 277
Capitolul 12 Eşti aici ca să fii tu însuţi … 308
Capitolul 13 Cele trei inele preţioase … 337
Capitolul 14 Dă frâu liber inimii tale … 364
Capitolul 15 Iisuse Hristoase, am ratat! … 393
Capitolul 16 Însetat … 416
Capitolul 17 Curgerea este uşoară … 444
Capitolul 18 Eu sunt focul! … 471
Despre autor … 497
Centrul internaţional de meditaţie Osho … 499

Editura: Atman
Nr. pagini: 501
Format: 13×20 cm
Data apariţei: Septembrie 2018
Pret intreg: 40 RON

Linkuri unde se poate comanda: pe site-ul edituri aici sau aici sau aici

Surse:https://www.editura-atman.ro, https://www.eusunt.ro

Alte carti publicate de Editura Atman:

Experiența tantrică. Calea rapidă de evoluție prin iubire și amor – OSHO

Kūkulu Kumuhana. Miracolul binecuvântărilor în tradiția Ho’oponopono – Ulrich Dupree, Andrea Bruchacova

Tantra – suprema înțelegere. Conversaţii despre Calea Tantrică din Cântecul Mahamudrei de Tilopa – OSHO

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.