Lillian Glass – 10 căi pentru a face față persoanelor care îți fac rău. Când te confrunți cu oameni toxici

10 cai pentruEditura Trei a publicat în această lună, în colecția Psihologie, practică volumul 10 căi pentru a face față persoanelor care îți fac rău. Cartea este scrisă de Lillian Glass, specialistă americană în psihologia comunicării și a comportamentului uman, a impus în limbajul cotidian sintagma de ”oameni toxici”.

Un bărbat de vârstă mijlocie se blochează într-un loc de muncă nesatisfăcător și tot ce-i vine în minte sunt cuvintele fostei învățătoare: „Nu se va alege nimic de tine”. O tânără apelează la terapie din cauza unei anorexii – totul a pornit de la vorbele unei amice din copilărie, care o făcea „vacă grasă”. O adolescentă se sinucide pentru că nu mai rezistă să fie constant hărțuită de către colegi. Ce poți să faci cu mesajele otrăvite care rămân gravate în psihicul tău și îți afectează respectul de sine? Cum reacționezi la „oamenii toxici” care împroașcă mesaje negative și îți fac viața un calvar?

Mai întâi, susține Lillian Glass, trebuie să detectezi tiparul în care se încadrează cel ce-ți otrăvește viața – și aici cartea îți oferă nu mai puțin de 30 de tipologii de „oameni toxici” – de la „Narcisist” și „Lingușitorul Toxic” la „Cârpa Plângăreață” și „Iuda Zâmbitoare”. Pornind de aici, vei putea combina cu succes cele 10 tehnici detaliate în această carte, pentru te tortura mai puțin și pentru a-ți ușura din stres și deprimare. Descoperă, așadar, cele mai eficiente strategii de „detoxifiere” a relațiilor (de la umor și oglindire la deconectare și confruntarea directă) și vei avea nu doar șansa de a scăpa de gândurile negre și durerile de stomac, dar și de a revitaliza relațiile cu oamenii toxici și de a ști când e cazul să rupi irevocabil acele legături.

Lillian Glass a consiliat numeroase personalități, printre care Dustin Hoffman, Melanie Griffith și Will Smith, și a fost tradusă la Ed. Trei cu bestsellerul Ba nu, ba da! Cum să punem capăt lipsei de comunicare dintre el și ea (2017).

Cuprins:

Introducere
Capitolul 1. Există o persoană toxică în viaţa ta?
Capitolul 2. Comportamentul toxic
Capitolul 3. Ce îi face pe oamenii toxici să se comporte în acest fel?
Capitolul 4. Identificarea oamenilor toxici din viaţa ta
Capitolul 5. Cele treizeci de tipuri de terori toxice
Capitolul 6. Zece tehnici pentru gestionarea relaţiei cu oamenii toxici
Capitolul 7. Tehnici pentru fiecare tip de teroare toxică
Capitolul 8. Alegerea unei tehnici în funcţie de rolul persoanei toxice în viaţa ta
Capitolul 9. Gestionarea furiei şi durerii generate de o relaţie toxică
Capitolul 10. Importanţa sinelui exterior: inventarul imaginii toxice
Capitolul 11. Revitalizarea relaţiei toxice
Capitolul 12. Viaţa ta merge înainte
Haideţi să fim învingători!
Bibliografie
Mulţumiri

GELOZIA — RĂDĂCINA TOXICITĂŢII

Gelozia este o reacţie primitivă. Până la urmă, de ce latră câinii la un copil mic pe care îl alinţi şi îl admiri? De ce unele animale sălbatice încearcă să omoare alţi membri ai haitei, care au mai multă mâncare decât ele? De ce copiii de trei ani, chiar dacă pot vorbi şi pot merge la toaletă singuri, se opresc din vorbit şi încep să facă pe ei, atunci când apare un nou copil?

Toate acestea se întâmplă din cauza geloziei şi a invidiei concomitente — nemulţumirea şi sentimentele de inadecvare pe care le stârnesc posesiunile celuilalt, succesul sau afecţiunea de care se bucură, şi dorinţa ta de a le avea pentru tine. Deşi oamenii toxici se comportă în felul în care se comportă deoarece s-ar putea să fie geloşi pe tine, este important să recunoaştem faptul că gelozia ne poate face chiar şi pe noi să ne comportăm, de asemenea, în mod toxic.

…..

Rănirea celuilalt din cauza geloziei adesea nu se restrânge doar la sfera fizicului, ci se poate manifesta şi în plan mental, prin intermediul jocurilor de manipulare, al cuvintelor maliţioase şi al comportamentului răutăcios. Pe măsură ce înaintăm în viaţă, vedem că există oameni care au anumite lucruri şi oameni care nu le au, sau, aşa cum este privită problema cel mai des, există învingători şi învinşi. Uneori câştigăm, alteori pierdem, în diverse momente ale vieţii noastre. Nu există sentiment mai plăcut decât cel produs de victorie şi nu există un sentiment mai neplăcut decât cel al pierderii. Ne simţim deprimaţi, victimizaţi şi fără valoare. Adesea ne răzbunăm pe noi înşine, mâncând prea mult sau bând prea mult alcool. Încercăm să evadăm prin intermediul drogurilor sau al altor diversiuni care ne pot crea probleme. De multe ori, ne îndreptăm asupra celorlalţi furia şi frustrarea cauzate de pierderi, de regulă asupra oamenilor care sunt cei mai apropiaţi de noi şi pe care îi iubim cel mai mult. Reacţia lor negativă la furia noastră ne face să ne simţim şi mai rău şi perpetuează ciclul convingerii că suntem învinşi.

Dacă îi vedem pe alţii „câştigând“, acest lucru ne consolidează sentimentele de frustrare. Atunci când se întâmplă să privim în afara noastră şi ne vedem vecinul care „a câştigat“, ajungem să ne simţim şi mai rău. Putem vedea că vecinul are o casă mare, un copil student la Harvard, o soţie care îl iubeşte, o nouă maşină sport, se află într o formă fizică fantastică, se îmbracă bine, are mulţi bani şi merge în vacanţă cu familia de două ori pe an, în diverse locuri din jurul globului. Acest vecin dă petreceri de pomină la el acasă, cu mulţi invitaţi care chiar par să-l simpatizeze, iar el şi soţia lui mereu par să se distreze de minune. Zâmbeşte mereu, iar toţi cei cu care vorbeşti tu par să-l aprecieze, deci de ce îl urăşti tu atât de mult?

Îl urăşti deoarece el are totul sau cel puţin îţi imaginezi că are totul. În loc să te bucuri pentru el, în loc să te simţi mai inspirat şi mai motivat să realizezi şi tu mai multe, vei căuta, alături de mulţi alţii dintre noi, să-l distrugi pe acest vecin.

…..

Sentimentele de gelozie şi invidie ies la suprafaţă de regulă atunci când trăim un sentiment de inadecvare — atunci când ne lipseşte ceva sau simţim că o altă persoană are mai mult decât noi.

Gelozia este elementul-cheie care distruge majoritatea relaţiilor. Într-un sondaj informal, efectuat de mine asupra a 105 persoane, sondaj în care oamenii erau întrebaţi „Care a fost elementul care a rupt prietenia dintre tine şi un prieten bun?“, peste 75 la sută dintre respondenţi au atribuit ruptura geloziei fostului prieten. Acest lucru este cu atât mai evident în relaţiile intime, dacă unul dintre parteneri se teme că celălalt îl va părăsi. Fiind geloasă, persoana în cauză devine posesivă şi atacă verbal sau fizic.

…..

Critica poate fi un lucru bun, atunci când este oferită prin intermediul unor cuvinte bine intenţionate şi pe un ton blând şi afectuos. Este, de asemenea, important cine anume te critică şi de ce. Persoana în cauză te critică pentru ca tu să devii mai bun? O face cu sinceritate şi îţi doreşte numai binele? Dacă da, atunci nu vei avea sentimente negative faţă de persoana care îţi oferă critica. De fapt, s ar putea chiar să ai mai mult respect pentru acea persoană, deoarece ţi-a spus adevărul. Adesea, cel care critică constructiv îşi va formula observaţiile pe un ton pozitiv şi va folosi cuvinte politicoase, care încurajează şi mângâie.

Pe de altă parte, vor exista şi oameni care te vor critica fără să îţi vrea binele. Ei te atacă pentru că, de fapt, nu te plac sau sunt geloşi pe tine şi simt o mare plăcere din a-ţi spune ce este în neregulă cu tine.”

Editura: Trei
Colectia: Psihologie Practica
Nr. pagini: 352
Format: 13×20 cm
Data apariţei: August 2018
Pret intreg: 39 RON

Linkuri unde se poate comanda: pe site-ul editurii aici

Surse: http://www.edituratrei.ro, http://blog.edituratrei.ro

Alte carti publicate de Editura Trei:

Ce este isteria? – Gisèle Harrus-Révidi

Sufletul omului. Între geniul binelui și al răului – Erich Fromm

Vrăjitoare, giganți și oameni înspăimântători. Ostilitatea în viața cotidiană și depășirea ei – Joseph H. Berke

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.