Penny Sartori – Ce este o experienta la limita dintre viata si moarte

ce-este-o-experienta-la-limita-dintre-viata-si-moarteMoartea este singurul lucru sigur în viață, deși mulți oameni refuză să se gândească la ea până când ceva tragic li se întâmplă și îi aruncă într-o criză. Și totuși, paradoxal, să ne gândim la ea și la frecvența experimentării unor fenomene la limita dintre viață și moarte ne poate ajuta să ne eliberăm de frica inevitabilă care o însoțește și să ne îmbunătățim viața în cele mai neașteptate feluri.

În acest trepidant și accesibil ghid, dr. Penny Sartori, expert în ELVM (Experiență la Limita dintre Viață și Moarte), răspunde celor mai frecvente întrebări despre acest subiect, printre care:

– Care sunt caracteristicile-cheie ale unei ELVM?

– Cine poate experimenta o ELVM și în ce circumstanțe se poate produce ea?

– În ce fel îți poate schimba viața ELVM?

– Ce ne pot împărtăși cei care au experimentat o ELVM?

– Care sunt implicațiile mai largi ale informațiilor despre ELVM?

Abordarea întrebare-răspuns, asociată cu studii de caz fascinante, vă poartă într-un tur în culisele acestui fenomen cu un puternic potențial de schimbare a vieții.

Frica de moarte este diminuată

Probabil că cel mai uzual şi mai profund efect pe care îl are ELVM este transformarea manierei în care experimentatorul percepe moartea. Cei mai mulţi E-ELVM care au trecut prin experienţe plăcute raportează faptul că în urma lor au rămas cu o convingere fermă că moartea nu este ceva de care să îţi fie frică – majoritatea lor simt că au trecut deja prin asta şi că este o experienţă foarte plăcută, în anumite cazuri, faptul că experimentatorii se simt confortabil cu noţiunea de moarte vine cu încredinţarea faptului că există viaţă după moarte.

Desigur, cercetările indică faptul că nu toţi oamenii devin complet neînfricaţi la gândul că îşi înfruntă propria moarte, unii dintre ei înregistrând doar o diminuare a stării de frică, în timp ce alţii nu se întorc cu niciun fel de impresie nouă despre ceea ce înseamnă să mori. în cercetările întreprinse de mine în cadrul spitalului, am descoperit că profunzimea pe care o atinge ELVM are legătură directă cu schimbarea perspectivei asupra morţii odată ce experimentatorul s-a întors la viaţă.

Studiile mele au relevat faptul că ELVM-urile acelora care experimentau un număr mai mic dintre caracteristicile surprinse de Moody (vezi pagina 21) generau un efect nesemnificativ în scăderea fricii faţă de moarte. Cei care experimentau un număr mai mare de caracteristici înregistrau o reducere cu atât mai consistentă a nivelului fricii faţă de moarte. Dintre toţi subiecţii mei, cei doi care au experimentat cele mai profunde ELVM-uri, cu cel mai mare număr de caracteristici, au devenit siguri de faptul că nu trebuie să ne fie frică de moarte.

Un pacient internat, care a trăit o ELVM în timpul unui stop cardiac, era aproape euforic în raport cu experienţa trăită. Şi-a dorit să o împărtăşească cu toată lumea, vizitându-i pe toţi ceilalţi pacienţi grav bolnavi pentru a le spune că nu avea de ce să le fie frică, pentru că moartea este minunată. Un alt pacient a vizitat toţi bolnavii din centrul de reabilitare în care se găsea pentru a le descrie ELVM-ul său şi pentru a le spune că nu are de ce să le fie frică de moarte. Optimismul său a schimbat starea de spirit a întregului salon -pacienţi care anterior nu voiau să se mai dea jos din pat.”

Sunt ELVM dovezi ale vieţii de după moarte?

Când am început cercetările asupra ELVM, dovada vieţii de după moarte nu era ceva la care mă gândisem. Mi-am condus cercetările în scopul dobândirii mai curând a unei bune înţelegeri a procesului morţii, decât asupra a ceea ce se întâmplă, odată ce a intervenit moartea, şi pentru a contribui la îmbunătăţirea stării pacienţilor care se află pe moarte în spitale, în cămine sau acasă.

Cu toate acestea, subiectul s-a dovedit a avea implicaţii mult mai extinse pentru E-ELVM şi i-a determinat pe mulţi oameni să mă contacteze. Pe de altă parte, faptul că anumiţi experimentatori se bazează pe certitudinea de a fi întâlnit, de a fi vorbit sau pe aceea de a fi văzut persoane decedate în timpul experienţei lor sugerează faptul că viaţa după moarte trebuie că există (şi amintiţi-vă faptul că experimentatorii întâlnesc persoane despre care nici măcar nu ştie că sunt moarte, iar uneori descriu membri ai familiei care au decedat cu mult înainte ca experimentatorii să fi avut şansa de a-i cunoaşte sau măcar de a-i fi văzut în fotografii).

Pe de altă parte, dacă privim viaţa de după moarte ca o continuare a ceea ce deja cunoaştem, desfăşurată într-un alt tărâm, cercetările asupra ELVM lasă încă multe întrebări fără răspuns. Nu vom putea şti vreodată cu siguranţă dacă ELVM-urile sunt dovada vieţii de după moarte; însă, până când vom putea găsi acest tip de dovezi, cred că putem să avem o perspectivă deschisă asupra lucrurilor şi să nu ne oprim din a pune întrebări.”

Cuprins:

De ce să citeşti această carte? … 6
INTRODUCERE … 11
CAPITOLUL 1. Care sunt caracteristicile-cheie ale ELVM, Este ELVM acelaşi lucru cu EEC? … 19
CAPITOLUL 2. Cât de supărătoare/neplăcută poate fi ELVM? … 37
CAPITOLUL 3. Cine poate experimenta o ELVM şi în ce circumstanţe se poate produce? … 57
CAPITOLUL 4. În ce fel îţi poate schimba viaţa ELVM? … 79
CAPITOLUL 5. Poate ştiinţa să explice ELVM? … 95
CAPITOLUL 6. Ce ne pot împărtăşi E-ELVM? … 109
CAPITOLUL 7. Care sunt implicaţiile mai largi ale informaţiilor despre ELVM? … 119
Ce urmează? … 132
Lecturi suplimentare … 134
Mulţumiri … 141

Editura: Didactica Publishing House
Nr. pagini: 144
Format: 11,5×16 cm
Data apariţei: Iulie 2018
Pret intreg: 45 RON

Linkuri unde se poate comanda: pe site-ul editurii aici, sau aici sau aici

Surse:https://www.edituradph.ro, https://www.eusunt.ro

Alte carti publicate de Editura Didactica Publishing House:

Noua ta viata incepe cand intelegi ca nu ai decat una – Raphaëlle Giordano

Instructiuni de folosire pentru o inima la mana a doua – Tamsyn Murray

Copilul vremurilor noastre – învățarea timpurie – Dr. Tessa Linvingstone

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.