Carl Semmelroth – Când părinții se enervează. O nouă abordare pentru a înțelege și soluționa conflictele din familie

Cand parintii se enerveazaCopilul tău nu mai vrea în ultimele seri să se dezlipească de televizor? Adolescenta ta s-a întors acasă mult prea târziu după o petrecere? Băiatul cel mare își lovește cu răutate frățiorul? În astfel de momente, vezi roșu în fața ochilor. Începi să țipi și să ameninți; ți se pare că nicio regulă nu mai funcționează, că odrasla ta a scăpat de sub control.

Celebru specialist în gestionarea furiei, autorul acestei cărți te ajută să-ți ții cumpătul în relația cu copiii obraznici sau încăpățânați, să eviți certurile inutile cu ei, păstrând în același timp intactă relația voastră afectivă. Vei afla, totodată, cum să-ți responsabilizezi copilul, explicându-i concret care îți sunt așteptările (și care sunt „consecințele” neascultării), cum să-i oferi oportunități de învățare și cum să-i insufli încrederea că, după fiecare rătăcire, el va ști cum să revină pe calea cea bună.

De asemenea, autorul încurajează o atitudine parentală iubitoare, dar fermă: părinții trebuie să țină minte că starea de bine a odraslei lor e mult mai importantă decât lacrimile și reproșurile manipulatoare ale copilului ce își închipuie că totul i se cuvine.

Carl Semmelroth, psihoterapeut din Michigan cu o experiență de peste 30 de ani, este autorul mai multor cărți dedicate gestionării furiei în cuplu, la serviciu sau în creșterea copiilor. A lucrat o vreme inclusiv cu adolescenți afectați de psihoză.

Cuprins

Mulțumiri
Introducere Cum să folosești această carte în mod optim
Capitolul 1. Lanțul furiei
Capitolul 2. Crearea și impunerea regulilor
Capitolul 3. Cine deține controlul?
Capitolul 4. Folosirea propriei nefericiri pentru a ne controla copiii
Capitolul 5. Furia parentală și excluderea din familie
Capitolul 6. Furia părinților și înfumurarea copiilor
Capitolul 7. De la grija afectuoasă la emoțiile supralicitate — o pantă alunecoasă
Capitolul 8. Atenția copiilor, televizorul și furia părinților
Capitolul 9. Folosirea dimensiunii imaginare din relația părinte–copil
Capitolul 10. Cultivarea unor atitudini care să te ajute să-ți crești copiii fără să te înfurii

Furia ţine de control. Mulţi părinţi ajung să încerce să-şi controleze copiii şi, făcând acest lucru, îşi umplu casele cu interacţiuni pline de furie. Când se întâmplă acest lucru, părinţii devin mai frustraţi şi mai nefericiţi, în timp ce copiii lor devin mai distanţi şi deseori incontrolabili.

Este util să înţelegem cum şi de ce furia, odată plantată în familie, are tendinţa de a creşte în frecvenţă şi intensitate. Ca un drog ce dă dependenţă, e nevoie de o furie tot mai extremă şi tot mai frecventă pentru a satisface această nevoie.

Mai întâi, să facem distincţia între termenii referitori la furie:

1. Ceilalţi nu ne văd gândurile şi sentimentele pline de furie, aşa că vom numi aceste evenimente interne pregătirea pentru comportamentele pline de furie. Printre acestea se numără irascibilitatea, sentimentul de a fi jignit sau victimizat, planurile de răzbunare, reflectarea la imperfecţiunile celorlalţi şi sentimentele de indignare morală.

2. Acţiunile noastre pline de furie şi exprimarea acesteia pot fi văzute de alţi oameni, iar atunci se numesc comportamente pline de furie. Printre acestea se numără expresiile faciale şi cuvintele pline de mânie, gesturile ameninţătoare, lovirile şi chiar uciderea.

Ideea de reţinut este că: sentimentele şi gândurile pline de furie (1) ne pregătesc să punem în practică nişte comportamente pline de furie (2).

Când un tată reacţionează cu un sentiment de furie la faptul că fiul său a tuns iarba neglijent, corpul tatălui se pregăteşte pentru un atac fizic asupra fiului său. Sentimentul de furie reprezintă literalmente faptul că el simte şi conştientizează la nivel fizic aceste pregătiri interne ale corpului. în organismul adultului au fost eliberate substanţe chimice care îi accelerează bătăile inimii, trimiţându-i mai mult sânge în braţe şi picioare şi crescându-i tensiunea. Aceste modificări fiziologice pregătesc corpul tatălui pentru un atac fizic asupra fiului său.

Poate ţi se va părea şocant să te gândeşti la sentimentul tău de furie în termeni atât de cruzi. în mod normal nu conştientizăm faptul că sentimentul nostru de furie este modul prin care corpul nostru se pregăteşte să atace fizic pe cineva. Foarte rar se întâmplă să punem în practică un atac fizic. De obicei, comportamentele pline de furie pe care le afişăm îl avertizează pe celălalt că ne pregătim să îl atacăm. Acea avertizare, dacă este luată în serios, va fi deseori suficientă pentru a obţine ceea ce vrem. Expresiile noastre faciale pot fi de ajuns pentru a face un copil să dea muzica mai încet. Dacă asta nu e suficient, ar putea fi de ajutor vorbitul pe un ton furios. Iar dacă nici asta nu merge, putem ţipa la copil într-un mod ameninţător.

Indiferent cât de bine ne justificăm această furie aferentă creşterii copiilor, ca fiind necesară şi naturală, eventuala eficacitate a acestor comportamente pline de furie va merge mână în mână cu faptul că cel mic le va resimţi ca pe nişte paşi spre vătămarea fizică. Eficacitatea comportamentelor pline de furie depinde aşadar de faptul că acel copil va învăţa să evite ceea ce ar putea urma.”

Editura: Trei
Colectie: Psihologie Practica
Nr. pagini: 168
Format: 13×20 cm
Data apariţei: August 2018
Pret intreg: 35 RON

Linkuri unde se poate comanda: pe site-ul editurii aici sau aici sau aici

Surse:http://www.edituratrei.ro, https://www.eusunt.ro

Alte carti publicate de Editura Trei:

Când spun „Nu“, mă simt vinovat. Antrenamentul asertivității – Manuel J. Smith

Să-i învăţăm pe copii să gândească. Cum să creşti un copil încrezător, independent şi chibzuit în epoca gratificării immediate – Darlene Sweetland, Ron Stolberg

Ghid pentru înțelegerea minții copilului. Metoda Parentajului Reflexiv – Alistair Cooper, Sheila Redfern

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.