Shefali Tsabary – Dincolo de pedepse şi răsfăţ. Ajută-ţi copilul să devină stăpân pe sine

dincolo-de-pedepse-si-rasfatGata cu pedepsele, privațiunile și interdicțiile ineficiente! Ajunge cu abordarea dictatorială, care merge de la violența lui „eu te-am făcut, eu te omor!” până la impunerea dorințelor arbitrare ale părintelui care „știe mai bine” ce are nevoie copilul! Demonstrând prin nenumărate exemple că educația bazată pe control și forță conduce la generații întregi de adulți disfuncționali, Shefali Tsabary oferă o perspectivă complet nouă, care favorizează apropierea, încrederea și susținerea din partea părinților.

Specialista americană în mindfulness și psihologia copilului îi învață pe părinți cum să creeze o relație profundă și durabilă cu odraslele lor, cum să le înțeleagă motivațiile din spatele comportamentelor și cum să îi facă să-și dezvăluie cele mai bune părți din personalitatea lor. Fără să fie adepta unei abordări de tipul laissez-faire, autoarea indică o serie de căi (bazate pe empatie, observare calmă și limitări adecvate contextului) menite să responsabilizeze copilul – doar astfel, el va putea prelua controlul asupra propriei vieți, dobândind, ca viitor adult, un caracter ferm, dar flexibil.

Rareori apare câte o carte care să nu fie conformă cu modul în care societatea tinde să facă lucrurile şi care reuşeşte să ne facă să adoptăm o abordare cu totul nouă — în special când e vorba, până la urmă, despre „propriul cămin”.

Pentru mulţi cititori, dacă nu chiar pentru toţi, conţinutul cărţii de fată va fi ceva cu totul nou. Pentru unii, lectura va fi resimţită ca un şoc, ca o palmă peste faţă sau ca un bobârnac în mijlocul frunţii. Pentru alţii, va fi o confirmare a stilului de parentaj pe care îl practică deja, furnizându-le înţelegerea şi susţinerea pe care, în majoritatea contextelor, nu le primesc.

Pentru mulţi dintre cei ca mine, cu copii adulţi, întrebarea care va apărea în minte este: „Unde era cartea asta când copiii mei erau mici?”

Realitatea este că pur şi simplu nu am fost conştienţi de adevărurile uimitoare pe care Shefali Tsabary le împărtăşeşte cu noi în acest volum. Deşi ne iubeam copiii şi făceam tot ce ştiam mai bine, metodele noastre se bazau pe tipul de parentaj de care am avut parte, la rândul nostru, în copilărie. În consecinţă, nu ştiam să ne creştem copiii altfel — într-un mod mai subtil şi mai axat pe validări, care să-i ajute să devină nişte adulţi încrezători în sine, fericiţi şi responsabili.

Shefali Tsabary este doctor în psihologie clinică al Universității Columbia din New York și a devenit celebră în urma aplicării tehnicii mindfulness în parentaj. La Editura Trei a mai fost tradusă cu volumul Părintele conștient (2015).

Prefață

1. De ce nu reușești să-ți disciplinezi copilul

2. Specialiști în arta controlului

3. Acționăm într-adevăr „pentru binele copilului“?

4. Lasă consecințele să-și facă treaba

5. În ce fel salvarea continuă a copiilor îi va face iresponsabili

6. Impolitețea, mușcatul și lovitul: cum să stabilești limite pentru copilul tău

7. Rolul copiilor noștri este de a ne pune la încercare coerența noastră interioară

8. Cum să spui „da“ sau „nu“ în mod eficient

9. Nu ești un regizor

10. Renunță la ideea de perfecțiune

11. Un copil ferm pe poziție

12. Nu despre tine e vorba

13. Învață să citești indiciile pe care ți le oferă copilul tău

14. Ce înseamnă să ți respecți copilul

15. Sunt rezonabile pretențiile tale?

16. Cum să-ți păstrezi cumpătul când copilul tău trece prin perioade dificile

17. Păcălirea copiilor ne cam poate păcăli

18. Ce să faci când copilul te dă afară din lumea lui

19. Regula despre reguli

20. Cum răspundem unui adolescent care se revoltă

21. Evită să te cerți din pricina temelor pentru acasă

22. De ce unii copiii ajung să-i hărțuiască pe colegii lor?

23. Rivalitatea între frați. Când copiii se ceartă între ei

24. Dacă pui bățul în cui, nu înseamnă că îți răsfeți copilul

25. Motivul ascuns pentru care aplicăm disciplinarea

26. Puterea legăturii afective

27. Fii martor (W de la witness)

28. Cercetează (I de la inquire)

29. Neutralitatea (N de la neutrality)

30. Negociază (N de la negotiate)

31. Empatizează (E de la empathize)

32. Soluționează (R de la resolve)

Postfață

Secrete pentru a-ți păstra cumpătul în zona de conflict

Moduri inteligente de a întări comportamentele pozitive ale copiilor fără a folosi disciplinarea

Copilul meu

Mulțumiri

Nu despre tine e vorba

„Orice părinte crede că-şi creşte copilul în cel mai bun mod posibil. Până la urmă, câţi dintre noi nu credem că nevoile copiilor noştri trebuie puse pe primul plan, chiar şi înaintea propriilor noastre nevoi?

Deşi aceasta este ceea ce ne spunem, eu sunt de părere că e o iluzie. Realitatea este că nevoile proprii sunt mereu pe primul plan — inclusiv când vine vorba despre modul în care ne creştem copiii.

Întreb adesea grupurile de părinţi de ce au ales să aibă copii. Răspunsurile lor includ variante, precum: am vrut să am această experienţă ca să văd cum e, iubesc copiii, mi-am dorit să fiu părinte, am vrut o familie, am dorit să văd cum e să iubeşti un copil şi să fii iubit de acesta. Aceste răspunsuri le-am primit în mod repetat.

Ceea ce toate aceste răspunsuri au în comun este formularea la persoana întâi — „eu am vrut, eu am dorit…” Acest aspect sugerează că, pentru mulţi dintre noi, a avea copii este mai mult despre noi înşine decât despre copii. Suntem crescuţi cu convingerea că „a avea copii” este ceea ce toată lumea aşteaptă din partea noastră. La fel ca orice alt obiectiv de bifat, alături de educaţie, carieră şi cumpărarea unei case, să avem un copil ne ajută să ne simţim „normali”. Asociem ideea de a avea un copil cu cea a unei vieţi de succes.

Copiii noştri ne umplu un vid emoţional. Fiecare dintre noi avem o dorinţă intensă de a fi iubiţi necondiţionat. Aceasta este adesea motivaţia din spatele dorinţei de a avea copii. Ca parte a dorinţei noastre de a ne simţi compleţi, avem tendinţa să ne folosim copiii pentru a ne satisface visurile neîmplinite, presându-i pe aceştia să realizeze diverse obiective ca şi cum pe această cale ne-am putea alina dorul după ceea ce n-am avut niciodată. Preocupaţi, astfel, de propriile dorinţe, putem ajunge cu uşurinţă să neglijăm nevoile copiilor noştri.”

Editura: Trei
Nr. pagini: 256
Format: 13×20 cm
Data apariţei: Mai 2018
Pret intreg: 35 RON

Linkuri unde se poate comanda: pe site-ul editurii aici, sau aici sau aici

Surse: http://www.edituratrei.ro, https://www.eusunt.ro

Alte carti publicate de Editura Trei:

Erica Reischer – Ce face un părinte grozav. 75 de strategii verificate pentru a crește niște copii fantastici

Darlene Sweetland, Ron Stolberg – Să-i învăţăm pe copii să gândească. Cum să creşti un copil încrezător, independent şi chibzuit în epoca gratificării imediate

Alex Pattakos, Elaine Dundon – Prizonierii gândurilor noastre. Principiile lui Viktor Frankl pentru a descoperi sensul în viață și profesie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.