Osho – Tao dezvăluit. Comentarii asupra unor fragmente din Tao Te Ching

tao-dezvaluitCartea Tao dezvăluit este al treilea volum din seria de discursuri Tao: Cele trei comori, continuând comentariile lui Osho pe marginea aforismelor lui Lao Tzu, prezentate în formă poetică, precum și seria de întrebări și răspunsuri legate de aceste aforisme: este căutarea spirituală un act egoist? De câtă răbdare are nevoie aspirantul spiritual pentru a ajunge la capătul călătoriei? Reușesc toate ființele să găsească în cele din urmă calea către iluminare? Care este diferența dintre inocență și ignoranță?

Comentariile lui Osho sunt realizate în asemenea manieră încât cititorul se simte condus în lumea lui Lao Tzu, în timp ce Lao Tzu este adus în timpul cititorului modern.

„Cunoaşterea nu ţine niciodată de prezent, ci întotdeauna de trecut. Din momentul în care spuneţi că ştiţi, cunoaşterea este deja moartă. Şi-a lăsat deja amprenta asupra memoriei şi a devenit ca praful care se agaţă de voi. Aţi trecut deja dincolo de ea.

Actul de a cunoaşte este mereu în prezent, este aici şi acum. Nu puteţi spune nimic despre el, puteţi doar să-l trăiţi. În momentul în care vorbiţi de el, chiar şi actul de a cunoaşte devine cunoaştere; de aceea, toţi cei care l-au trăit spun că nu poate fi exprimat. în momentul în care încercaţi s-o faceţi, însăşi natura lui se schimbă, iar el se transformă în cunoaştere. Nu mai este acel fenomen viu şi frumos al actului de a cunoaşte.

Actul de a cunoaşte nu are trecut, nu are viitor, are doar prezent. Şi să nu uitaţi, prezentul nu face parte din timp.

De obicei, oamenii cred că timpul se împarte în trecut, viitor şi prezent, dar se înşală complet. Timpul se împarte doar în trecut şi viitor, prezentul nu face deloc parte din timp. Nu puteţi să-l găsiţi în timp. Dacă îl căutaţi acolo, îl veţi rata. Dacă încercaţi să-l prindeţi în mâinile voastre, vă va scăpa mereu printre degete, deoarece face parte din eternitate, nu din timp.

Prezentul este eternitatea ce se intersectează cu timpul, este punctul în care eternitatea şi temporalul se întâlnesc.

Actul de a cunoaşte se află în prezent, cunoaşterea se află în trecut – iar cunoaşterea creează viitorul, trecutul creează viitorul. Viitorul este un efect secundar al trecutului.

Atunci când începeţi să cunoaşteţi, începeţi să vă faceţi planuri. Cu cât ştiţi mai multe, cu atât vă faceţi mai multe planuri. Cunoaşterea este trecutul, planurile sunt viitorul. Voi nu-i permiteţi viitorului să fie liber, ci încercaţi să-l forţaţi să treacă prin macazurile trecutului. V-ar plăcea să fie o simplă repetare a trecutului, dar un pic altfel, cu ceva mai multe ornamente. însă vreţi doar să repete trecutul.

Oamenii care ţin la cunoaştere îşi fac planuri, dar viaţa este un râu care curge neplanificat. Viaţa este libertate. Nu-i puteţi pune macazuri, nu-i puteţi impune categorii. De aceea, oamenii care ţin la cunoaştere ratează viaţa. Ştiu multe, dar nu ştiu nimic. Ştiu prea multe, dar de fapt sunt goi în interior, în ei se află doar vidul. Nu puteţi găsi pe nimeni care să fie mai superficial decât oamenii care ţin la cunoaştere. Ei sunt suprafaţă, doar suprafaţă, nu au profunzime, deoarece profunzimea apare datorită eternităţii.

Timpul este orizontal, se desfăşoară pe o linie aflată la orizont. Eternitatea este verticală, ea se desfăşoară în adâncime şi pe înălţime. Acesta este sensul crucii lui Iisus: timpul care se intersectează cu eternitatea, sau eternitatea care se intersectează cu timpul. Mâinile lui Iisus sunt timpul, ele merg în trecut şi în viitor, el este crucificat în timp şi se renaşte în eternitate. Fiinţa sa este verticală – fiinţa tuturor este verticală, doar trupul, mâinile, partea materială a oamenilor este orizontală.

Cunoaşterea creează viitorul, viitorul creează grijile. Cu cât ştiţi mai multe, cu atât vă îngrijoraţi mai mult, deveniţi mai nesiguri. Nu sunteţi niciodată în largul vostru, nu vă simţiţi ca acasă. În voi există un tremur interior care a devenit patologic. Un om care trăieşte actul de a cunoaşte este complet diferit, deoarece el trăieşte aici. Momentul acesta este totul, este ca si cum ziua de mâine n-ar exista – şi chiar nu există, nu a existat niciodată, ziua de mâine face parte din jocul minţii. Este visul omului care ţine la cunoaştere.”

CAPITOLUL 1 În căutarea cunoaşterii … 7
CAPITOLUL 2 Să nu faceţi nimic! … 31
CAPITOLUL 3 A cuceri lumea prin non-acţiune … 55
CAPITOLUL 4 Mamă! Ce l-am scuturat noi doi! … 79
CAPITOLUL 5 Dincolo de onoare şi dizgraţie … 105
CAPITOLUL 6 Nu vă voi părăsi niciodată … 131
CAPITOLUL 7 Dificil şi uşor … 157
CAPITOLUL 8 Aceasta este regina, Cleopatra … 183
CAPITOLUL 9 Începutul şi sfârşitul … 211
CAPITOLUL 10 Ce urmează? … 241

Despre autor … 272
Centrul internaţional de meditaţie Osho … 274

Linkuri unde se poate comanda: pe site-ul editurii aici, sau aici sau aici

Editura: Mix
Nr. pagini: 280
Format: 13×20 cm
Data apariţei: Mai 2018
Pret intreg: 29 RON

Surse: https://www.edituramix.ro

Alte carti publicate de Editura Mix:

Osho – Tao trăit. Comentarii asupra unor fragmente din Tao Te Ching

Osho – Tao Absolut. Comentarii asupra unor fragmente din Tao Te Ching

Selvarajan Yesudian, Elisabet Haich – Yoga și sănătatea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.