Jacques Salomé – Un strop de eternitate

un_strop_de_eternitate_cop1Dincolo de tăcerea care îl învăluie astăzi, Jacques Salomé continuă să dea viață unor proiecte noi, să lucreze solul fertil pe care l-a cultivat cu atâta grijă până acum, să iasă neobosit în întâmpinarea cititorilor lui. Mai mult ca niciodată, freamătă în el urgența de a-și transmite învățămintele, convingerile, tandrețea. Cuplul, legăturile dintre părinți și copii, bucuria lecturii și voluptatea scrisului, îmbătrânirea, încercările, schimbarea: sunt tot atâtea teme pe care le abordează cu luciditate și intensitate în textele inedite care alcătuiesc această carte, pe jumătate jurnal intim, pe jumătate eseu luminos. Fără odihnă, purtat de o pasiune care nu se dezminte, acest mare comunicator încearcă încă o dată să lărgească fiecare spațiu, fiecare clipă de viață pentru ca acolo să se sălășluiască… un strop de eternitate.

Reguli de igienă relațională, o scrisoare furioasă către hoții de poșete, sfaturi pentru părinții copiilor care nu vor să doarmă singuri, gânduri despre iubire și cuplu în era comunicării și a consumului, mărturisiri despre boală și traumă, amintiri despre mamele de altădată și despre un om care făcea pe arborele – toate își găsesc locul în paginile aceleiași cărți, într-o armonie care pentru autorul ei pare a fi principiu de viață și ritm al respirației.

Cu Un strop de eternitate, Jacques Salomé aruncă o privire înapoi: lirică, afectuoasă, plină de modestie și recunoștință. Scrisă cu savoir și cu saveur, cartea pare construită pe o dinamică a înălțării: de la o sinteză a principalelor teme și metode din cariera psihoterapeutului, trece prin autobiografie și se sfârșește într-o scriitură distilată, rarefiată, pură, cumva străină de timp și apropiată de o eternitate spre care ne întredeschidem împreună cu autorul. Și primim din ea un strop, de citit pe nerăsuflate.

Jacques Salomé (n. 1935) este psihosociolog, formator, scriitor și poet. Și-a obținut licența în psihiatrie socială la École des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris). Este fondatorul Centrului de formare în relații interumane „Le Regard fertile“ de la Roussillon-en-Provence, unde predă bună parte dintre cursurile de formare. A predat timp de cinsprezece ani la Université de Lille.

Jacques Salomé pledează pentru transformarea comunicării într-o materie de sine stătătoare care să se predea în școli, întrucât crede în responsabilizarea individului pentru crearea unor relații sănătoase, printr-o comunicare activă.

Filiația sa teoretică se revendică din curentul psihologiei umaniste, inițiat de Carl Rogers. La începutul carierei sale în relațiile interumane s-a folosit de psihanaliză, mergând în direcția propusă de Milton Erickson, pentru care subconștientul este un rezervor de resurse, nu o componentă întunecată a psihicului. În primele sale cursuri de formare, Jacques Salomé a folosit tehnici corporale cum ar fi Rebirth, bioenergia sau mijloacele de expresie scenică precum psihodrama.

Aceste numeroase experiențe l-au condus în timp la elaborarea unei metode personale: ESPERE (Energie Specifică Pentru o Ecologie Relațională Esențială), un sistem teoretic și practic, constând în concepte și instrumente proprii. Scopul demersurilor sale pedagogice și educative nu este acela de a da sfaturi, ci de a stimula reflecția personală și maturizarea, de a declanșa trezirea conștiinței și luarea de poziție față de sine și față de ceilalți. Se arată circumspect față de „profeții“ comunicării perfecte, punctul său de plecare fiind exprimarea personală.

A format până în prezent peste 60 000 de asistenți sociali, medici, psihologi și consultanți. A ținut conferințe și cursuri de formare și are discipoli (moderatori în metoda ESPERE și formatori de moderatori) în Franța, Belgia, Québec, Elveția, Insulele Réunion.

Este autor a 70 de cărți, coautor al unor lucrări de referință despre comu­nicare și cuplu, teoretician în cadrul Asociației pentru Comunicare Relațională prin Ascultare Activă. Cărțile sale au fost traduse în 27 de limbi, inclusiv în limba română.

A semnat de-a lungul timpului cronici permanente în revistele Psychologies (Franța) și Le Guide Ressources (Canada); are la activ numeroase apariții în presa francofonă: Madame Figaro, Médicine naturelle, Présence Magazine, La vie, La marine, Journal de Québec, La presse, Magazine 7 jours, Entrevue, Le devoir, Phare, Mariage.

Prefaţă … 7
Căci în sfârşit … 9

Puterea scrisului … 11
Cărţile mi-au dezvăluit măreţia omului … 13
Scrisul mi-a schimbat viaţa … 17
Aroma de poezie a unei scrieri … 21
Fragment dintr-o corespondenţă … 23
O privire subiectivă îndreptată spre largul de Carte … 26
Păstraţi un jurnal intim … 29
Scrisoare de recunoştinţă către cititorii mei … 32

A comunica pentru a trăi mai bine … 37
A comunica înseamnă a pune în comun … 39
„Iată ce înţeleg din ceea ce îmi spui” … 41
Pentru o curăţare a reţelei noastre relaţionale … 44
Două demersuri esenţiale … 47
Suntem nişte infirmi ai comunicării … 49
Era comunicării de consum … 52

Cuplul, mereu cuplul … 55
De ce ni se pare adesea atât de dificil să comunicăm? … 57
Reguli de igienă relaţională … 60
Chiar este posibil să trăim în cuplu vreme îndelungată!…. 63
Sexualitatea feminină şi masculină. Unde ne aflăm astăzi? … 68
Ce-ar fi dacă iubirea ar fi o aventură? Alta decât cea pe care am visat-o … 72
Cum să ne purtăm cu socrii? … 76
Putem învăţa la orice vârstă să devenim „adulţi” … 81

A deveni părinte … 85
Genitori sau părinţi: care este diferenţa? … 87
Naşterea întru paternitate … 91
Ce înseamnă să fii mămică şi mamă, tătic şi tată … 94
Meseria dificilă de părinte … 102
Să îi creştem altfel pe băieţi … 107
Pierderea mamei … 111
Mamele de altădată … 114

Copiii noştri, adolescenţii noştri … 117
Copiilor mei … 119
Copilul care nu vrea să doarmă singur … 120
„Am două mame, poate în curând chiar trei” … 124
Adolescenţi sau… „adultolescenţ”? … 128
Adolescenţi… iubiri şi confidenţe … 133
Sexualitatea la adolescenţi … 136

Şcoala, un loc de neocolit … 139
A forma profesorii şi părinţii în spiritul comunicării … 141
Din nefericire, întâmpinăm şi rezistenţe … 145
Problema autorităţii şi a puterii în educaţie … 148
Şcoala, loc de învăţare a comunicării … 152

Schimbarea, o trecere obligatorie … 155
Trezirea întru schimbare: grea, dar pasionantă … 157
O schimbare îndreptată spre sine sau spre celălalt? … 160
Care este calea spre schimbare? … 163

Visul, indispensabil … 167
Visul de a schimba viaţa! … 169
Călătoria mult visată … 172
Destine de vis … 176

Suferinţa… inutilă … 179
Legătura prin lipsă … 181
Ah, această voluptate a suferinţei! … 188
„Aş vrea să-mi satisfaci nevoile…” … 191

A fi sau a nu fi fericit … 193
În căutarea fericirii … 195
Deplina fericire … 200
Ce vă doriţi cel mai mult pe lume? … 201
Solitarul fericit … 206
Momente de graţie … 209

Grija de sine … 211
A fi cât se poate de sincer … 213
Sinistralitatea … 216
Sindromul vrăjitoarei celei rele sau al vrăjitorului celui rău … 218
A scăpa de o dependenţă … 221
Despre incest: a îndrăzni să vorbim şi, mai cu seamă, a îndrăzni să simbolizăm … 223
Evaporarea aleatorie a trecutului … 227
Bărbatul: manual de întrebuinţare … 230
Întoarcerea spre mine însumi … 233

Fiinţa umană, această fiinţă socială … 237
Vremea încălcărilor … 239
Scrisoare deschisă „hoţilor mei” … 242
Despre căinţă … 245
Excesele religiei… catodice … 248
Sunt interesat de Sikh-i … 250
„Doamna din faţă face origami” … 253

Vigoarea vieţii … 255
Un preaplin de iubire … 257
Omul care făcea pe arborele … 260
Mi-aş fi dorit să fiu… profesor de viaţă … 264
Să alegi viaţa … 266
O meserie care ar trebui inventată … 270
Clipe de viaţă … 272
Să îmbătrânim frumos … 278
Dragostea, o energie vitală … 281

„Există o paralelă surprinzătoare între relaţiile privilegiate din viaţa noastră şi starea de sănătate pe care o avem la un moment dat. Se stabilesc astfel legături puternice între calitatea relaţiilor pe care le considerăm cele mai importante (cu părinţii, la şcoală, la locul de muncă, în cuplu, cu sine etc.) şi confortul nostru psihic, adică sănătatea în general.


De fapt, atunci când se aşterne tăcerea cuvintelor, se face auzită violenţa feluritelor dureri. Altfel spus, ceea ce nu pot rezolva sau depăşi prin comunicare în unele relaţii, ceea ce simt că îmi provoacă un dezechilibru, ceea ce mă face să mă simt dependent, uneori înstrăinat poate declanşa anumite dureri: accidente, disfuncţii ale organelor vitale (inimă, ficat, stomac, spate, vezică urinară, aparat locomotor etc). Cu alte cuvinte, bolile sunt limbaje simbolice, metaforice, prin care corpul nostru încearcă să ne vorbească, lăsând să îi scape un ţipăt prin care ne atrage atenţia asupra lucrurilor insuportabile şi indescriptibile.


De aceea, vă invit la această curăţenie a reţelei relaţionale, aşa cum am menţionat într-un text anterior (vezi „A comunica înseamnă a pune în comun”), o curăţenie importantă a uneia sau a alteia dintre relaţiile semnificative din viaţa noastră. Curăţenie care va înlesni mai ales o restituire simbolică a mesajelor toxice pe care interlocutorul le-a răsfrânt asupra noastră (folosind un obiect sau o scrisoare, insistând asupra faptului că este un mod simbolic de a exprima şi de a înapoia ceea ce am simţit), a comportamentelor violente, a gesturilor şi atitudinilor pe care le-a avut faţă de noi. Această restituire mi se pare esenţială, întrucât ne ajută să ne regăsim energia vitală, să ne reconstruim imaginea de sine, să ne redobândim încrederea în noi înşine şi stima de sine, acordându-ne astfel mult mai multă dragoste nouă înşine.”

Editura: Curtea Veche
Nr. pagini: 287
Format: 13×20 cm
Data apariţei: Mai 2018
Pret intreg: 33 RON

Linkuri unde se poate comanda: pe site-ul editurii aici, sau aici sau aici

Surse: https://www.curteaveche.ro, https://www.eusunt.ro/

Alte carti publicate de Editura Curtea Veche:

Jacques Salome – Ghid de supraviețuire în universul profesional. Cum să facem față situațiilor stresante

Jacques Salome – Ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viaţă?

Jacques Salome – Vorbeşte-mi, am atâtea să-ţi spun

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.