Terapia integrării trecutului – Ingeborg Bosch

terapia-integrarii-trecutului_mCartea Terapia integrării trecutului. Demontarea mecanismelor defensive dobândite de-a lungul vieţii, publicată recent la Editura Curtea Veche, prezintă o terapie care ne ajută în primă instanţă să ne identificăm şi să decodificăm mecanismele de apărare, pentru ca mai apoi să lucrăm asupra lor.

PRI este o metodă inovativă de terapie care, spre deosebire de celelalte, se poate aplica şi fără ajutorul unui psihoterapeut. Ideea centrală de la care se porneşte este aceea că adulţii interpretează distorsionat experienţele de viaţă prin filtrul unor mecanisme de apărare învăţate în copilărie, care nu-şi mai găsesc utilitatea în prezent. Copii fiind, cu nevoi de securitate şi iubire uneori nesatisfăcute, vulnerabili, cu nişte capacităţi limitate de înţelegere a lumii şi de acţiune, ne-am tradus experienţele şi acţiunile persoanelor care ne aveau în grijă asimilând idei precum: „Dacă…, înseamnă că eu am fost de vină, eu am greşit, nu sunt suficient de bun încât să…“ Mecanismele de apărare identificate de Sigmund Freud sunt acum accesibile, tangibile şi mult mai uşor de înţeles decât v-aţi putea închipui.

Ajunşi la vârsta adultă, mecanismele de apărare, deşi bune în copilărie, se ­dovedesc a ne influenţa simţămintele şi acţiunile într‑un mod contraproductiv, îngreunându-ne sufletul, relaţiile, viaţa socială şi profesională, blocându-ne potenţialul creativ şi sabotându-ne fericirea. Aşadar PRI vine exact în întâmpinarea acestor probleme, ajutându‑ne în primă instanţă să ne identificăm şi să decodificăm mecanismele de apărare, pentru ca mai apoi să lucrăm asupra lor. După cum susţine şi autoarea, trecutul trebuie să rămână în trecut, iar dificultăţile din prezent nu trebuie să fie alimentate de răni vechi — respingere, furie, stres sau temeri legate de eşec.

„O lectură obligatorie pentru oricine este pregătit să-şi lase în urmă balastul emoţional şi să evolueze ca persoană. Convingerea mea este că va schimba în bine vieţile multor oameni.“ – Barbara Fredrickson, profesor de psihologie, The University of North Carolina, Chapel Hill

„Rareori apare câte o lucrare ce reuşeşte să combine într-o asemenea manieră un set de soluţii pentru o mai bună conştientizare şi dezvoltare personală — punând accentul pe o atitudine plină de compasiune faţă de sine şi faţă de alţii, încurajând individul către o formă profundă de explorare. Cartea de faţă este un ghid excelent pentru atingerea unui prag superior în ceea ce priveşte elevarea conştiinţei personale.“ – Rinaldo S. Brutoco, fost preşedinte, Institute of Transpersonal Psychology şi The Hoffman Institute

„Dacă-ţi doreşti să trăieşti mai mult în prezent, călăuza ta ar trebui să fie Ingeborg Bosch. Cunoştinţele ei despre natura umană nu au fost egalate de vreo altă şcoală de psihologie sau de o altă formă de terapie.“- Preston Ford, master în administrarea afacerilor şi în IT la Harvard University

Iată ce puteți găsi în cuprinsul acestei cărți:

Cuvânt înainte … 9
Prefață … 13
Introducere … 19
Fundamente teoretice … 33
Etapa 1
Auto analiza
Când mă găsesc sub influența creierului emoțional? … 51
Etapa 2
Recunoașterea simbolurilor
Ce declanșează reacția creierului meu emoțional? … 65
Etapa 3
Dezactivarea mecanismelor de apărare
Cum să‑ți reprogramezi creierul emoțional și să trăiești conștient ACUM … 87
Studii de caz … 119
Arta de a trăi conștient … 147
Anexa 1
Test pentru identificarea profilului defensiv … 167
Anexa 2
Explicații suplimentare și exemplificări ale celor cinci apărări … 173
Anexa 3
Test de recunoaștere a mecanismelor de apărare … 192
Anexa 4
Tehnici de respirație: Cum să‑ți asculți trupul, să‑ți calmezi frica și stresul … 195
Anexa 5
Arta de a trăi holistic … 200
Anexa 6
Cum găsești un terapeut PRI … 209
Anexa 7
Pentru terapeuți care vor să afle mai multe despre PRI … 212
Glosar … 215
Note explicative … 221
Index … 225

Un scurt fragment din carte:

  1. Frica

“De fiecare dată când ne simţim speriaţi, neliniştiţi, tensionaţi etc, în lipsa oricărei ameninţări fizice directe, aceste emoţii sunt indiciul că a intrat în acţiune creierul nostru emoţional şi s-a activat o reacţie defensivă. Exemplu: frica de a vorbi în public, frica de a merge la restaurant sau într-o călătorie de unul singur. Nu există niciun pericol iminent, aşadar frica pe care o simţim este o iluzie. Frica este provocată de ameninţare, de pericol. Şi, oricât ar fi de neplăcut, să mănânci singur într-un restaurant sau să vorbeşti în faţa unor oameni nu presupune niciun pericol.

Frica ne va face să evităm multe lucruri care ne-ar putea face viaţa mai frumoasă şi mai interesantă. Viaţa noastră va reflecta această tendinţă de a ne menţine între „graniţe restrânse şi previzibile”. Fobiile, atacurile de panică, anxietatea cronică şi insomnia sunt doar câteva exemple de posibile consecinţe.

  1. Apărarea Primară

Această apărare constă în sentimente şi gânduri care se reduc la ideea că e ceva în neregulă cu tine. Asemenea gânduri şi sentimente pot merge de la „Nu sunt bun de nimic, întotdeauna o dau în bară”, până la „Pur şi simplu nu fac faţă, e prea mult pentru mine” sau „Nimeni nu mă place, sunt plictisitor” etc. Numitorul comun este că fiecare gând sau sentiment se reduce la ideea că ceva nu e în regulă cu tine. De exemplu, când soţul tău întârzie la cină, iar tu îţi spui: „Ştiam eu, sunt plictisitoare, n-am nimic interesant de spus”. Sau când colegul tău e promovat şi tu te gândeşti: „Nu sunt bun de nimic, nimeni n-o să-mi remarce niciodată munca”. Sau când casa e un dezastru, grădina e invadată de buruieni şi coşul de rufe dă pe afară, iar tu îţi spui: „E prea mult pentru mine, n-o să reuşesc niciodată să fac toate astea, nu sunt în stare, mă simt copleşită”. Apărarea Primară ne face să avem foarte puţină energie şi o lipsă generală de încredere în noi înşine, iar în cele din urmă poate conduce chiar la o stare de depresie clinică.

  1. Falsa Speranţă

Această apărare generează gânduri, sentimente şi acţiuni care sunt în general însoţite de un sentiment de urgenţă, în situaţii în care nu există de fapt nicio urgenţă. „Trebuie să răspund imediat la acest e-mail”, când primeşti un e-mail. „Trebuie să fac curăţenie în toată casa înainte să sosească musafirii”, când aştepţi vizita unor prieteni. „Ar trebui să termin proiectul acum”, când nu există niciun termen-limită. Falsa Speranţă generează mult stres în viaţa noastră, provocând probleme precum insomnia alimentată, rumegarea la nesfârşit a unor gânduri sau un perfecţionism care ne epuizează. Această apărare poate duce la epuizare sau abuz de substanţe, din dorinţa de a ne relaxa mintea supraîncărcată. Ne împiedică să ducem viaţa pe care ne-o dorim, din moment ce punctul nostru de referinţă este în exteriorul nostru. Suntem predominant orientaţi către satisfacerea aşteptărilor şi nevoilor altora, aşa cum le percepem noi, adică într-un mod care poate să nu aibă nicio legătură cu adevăratele lor nevoi.”

Editura: Curtea Veche
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 232
Data apariţiei: aprilie 2015

Preţ: 32 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Curtea Veche, accesând acest link

Sursa: http://www.eusunt.ro, http://www.curteaveche.ro

Alte postări în categoria Autocunoaștere:
Ajută-te singur în caz de atac de panică – Radu Vrasti
Cum să-ţi construieşti fericirea. Psihologia fericirii – Christophe Andre
Fascinanta construcţie a Eu-lui – Augusto Cury

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.