Corpul tău ştie răspunsul – David I. Rome

Corpul_tau_stie_raspunsul_David_I_Rome_editura_Adevar_DivinCorpul tău îţi poate oferi răspunsul la orice întrebare sau provocare cu care te confrunţi. Tot ce trebuie să faci este să înveţi să recunoşti şi să asculţi semnalele fizice ale acestuia, fără a le confunda cu cele ale minţii.

Cartea combină luciditatea cu metoda Focalizării popularizată de Eugene Gendlin, ajutându-te să intri în contact cu înţelepciunea subtilă a corpului tău pentru a face mai bine faţă provocărilor vieţii de zi cu zi.

Corpul tău îţi poate oferi răspunsul la orice întrebare sau provocare cu care te confrunţi. Tot ce trebuie să faci este să înveţi să recunoşti şi să asculţi semnalele fizice ale acestuia, fără a le confunda cu cele ale minţii. Acest „simţ înnăscut” a fost popularizat pentru prima dată de psihologul Eugene Gendlin, a cărui carte referitoare la învăţarea folosirii simţului corporal, Focalizarea, s-a vândut în milioane de exemplare de la prima ei publicare în anul 1978. Instructorul certificat de Focalizare David Rome combină în această carte metoda Focalizării cu cultivarea lucidităţii şi cu alte principii budiste învăţate de la maestrul său Chogyam Trungpa, creând o serie de tehnici remarcabil de eficiente de accesare a simţului corporal pentru a-l aplica în vederea rezolvării problemelor şi confruntării cu dificultăţile, dar şi pentru declanşarea procesului creator în propria fiinţă. Prin capitolele sale scurte şi numeroasele exerciţii practice, cartea poate fi considerată cel mai compact şi mai accesibil ghid de învăţare a metodei Focalizării.

Argumente în favoarea acestei metode

  • Metoda Focalizării continuă să fie aplicată: ea şi-a păstrat popularitatea de când a apărut prin anii 70. Cartea lui Gendlin continuă să fie reeditată, iar Institutul Focalizării are mii de membri în peste 40 de ţări.
  • La fel şi metoda lucidităţii: practica lucidităţii obiective (necritice) aplicate momentului prezent s-a răspândit enorm în ultimii zece ani, fiind aplicată pe scară largă în psihoterapie şi pentru diferite alte scopuri terapeutice. Aplicarea lucidităţii în metoda Focalizării reprezintă pasul următor natural, iar David Rome este pionierul care explorează această aplicaţie.
  • O autoritate în domeniul reunirii celor două metode: David Rome este creatorul Focalizării Lucide. El organizează de mai bine de un deceniu seminare de focalizare lucidă şi cursuri online de Focalizare Lucidă pentru Tricycle.
  • Dincolo de rezolvarea problemelor: exerciţiile lui David demonstrează că focalizarea este cu deosebire eficientă pentru dinamizarea procesului creator. Pe lângă faptul că te învaţă ce să faci în momente dificile, corpul tău îţi poate spune cum să te exprimi elocvent şi cu entuziasm.

Este un manual al Focalizării lucide, o nouă metodă de integrare a tehnicilor orientale şi occidentale de accesare a înţelepciunii înnăscute.

Te-ai confruntat vreodată cu unul din acele momente în care viaţa îţi solicită de urgenţă un răspuns, dar nu ai nici cea mai mică idee ce să faci? Cu toţii ne-am confruntat cu ele. Vestea bună este că tu deţii deja întreaga înţelepciune necesară pentru a răspunde la orice întrebare şi pentru a reacţiona la orice situaţie, chiar şi la cele „imposibile”. Tot ce trebuie să faci în această direcţie este să te pui la unison cu simţul tău înnăscut: cu acea senzaţie fizică subtilă care îşi are originea undeva între mintea conştientă şi cea subconştientă, şi care poate fi accesată prin Focalizare, binecunoscuta metodă creată de psihologul Eugene Gendlin. Tehnica Focalizării lucide a lui David Rome uneşte metoda lui Gendlin cu practicile budiste ale lucidităţii, creând astfel o metodă uluitor de eficientă de accesare a răspunsului interior la orie întrebare şi de reacţie onestă şi creativă la lumea înconjurătoare.

„Extrem de uşor de citit, antrenantă şi plină de înţelepciune, această carte este mai mult decât binevenită. Cei care nu au mai practicat Focalizarea şi simţul corporal vor fi călăuziţi în această direcţie de către un expert. Cei care sunt deja familiarizaţi cu acest proces vor găsi multe comori noi la fiecare pagină citită. Plin de compasiune, de afecţiune şi dispus să îşi împărtăşească cu generozitate propria călătorie spirituală, Rome este exact maestrul pe care şi l-ar dori oricine pentru a-şi deschie lumea interioară. Personal, am de gând să recitesc ani la rând această carte şi să o recomand tuturor studenţilor şi prietenilor mei.” – ANN WEISER CORNELL, autoarea cărţii Puterea Focalizării şi Focalizarea în practica clinică

„David Rome este instructor de Focalizare, o metodă care aplică înţelepciunea corpului pentru a lua deciziile majore în viaţă. Corpul tău ştie răspunsul ne pune tuturor la dispoziţie acest instrument valoros.” – Daniel Goleman, autorul cărţilor Inteligenţa emoţională şi Focalizarea

„Citirea cărţii lui David Rome a deschis în inima mea o poartă familiară, dar demult uitată, care a strigat: ‚da!’ El ne reaminteşte de corpul nostru şi ne învaţă cum să ne folosim de simţul corporal, adică de experienţa neconceptuală a cunoaşterii noastre întrupate pe care ne-o dorim de atâta vreme. David ne călăuzeşte cu pricepere către propria noastră integritate, prezentându-ne o serie de exerciţii accesibile pe care le putem folosi în toate domeniile vieţii. Focalizarea lucidă vine într-un moment ideal, fiind o punte de legătură între luciditate, neuroştiinţă şi învăţarea social-emoţională. Ea ne arată calea de a integra meditaţia în viaţa de zi cu zi, creierul cu inima şi filozofia occidentală cu cea orientală. Această carte este o comoară ce trebuie savurată pe îndelete şi refolosită la infinit.” – Acharya Judith Simmer-Brown, profesoară de studii contemplative şi religioase şi autoarea cărţii Respiraţia caldă a lui Dakini: Principiul feminin în budismul Tibetan.

Iată și cuprinsul acestei cărți:

Prefaţă … ix
Introducere … 1

Partea întâi: Fă-ţi prieteni în interiorul tău
Paşi în direcţia descoperirii simţului corporal … 15
Exerciţiul 1.1: GAP: Prezenţa conştientă cu picioarele pe pământ  … 16
Exerciţiul 1.2: Aşteptarea prietenoasă … 19
Exerciţiul 1.3: Observă „ceva” … 22
Porţi către simţul corporal … 25
Exerciţiul 2.1: De la senzaţiile fizice la simţurile corporale … 26
Exerciţiul 2.2: Renunţarea la monologul interior descriptiv … 29
Emoţia de dincolo de emoţie … 32
Exerciţiul 3.3: Emoţia de dincolo de emoţie … 34
Cultivarea simţurilor înnăscute … 38
Exerciţiul 4.1: „Cum merge?”… 38
Exerciţiul 4.2: Observă ce senzaţii îţi oferă deja corpul tău … 40
Exerciţiul 4.3: „Ce anume îmi solicită atenţia în acest moment?”… 42
Lucrul cu situaţiile … 44
Exerciţiul 5.1: Să începem cu o situaţie … 46
Unirea simţului corporal cu Focalizarea … 49
Exerciţiul 6.1: Descrierea simţului corporal … 51
Solicitarea unei perspective din partea simţului corporal … 53
Exerciţiul 7.1: Interogarea empatică … 54
Paşi mici, schimbări percepute şi aprecierea rezultatelor produse … 58
Protocolul focalizării lucide … 65
Cultivarea autoempatieişi dizolvarea criticului interior … 67
Exerciţiul 9.1: Autoempatia … 68
Exerciţiul 9.2: Împrietenirea cu Criticul Interior … 74
Exerciţiul 9.3: Reexperimentarea senzaţiilor dureroase … 76
Interludiu … 78
Luciditatea, conştientizarea şi Sinele Suveran … 80
Natura profundă a procesului vieţii … 87

Partea a doua: Mergi înainte
De la viziuni la paşi de acţiune … 99
Exerciţiul 12.1: Găsirea pasului următor corect … 103
Ascultarea profundă … 106
Exerciţiul 13.1: Simpla ascultare … 110
Protocolul ascultării profunde … 112
Conflictul … 114
Exerciţiul 14.1: Simţul corporal prin procură … 116
Exerciţiul 14.2: Vorbitul pe rând … 120
Luarea deciziilor grele … 126
Exerciţiul 15.1: Deciziile luate de pe nivelul simţului corporal … 133
Protocolul deciziilor luate de pe nivelul simţului corporal … 134
Înţelegerea … 138
Exerciţiul 16.1: Citirea pe nivelul simţului corporal … 140
„Primul gând este cel mai bun”: simţul corporal în procesul creator … 143
Exerciţiul 17.1: Compunerea unui Haiku … 149
Lărgirea spaţiului … 151
Exerciţiul 18.1: Lărgirea spaţiului … 153
Exerciţiul 18.2: Minunata minunare … 155
Contemplarea: Căutarea unei realităţi mai profunde … 157
Exerciţiul 19.1: Căutarea unei realităţi mai profunde … 160

Anexă: Protocolul Focalizării Lucide … 163
Note … 165

Editura: Adevăr Divin
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 184
Data apariţiei: februarie 2015

Preţ: 20 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii ADevăr Divin, cu reducere, la prețul de 18 RON, accesând acest link

Prețul de pe site se poate modifica ulterior.

Sursa: http://www.divin.ro

Alte postări în categoria Vindecare spirituală:
Autovindecarea începe din creier prin forţa minţii – Niculina Gheorghiță
Medicina corpului energetic – Janine Fontaine
Medicina virtuală – Keith Scott-Mumby

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s