Îmbelșugata seră solară – Shane Smith (descărcare gratuită)

27-coperta-smith-teiEchipa TEI (Traduceri Ecologice Independente) a finalizat  traducerea unei noi cărți din domeniul agriculturii ecologice, Îmbelșugata seră solară. Ghid pentru producția hranei de-a lungul întregului an, scrisă de Shane Smith.

“Sera solară îţi va schimba viaţa. Are puterea de a te hrăni, încălzi, adăposti, de a te face independent şi, cel mai important, de a te face să te simţi bine. Îţi va scoate la iveală dragostea, atenţia, creativitatea şi răbdarea.” – S. Smith

“Dacă sunteți de părere că alimentele și energia vor deveni probleme şi mai critice în ultimii ani ai acestui secol și în secolul XXI, dacă socotiţi că oamenii ar trebui să aibă mai mult control asupra propriilor destine, iar dacă tu ești de fapt un optimist și crezi că poţi face ceva în legătură cu asta… atunci citeşte mai departe, tocmai ai dat peste un document important.” – B. Yanda

Shane Smith este grădinar, inginer horticol, conferențiar și fondator al Grădinii Botanice din Cheyenne, capitala statului Wyoming, SUA.

Iată ce puteți găsi în cuprinsul cărții:

Introducere
Prefață
Mediul serei solare
Proiectarea interiorului
Organizarea culturilor
Selectarea culturilor şi a soiurilor pentru solar
Înmulţirea plantelor
Polenizarea
Programarea culturilor în sere
Culturi
Noțiuni de bază despre rădăcini
Dăunători și boli

Epilog: viitorul

Un scurt fragment din carte:

“Principiul de bază al serei solare este tot atât de vechi și de simplu precum procedeul de amplasare a unei lanterne de sticlă deasupra unei plante pentru a o proteja. Sticla creează un mediu total nou între pereţii săi, extinzând viaţa productivă a plantei.

Acum sera solară se maturizează. Mediul dinăuntru – uşor tropical, umed, răcoros noaptea – ne aminteşte de alte medii, însă este într-adevăr unic, ca niciun altul. De fapt, istoric, este un mediu agricol nou. Cu conservarea intrinsecă a temperaturii, nivele scăzute de lumină şi caracteristici de umiditate ridicate, sera solară este chiar foarte diferită de serele tradiţionale. Ca atare, acest spaţiu încălzit solar necesită consideraţii speciale când vine vorba de producerea hranei.

Există o minunată simplitate autonomă care se regăseşte în majoritatea serelor solare pasive. De fapt, cele mai importante variabile (nivele de lumină, temperatură şi umiditate) sunt determinate de construcţia structurală a clădirii. Prin urmare, dacă aceasta a fost bine realizată, tot ceea ce este necesar este un anumit grad al reglajului pentru a o converti într-o unitate efectiv producătoare de hrană pe durata unui întreg an. Comparați aceasta cu o seră standard, care este o încăpere de sticlă, căreia i se anexează un aranjament complicat de corpuri de încălzire, lumini, generatoare de dioxid de carbon, irigatoare automate şi alte maşini automate pentru crearea mediului dorit. În ciuda condiţiilor externe de umbrire, variaţii de temperatură etc, mediul dintr-o seră convenţională este menţinut neschimbat. Personal, eu găsesc într-o seră solară o legătură specială cu pământul, care este afectată de către elementele externe la anumite intervale orare. Fiecare nor, furtună, perioadă de secetă, vreme rece, este parte din mediul serei solare.

Deşi structura unei sere pasive determină mare parte din ceea ce se întâmplă în aceasta, există încă multe lucruri pe care voi, ca şi operatori, le puteţi face pentru a crea o ambianţă în mare parte acceptabilă pentru elementele care vă produc hrana. Totuşi, în general, aveţi mai puţin control asupra mediului unei sere solare, decât asupra unei structuri convenţionale.

Dacă sunteţi interesați de producţia în abundenţă a hranei în mediul vostru protejat – și cine nu ar fi? – aveţi nevoie să fiţi informaţi cu privire la două tipuri de gestionare a plantelor: Gestionare Biologică – sprijinind ghidarea tuturor formelor de viaţă din seră (bacterii, ciuperci, insecte, plante, etc.), pentru a interacţiona armonios şi a produce hrana. Gestionare a Mediului – creând o ambianţă fizică (temperatură, sol, lumină, umiditate, schema cadrului, etc.), care să furnizeze producţia maximă de hrană raportat la capacitatea serei dumneavoastră.”

Puteţi descărca  gratuit această carte, accesând acest link

Număr de pagini: 250

Iată și alte câteva cărți foarte utile pe care le puteți descărca gratuit de pe site-ul TEI:

Ianto Evans, Leslie Jackson – Încălzitoare cu masă termică

Sepp Holzer – Permacultura. Ghid practic pentru agricultura la scară mică

W. Berry – Ce contează cu adevărat? Economie pentru renașterea unei societăți a bunăstării

Dacă doriţi şi voi să contribuiţi la apariţia cărţilor TEI, trimiteţi un mail la adresa: carti.din.tei@gmail.com

Mai multe informaţii despre cum puteţi ajuta găsiţi aici.

Site: http://cartidintei.wordpress.com

Alte postări în categoria Ecologie și natură:
Limbajul animalelor – Ted Andrews
Construcția cu saci de pământ – K. Hunter, D. Kiffmeyer (descărcare gratuită)
Inteligenţa şi dinamica energiei – Viktor Schauberger, Callum Coats

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.