Curs organizat de Fundatia Calea Victoriei: Istoria sufletului

Istoria sufletuluiFundatia Calea Victoriei va invita, marti, 19 februarie, de la ora 19:00, la atelierul Istoria Sufletului, sustinut de Mario Barangea.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu toate traditiile religioase afirma existent sufletului. Cel putin nu in forma in care suntem noi obisnuiti sa tratam aceasta chestiune. De aceea cred ca ar fi mult mai interesant, pentru inceput, sa vedem in ce conditii NU se poate vorbi despre persistent sufletului.

Vom conchide insa foarte repede (de la a doua intalnire deja) ca sufletul se poate recunoaste usor. Dar cum? Si unde? Pentru ca suntem europeni, crestini si mostenitori ai unei culture greco-romane, vom incerca sa intelegem problema sufletului pornind de la datele pe care le avem. Vor intra in schema discutiilor cutume si mitologii despre cine si ce suntem. Descoperirea faptului ca exista unprincipiu coordonator in lume si in individ a fost una dintre certitudinile primare ale omului. De-a lungul acestei elementare convingeri, omul a elaborate teorii si practici care sa-i permita cunoasterea de sine.

Temele celor cinci intalniri:

  1. Psyche – descoperire asufletului: o insula intr-o mare de intrebari.
  2. Oneiros – natura visului si consistenteles tarilor de reverie. Visul – la Homer si la poetii romantici. Substanta visului si realitatea viziunilor.
  3. Hypnos – sufletul: muritor sau nemuritor? Somnul – mediu al amneziei, preludiu al mortii sau acces la central fiintei?
  4. Eros – sufletul in crestinism. Sufletul nu e mintea, inima nu e casa sufletului, sufletul nu recunoaste instinctele. Odihna, sfintenia si contemplarea: chemarile sufletului.
  5. Thanatos – moartea ca principiu de functionare al filosofiei si religiei. Sufletul perisabil, inconsistent memoriei, fragilitatea fiintei.

Lector:Mario Barangea.

Data incepere: 6 ianuarie 2015; Ora curs: 19:00

Cost: 225 ron

Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Str Popa Soare 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s