Recenzie: Mindfulness zi de zi – Jon Kabat-Zinn

mindfulness_zi_de_zi_micaCartea Mindfulness zi de zi. Oriunde vrei să mergi, acolo eşti deja, scrisă de Jon Kabat-Zinn şi publicată de curând la Editura Herald în colecţia Alter Ego, înfăţişează avantajele şi beneficiile practicării mindfulness, adică a atenţiei conştiente, şi ne oferă, de asemenea, numeroase idei şi sfaturi pe care le putem aplica astfel încât să ne bucurăm de o practică eficientă.

Mindfulness îşi are originile în buddhism, dar nu presupune convertirea sau practicarea buddhismului. Poate fi foarte utilă în viaţa de zi cu zi a oricărui om, întrucât presupune autocunoaştere şi atenţie centrată în momentul prezent. Însă această atenţie asupra momentului prezent trebuie să fie fără nici un fel de judecată îndreptată împotriva acestuia, acceptând prezentul exact aşa cum este.

Meditaţia nu trebuie practicată cu intenţia de a obţine ceva, ci de dragul practicii. Însă tocmai aceasta ne va aduce în viaţă mai multă pace, calm şi claritate. Dacă ne lăsăm prinşi mereu în capcana gândurilor, trăim automat şi inconştient şi ne trezim că nu ştim cum au trecut zilele şi anii din viaţa noastră.

„Uneori, gândurile noastre acţionează ca nişte ochelari de visare. Când ne uităm prin ei, vedem un vis despre copii, un vis despre soţ, un vis despre soţie, un vis despre locul de muncă, visul despre colegi, despre parteneri, visul despre prieteni. Noi putem trăi într-un vis prezent, visând un vis despre viitor. […] Însă, dacă ne scoatem ochelarii, există posibilitatea să putem vedea cu ceva mai multă acurateţe ceea ce se întâmplă în realitate.”

Atâta timp cât suntem în viaţă, fiecare moment este o oportunitate pe care o avem pentru a ne trezi, pentru a înţelege că modul în care obişnuiam să gândim, să simţim, să reacţionăm, de fapt nu ne aparţine, este un automatism care s-a perpetuat, şi putem să renunţăm la el aşa cum ne dezbrăcăm de o haină veche. Atunci putem spune că ne-am născut din nou, în acelaşi trup, şi abia atunci sinele nostru autentic are posibilitatea să se manifeste şi să se exprime prin noi. Însă trebuie ca noi să-i dăm această posibilitate şi putem face aceasta prin practicarea mindfulness, a atenţiei conştiente moment după moment.

Autorul prezintă pe larg în capitolele cărţii ce presupune o meditaţie eficientă, cum ar fi: conştientizarea, acceptarea, răbdarea sau non-judecarea. De asemenea, esenţială pentru a ajunge să facem pace cu ceea ce se întâmplă în viaţa noastră este încrederea, acel „sentiment de certitudine și de convingere că lucrurile se pot desfășura într-un cadru demn de încredere, care manifestă ordine și integritate.”

Însă îndrumările autorului nu se limitează strict la practica meditaţiei, ci se referă şi la viaţa de zi cu zi , pe care o putem trăi într-un mod mult mai conştient decât ne-am obişnuit. Astfel, putem alege simplitatea voluntară, adică să facem un singur lucru o dată, fiind perfect conştienţi şi prezenţi în acea acţiune. Astfel, calitatea vieţii noastre  creşte, pentru că a face mai puţin înseamnă de fapt mai mult.

Iată şi cuvintele din carte despre ce înseamnă viaţa şi cum trebuie să ne raportăm la ea:

„Tot ceea ce se întâmplă, chiar dacă la suprafaţă le vedem a fi bune sau rele, sunt fundamental în armonie cu Tao. Este de datoria noastră să reuşim să percepem această armonie implicită, să trăim şi să luăm decizii în acord cu ea. ”

Găsim în această carte şi referiri extrem de utile, cum ar fi postura corporală care trebuie adoptată, sau durata de timp necesară pentru practica meditaţiei. Acestea sunt la fel de importante, pentru a ne bucura de o meditaţie reuşită, ca şi determinarea şi motivaţia de a practica.

În vâltoarea vieţii, nici nu ne dăm seama cât de mult trăim în mintea noastră, uneori uitând că avem şi un corp. Ne amintim de el numai când ne doare ceva, iar aceasta înseamnă că deja e târziu, iar echilibrul natural al fiinţei deja a fost afectat. Însă tocmai corpul nostru este cheia pentru a trăi o viaţă conştientă. Îndreptarea atenţiei în corp, atât în timpul meditaţiei, cât şi în timpul activităţilor cotidiene în general, poate avea efecte extrem de benefice, permiţându-ne să atingem o stare de relaxare, de pace interioară, care nu poate fi atinsă în niciun alt mod.

Prin exerciţiile de la sfârşitul fiecărui capitol, care sunt foarte accesibile şi nu necesită niciun fel de experienţă sau pregătire, putem experimenta direct „pe pielea noastră” beneficiile meditaţiei şi astfel să înţelegem mai bine ceea ce autorul descrie în capitolul respectiv.

De asemenea, în meditaţie ne pot fi de ajutor şi elementele naturii. Astfel, în partea a treia a cărţii, sunt prezentate idei despre cum  putem folosi răsăritul de soare, spre exemplu, sau focul, pentru a ne centra mai bine în interior.

Meditaţia nu trebuie însă să fie folosită ca o cale de a evada, de a fugi de lumea exterioară. Claritatea şi starea de pace sufletească, precum şi toate celelalte beneficii pe care aceasta ni le aduce, trebuie folosite apoi în situaţiile dificile cu care ne confruntăm. De fapt acesta este şi scopul dificultăţilor din viaţă, acela de a ne transforma, de a ne depăşi limitele, iar fuga din faţa unei provocări nu rezolvă cu adevărat problema noastră interioară.

„Nu puteţi scăpa de voi înşivă, oricât de mult aţi încerca. Şi ce motiv aţi putea avea, altul decât pura iluzie, să credeţi că lucrurile ar diferite sau mai bune în altă parte? Mai devreme sau mai târziu aceleaşi probleme ar putea apărea pentru că, de fapt, ele provin în mare parte din tiparele voastre legate de modul de a vedea lucrurile, de a gândi şi de a vă comporta.”

În ultima parte, autorul explică, printre altele, şi modul în care practicarea mindfulness ne poate ajuta în anumite domenii concrete, cum ar fi transformarea destinului personal prin arderea karmei, care nu trebuie văzută ca un destin fix, sau modul în care ne putem educa sau îndruma copiii spre binele lor cel mai înalt. Vorbind despre karma, autorul spune:

“Totul are consecinţe, indiferent dacă o ştim sau nu, dacă suntem „prinşi” de către poliţie sau nu. Suntem mereu prinşi. Suntem prinşi în karma generată de acea faptă. În fiecare zi ne construim propriile noastre închisori.”

Rezultatele pe care le-am putea obţine prin practica meditaţiei ne-ar putea face să cădem în capcana ego-ului, care vrea să aibă toate meritele şi se ataşează de un anumit rezultat. Aşadar, este recomandat să evităm această capcana în practica noastră.

În cele din urmă, practicarea mindfulenss nu ne este utilă doar nouă, ca persoane individuale. Întrucât suntem cu toţii parte a unui întreg, orice acţiune a noastră afectează totalitatea. Aşadar, orice efort pe care îl facem în direcţia transformării personale poate influenţa pozitiv, chiar dacă într-o mică măsură, conştiinţa umanităţii. Lucrul cu sinele nostru, singurul pe care îl putem schimba, este important nu doar pentru noi, ci şi pentru lumea cu care suntem interconectaţi.

Editura: Herald
Număr pagini: 272
Format: 13×20 cm
Data apariţiei: octombrie 2014

Preţ: 29,50 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Herald cu reducere, la preţul de 25 RON, accesând acest link

Alte postări în categoria Articole şi recenzii:
Recenzie: Depresia. Evadare din infern – Sorin Ene
Recenzie: Conversaţii cu tine – Daniela Andreescu
Recenzie: Gânduri fără gânditor – Mark Epstein

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s