Compulsiunile: prieteni sau duşmani? – Mary O’Malley

compulsiunile-prieteni-sau-dusmani_micaAceasta este ultima carte publicată de Editura For You, care constituie un ajutor foarte util pentru autocunoașterea noastră și ameliorarea comportamentelor prin care chiar noi ne facem rău.

Toţi suntem compulsivi, într-o oarecare măsură. Bătăliile pe care le dăm zi de zi includ de la îngrijorare şi muncă excesivă la supraalimentare şi abuzul de alcool şi droguri. Când ne dăm seama că suntem compulsivi, principala noastră reacţie este, de obicei, să încercăm să ne controlăm acest comportament; numai că atunci când încercăm să ne ţinem compulsiunile sub control, acestea ajung să ne controleze ele pe noi. Şi atunci când reuşim să scăpăm de una, alta pare că îi ia imediat locul.

În ultimii treizeci de ani, Mary O’Malley a realizat o abordare revoluţionară a vindecării compulsiunilor. Ea ne încurajează cu blândeţe să le privim cu curiozitate, să interrelaţionăm cu ele şi să ne punem întrebări care ne ajută să ne înţelegem aceste comportamente. Ea ne arată că atunci când suntem curioşi şi iertători, în loc să fim autoritari şi dispreţuitori, putem obţine vindecarea de durată. Atunci, compulsiunile ne devin dascăli. Cartea ei este plină de perspective noi şi de tehnici simple, pe care oricine le poate înţelege cu uşurinţă.

„Înţelepciunea străveche ne spune că, uneori, cea mai bună soluţie pentru rezolvarea unei probleme este să o primeşti cu relaxare, în loc să te lupţi cu ea şi să i te împotriveşti. Acesta este mesajul esenţial pe care îl aduce Mary O’Malley cu privire la încercările la care ne supun comportamentele compulsive. Aşa cum explică ea, aceasta presupune dezvoltarea compasiunii, a iertării şi a curiozităţii. Cultura noastră, abrutizată de dorinţa de dominare şi control, are mare nevoie de acest mesaj.” – Larry Dossey, MD, autorul volumelor Healing Words (Cuvinte care vindecă), Reinventing Medicine (Reinventarea medicinii) şi Healing Beyond the Body (Vindecarea dincolo de corp)

„În sfârşit, o modalitate conştientă, plină de afecţiune şi eficientă de a ne înţelege compulsiunile şi a le face faţă. Mary O’Malley a pătruns esenţa vindecării comportamentelor pe care mulţi dintre noi le consideră copleşitoare. Această carte plasează terapia compulsiunilor la un nivel cu totul nou.” – Alan Cohen, autorul volumului Mr. Everit’s Secret (Secretul d-lui Everit)

„Lăsaţi ca această carte să vă fie tovarăş şi o călăuză plină de compasiune pe drumul trezirii; să vă ajute să descoperiţi perfecţiunea care există deja dintotdeauna aici, în adâncul momentului prezent, indiferent de ceea ce se întâmplă.” – Eckhart Tolle, autorul volumului The Power of Now (Puterea prezentului)

Mary O’Malley este conferenţiar, facilitator de grup şi consilier cu drept de practică privată în Kirkland, Washington, SUA.

Mai jos găsiți cuprinsul cărții:

Mulţumiri
Introducere

Partea întâi. Călătoria spre vindecare
Capitolul 1. Călătoria mea, călătoria noastră
Capitolul 2. Reconectarea cu tine însuţi

Partea a doua. Transformarea relaţiei pe care o avem cu compulsiunile
Capitolul 3. Recunoaşterea compulsiunilor drept prieteni
Capitolul 4. Învaţă să răspunzi
Capitolul 5. Trecerea de la gestionare la înţelegere

Partea a treia. Patru abilităţi de bază pentru abordarea compulsiunilor
Capitolul 6. Elemente fundamentale pentru deprinderea abilităţilor
Capitolul 7. Abilitatea numărul unu: dezvoltarea curiozităţii
Capitolul 8. Abilitatea numărul doi: iubirea de sine pornită din interior spre exterior
Capitolul 9. Abilitatea numărul trei: deschiderea faţă de propria respiraţie
Capitolul 10. Abilitatea numărul patru: întoarcerea acasă, la noi înşine

Partea a patra. Căutarea comorii
Capitolul 11. Pregătirea pentru găsirea comorii
Capitolul 12. Puterea tămăduitoare a întrebărilor
Capitolul 13. Căutarea comorii cu ajutorul senzaţiilor
Capitolul 14. Căutarea comorii cu ajutorul sentimentelor
Capitolul 15. Căutarea comorii cu ajutorul compulsiunilor

Concluzii. Cercul complet
Anexă. Ghid de referinţe pentru abilităţi şi tehnici
Note
Despre autor

Iată și un scurt fragment:

Practici pentru dezvoltarea bucuriei de a exista

“Cum ar fi să poţi învăţa să-ţi umpli corpul cu desfătare, în loc de alimente, droguri, suprasolicitare şi alcool? Cum ar fi ca în mijlocul unei zile aglomerate să poţi, din când în când, să evadezi din mintea înclinată către acţiune, pentru a putea avea acces la conectarea şi la înţelepciunea existenţei conştiente? Pe măsură ce înţelegi puterea existenţei conştiente şi înveţi cum să acorzi atenţie vieţii, vei vedea că aceasta îţi oferă momente de inactivitate pe tot parcursul zilei. Acestea sunt momentele în care poţi face pauzele care te înviorează, conectându-te la vindecarea pe care o aduce existenţa conştientă. Stai la coadă la poştă, frustrat de faptul că vei avea de aşteptat atât de mult, şi brusc îţi aminteşti să te conectezi. Închide ochii, respiră adânc de câteva ori şi lasă tensiunea să se risipească, în timp ce devii conştient de propriul corp. Ascultă simfonia sunetelor, crescând şi descrescând în intensitate în jurul tău, ascult-o de parcă asta ar fi prima ta zi petrecută pe Pământ. Dacă eşti în cadă, închide ochii şi lasă-te în voia apei. Contopeşte-te cu ea. Mişcă apoi picioarele, pentru ca apa să se onduleze în jurul tău, şi deschide-te experienţei îmbrăţişării ei liniştitoare, în timpul exerciţiului, opreşte-te o clipă din când în când şi îndreaptă-ţi întreaga atenţie asupra a ceea ce se întâmplă în corpul tău. Simte cu adevărat cum acest exerciţiu umflă apele fluviului vitalităţii. Aceste pauze reprezintă momente de trăire pură – contactul imediat cu viaţa. Nu trebuie exagerat însă. Uneori sunt suficiente câteva respiraţii pentru a pune lucrurile în mişcare. Pentru că dincolo de dorinţele şi temerile tale, de străduinţele şi solicitările la care te supui încontinuu se află setea de a trăi din plin momentul prezent!

Pe măsură ce exersezi momentele de existenţă conştientă, atenţia ţi se va ascuţi. Indiferent de locul în care te afli, vei putea simţi fluviul de vitalitate care îţi străbate tot corpul, dincolo de încordarea cronică şi de împotrivirea faţă de viaţă. O conectare atât de puternică cu tine însuţi te va transforma atunci dintr-o fiinţă care acţionează, într-o fiinţă care există.

La început, atunci când faci o pauză, vei recunoaşte în special tensiunea cronică şi împotrivirea faţă de viaţă. Nu opune rezistenţă. Pentru a părăsi starea de reacţie, pune următoarea întrebare: „Pot oare, în acest moment, să accept asta în viaţa mea?” Asta îţi aminteşte că, dacă te împotriveşti, lucrurile nu fac decât să se înrăutăţească. Aşa că, timp de câteva respiraţii, lasă lucrurile aşa cum sunt şi fii pur şi simplu receptiv la viaţă. Doreşte-ţi să depăşeşti starea de tensiune cu ajutorul respiraţiei adânci şi să-ţi recapeţi conştienta a tot ceea ce te înconjoară. Bucuria va apărea atunci când va fi pregătită.

Deoarece puţini dintre noi ştiu ce înseamnă detensionarea şi reconectarea, ar fi bine să ne dezvoltăm capacitatea de a exista prin mai multe metode, nu numai prin momente răzleţe de respiraţie adâncă. Putem să ne rezervăm în fiecare zi o anumită perioadă de timp în care să ne eliberăm de toate cerinţele venite din exterior şi să ne folosim atenţia pentru a ne conecta. Dacă mintea îţi spune că nu ai timp de aşa ceva, n-o lua în seamă; sunt doar vorbe aiurea. Totul funcţionează mai bine atunci când suntem conectaţi.”

Editura: For You
Dimensiuni: 14×20 cm
Număr pagini: 374
Data apariţiei: octombrie 2014

Preţ: 30 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii For You, accesând acest link

Sursa: http://editura-foryou.ro, http://www.eusunt.ro

Alte postări în categoria Autocunoaștere:
Cum să-ţi construieşti fericirea. Psihologia fericirii – Christophe Andre
Inteligenţa intuitivă – Vanessa Mielczareck
Umbra din noi – Verena Kast

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.