Eu Sunt – Practica magică a prezenţei – Thich Nhat Hanh

Eu Sunt micaCea mai recentă apariţie editorială a Editurii Elena Francisc, în cadrul Colecţiei Zen, este cartea Eu Sunt – Practica magică a prezenţei, scrisă de călugărul budist vietnamez Thich Nhat Hanh.

Iată cum prezintă editorii această carte:

Aceasta este cartea unui maestru al Prezenței. Este starea la care se referă întreaga căutare spirituală a Umanității, marea poartă către trăirea integrală a Ființei. Toate învățăturile și toate tradițiile, toate tehnicile de meditație, toate rugăciunile, toate tehnologiile sacrului care ne-au însoțit, de când explorăm această dimensiune încarnată, toate se referă într-un fel sau altul la Prezență.

Prezența este la îndemâna oricui alege să exploreze spațiile interioare, iar Thich Nhat Hahn, cu simplitatea elegantă a abordărilor budismului, marchează cei câțiva pași ai evadării din prizonieratul iluziei. Bucuria de a trăi nu numai că e posibilă, dar reprezintă natura ultimă a Ființei, fundamentul a ceea ce suntem.

Zâmbetul și pacea interioară survin atunci când ne eliberăm de ”rănile trecutului”, când alegem Prezența integrală în acest moment, în acest corp, atunci când spunem ”da” realității și încetăm să ne luptăm. Unde este atenția noastră, acolo este energia și conștiința noastră.

Această carte, chiar dacă s-a născut din înțelepciunea milenară a tradiției budiste, reprezintă un instrument impecabil pentru oricine se află pe Calea Maestrului Interior. Mesajul său e simplu: miracolul eliberării e posibil chiar acum, aici, și nu depinde de nimeni altcineva decât de noi înșine.

Horia Francisc-Țurcanu

„Libertatea nu ne este oferită de către nimeni. Trebuie să o cultivăm, fiecare dintre noi. Este o practică zilnică. Nimeni nu te poate împiedica să devii conștient de fiecare pas, de fiecare inspirație și de fiecare expirație.”  – Thich Nhat Hanh

În continuare puteţi citi câteva paragrafe din această carte:

„Ceea ce cauţi se află deja în tine. Poate că ai un complex de inferioritate şi crezi că tot ce se găseşte înăuntrul tău e numai şi numai suferinţă. Nu e adevărat. Trebuie să treci dincolo de gândul că „Nu sunt nimic. Sunt plămădit numai din suferinţă. Ar trebui să mă duc să caut un învăţător care poate să mă mântuiască.” Categoric trebuie să depăşeşti gândul acesta. Eşti deja tot ceea ce cauţi. Nu încerca să devii altceva.

Floarea nu încearcă să devină soare; ea este deja soare. Nu încearcă să devină o lalea; ea cuprinde în ea însuşirile unei lalele. Când ajungi la înţelegerea aceasta, încetezi să mai suferi. Noi suferim din cauză că vrem să ne lepădăm de noi. Vrem să devenim altceva, de aceea nu încetăm niciodată să alergăm.”

Thich Nhat Hahn a trait o viaţă extraordinară în vremuri extraordinare. La şaisprezece ani a devenit călugăr budhist. Exilat din Vietnam pentru mai bine de 30 de ani, a deveni activist al păcii si căutator de drumuri. A supravieţuit persecuţiilor, războaielor.

Este maestrul unui templu din Vietnam a cărui descendenţă este mai veche de două mii de ani, ajungând până la Buddha. Autor a mai mult de o sută de carţi de poezie, proză şi filosofie, Thich Nhat Hahn a fondat universitaţi şi organizaţii de ajutor social şi a salvat imigranţi ilegali; a condus delegatia budismului vietnamez la Conferinţa de Pace de la Paris şi a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace de către Martin Luther King Junior.

În prezent, traieşte în Franţa şi în Vermont.

Editura: Elena Francisc
Data apariţiei: februarie 2014

Preţ: 53 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Elena Francisc, accesând acest link

O altă carte scrisă de acelaşi autor este Furia. Înţelepciune pentru potolirea flăcărilor, publicată tot la Editura Elena Francisc – link

Au trecut 25 de secole de când Budha Sakyamuni, aşezat sub copacul bodhi, a avut acea faimoasă  viziune interioară despre cele trei stări ale minţii care constituie sursa întregii noastre nefericiri: ignoranţa, dorinţa obsesivă şi furia. Toate sunt dificile, dar într-un singur moment de furie, una dintre cele mai puternice şi mai distructive emoţii, poate fi ruinată o viaţă, iar sănătatea şi creşterea spirituală se pot prăbuşi. Cu superbă simplitate, căugărul budhist Thich Nhat Hanh ne arată calea şi ne dăruieşte uneltele cu ajutorul cărora putem să transformăm întregul nostru mod de a relaţiona şi să restaurăm acele părţi din noi care au fost devastate de furie. Înţelepciunea şi sensibilitatea acestui om, care transpar la fiecare cuvânt, conţin în ele puterea de a schimba totul pentru fiecare dintre noi şi pentru aceia pe care-i iubim.

Sursa: http://www.elenafrancisc.ro/, https://www.facebook.com/cartileelenafrancisc

Alte postări în categoria Spiritualitate:
Învăţătura eseniană plină de înţelepciune a lui Iisus – Olivier Manitara
Roşu stacojiu – Povestiri taoiste din China antică – Stuart Wilde
Shambhala. Calea sacră a Războinicului – Chögyam Trungpa

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s