Apariţii editoriale ale Editurii Herald la început de an

De la începutul anului 2014 şi până acum, la Editura Herald au apărut o serie de cărţi, în diferite colecţii. În continuare am să vă prezint o scurtă descriere a acestora, astfel încât să vă faceţi o imagine despre ce veţi putea citi în fiecare dintre ele, având în vedere că toate merită atenţia voastră:

Psihoterapie. Experienţa unui practician jungian de Marie – Louise Von Franz

Psihoterapie_Experienta_unui_practician_jungian_Marie_Louise_von_Franz_editura_HeraldCartea Psihoterapie este o colecţie de douăsprezece prelegeri susţinute de Marie-Louise von Franz de-a lungul timpului şi publicate pentru prima oară împreună în limba germană, în 1990, cu acordul autoarei. Acestea explorează importante aspecte ale psihoterapiei jungiene, pe care von Franz le abordează din perspectiva îndelungatei sale practici ca analist, combinând profunda sa familiaritate cu teoria şi metodele psihoterapiei jungiene şi cunoştinţele vaste din domenii ca alchimia, religia, mitologia şi ştiinţa.

Dintre subiectele abordate amintim: proiecţia şi transferul, problematica funcţiei inferioare, imaginaţia activă, interpretarea viselor, rolul experienţei religioase etc.

Maniera directă şi clară în care von Franz tratează idei complexe ale teoriei jungiene este impresionantă, făcând înţelegerea lor să pară facilă.

La finalul lecturii vom fi uimiţi de profunda textură de informaţii şi reflecţii care ni se structurează în minte şi care ne oferă o nouă perspectivă asupra propriei noastre vieţi psihice.

Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 304
Colecţia: Jungiana
Preţ: 35 RON
Preţ site, cu reducere: 29,50 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Herald, accesând acest link

Secretul Florii de Aur. Cartea Conştiinţei şi Vieţii

Secretul_florii_de_aur_Cartea_constiintei_si_a_vietii_editura_HeraldCele două tratate provin din China secolului al XVII-lea. Alături de tot felul de practici ce urmăreau sporirea capacităţilor psiho-fizice în vederea prelungirea vieţii omului, exista şi o mişcare esoterică ce se dedicase cu ardoare meditaţiei şi practicii yogine. Adepţii acestei metode, spre deosebire de yoginii europeni, pentru care aceste practici orientale sunt numai o formă de sport, obţin, aproape fără excepţie, experienţa centrală.

Prin combinarea eforturilor lui R. Wilhelm (traducătorul acestor cărţi şi al celebrei Yi King) şi C. G. Jung avem pentru prima oară o cale de înţelegere şi apreciere a înţelepciunii orientale care satisface toate laturile spiritului nostru. Aceasta a fost transferată din metafizică în experienţa psihologică.

Referindu-se la profunda dezvoltare psihologică ce rezultă din relaţia corectă cu forţele prezente în psihic, Jung afirma: „Secretul Florii de Aur  a devenit pentru mine o binevenită oportunitate pentru publicarea, cel puţin într-o formă provizorie, a câtorva din rezultatele esenţiale ale investigaţiilor mele. Pe atunci mi s-a părut neimportant faptul că Secretul Florii de Aur este nu doar un text de yoga chinezească, ci şi un tratat alchimic. Trebuie să subliniez faptul că Secretul Florii de Aur m-a pus pe direcţia bună”.

Dimensiuni: 13×22 cm
Număr pagini: 160
Colecţia: Princeps
Preţ: 29 RON
Preţ site, cu reducere: 24,50 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Herald, accesând acest link

Decus in labore. Hiram tălmăcind calfei de Maestrul Z & Discipolul A

Decus_in_labore_Hiram_talmacind_calfei_Maestrul_Z_and_Discipolul_A_editura_Herald“Catehismele masonice din vechime stau mărturie şi astăzi, pentru noi toţi, cu privire la cele trei mari bijuterii ascunse ale gradului: Pavajul mozaicat, Steaua înflăcărată şi Lanţul de unire. Fie chiar şi numai aceste trei motive şi ar fi de ajuns, cred eu, pentru a susţine ipoteza potrivit căreia încărcătura de sacralitate a ritualului masonic de la gradul de companion este cel puţin la fel de semnificativă precum cea din ritualul ucenicului şi cea din ritualului maestrului.

La toate acestea, în carte am mai adăugat câteva subiecte pe care le-am considerat importante, şi anume: (i) călătoriile, ca instrument specific de investigare şi cunoaştere a gradului, cu accent pe ceea ce numim „alternativa nomadă”; (ii) iubirea fraternă, ca liant al interconectării noastre cotidiene şi ca recunoaştere a faptului că numai împreună putem alcătui Totul; (iii) marginalii privind regularitatea masonică aşa cum se manifestă aceasta în epoca sumbră Kali Yuga; (iv) câteva precizări despre vederea Stelei înflăcărate şi, în fine, (v) o sumară descriere a celui de-al treilea personaj, Profetul, cel care se adaugă Regelui şi Înaltului Preot, închizând astfel trigonul sacru din Atelierul masonic. În schimb, au rămas în afara dialogului nostru câteva subiecte foarte importante, de regulă circumscrise problematicii specifice gradului de calfă, între care: (i) scara elicoidală, (ii) sensul vieţii şi (iii) marea operă.

Această carte a noastră prezintă nu doar elemente şi aspecte ce interesează cunoaşterea masonică la gradul de calfă ci, mai ales, un drum iniţiatic asumat şi parcurs în chiar aceste timpuri, cu bune şi cu rele, cu ezitări, dar şi cu numeroase revelaţii şi împliniri.” – Maestrul Z

Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 208
Colecţia: Esoterica
Preţ: 26 RON
Preţ site, cu reducere: 22 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Herald, accesând acest link

Gânduri fără gânditor. Psihoterapie dintr-o perspectivă buddhistă de Mark Epstein

Ganduri_fara_ganditor_Mark_Epstein_editura_HeraldCuvant inainte de Sanctitatea sa Dalai Lama:

“Scopul vieţii este să fim fericiţi. Ca practicant buddhist, am ajuns la concluzia că propria atitudine mentală reprezintă cel mai influent factor în drumul către atingerea acestui scop. Pentru a schimba condiţiile din afara propriei noastre fiinţe, indiferent că este vorba despre mediul înconjurător sau relaţiile noastre cu ceilalţi, trebuie mai întâi să facem schimbări în lumea din interiorul nostru. Pacea interioară este adevărata cheie. Odată ce am dobândit această stare de spirit, vom putea face faţă oricăror obstacole ale vieţii cu calm şi înţelepciune, în timp ce ne păstrăm propria noastră fericire interioară. Învăţăturile buddhiste care ne vorbesc despre iubire, bunăvoinţa iubitoare şi toleranţă, comportamentul care promovează nonviolenţa şi teoria care susţine că toate lucrurile sunt relative, precum şi o diversitate de tehnici pentru liniştirea minţii sunt surse ce izvorăsc din această pace interioară.

De curând, sprijinindu-se pe un bogat bagaj de cunoştinţe furnizate de ştiinţă şi medicină, psihoterapeuţii au început să analizeze posibilităţile de folosire a tehnicilor buddhiste într-un context terapeutic. Am sentimentul că acest demers este în deplină concordanţă cu scopul de a depăşi suferinţa şi de a îmbunătăţi starea de bine a tuturor fiinţelor vii. Experienţa trăită prin practicarea meditaţiei buddhiste le-a oferit practicanţilor ei o înţelegere profundă a modurilor în care funcţionează mintea umană şi a naturii ei specifice, o ştiinţă a universului nostru interior menită să întregească înţelegerea noastră referitoare la lumea fizică. Prin sine însăşi, nici o dezvoltare tehnologică nu poate să conducă la câştigarea fericirii de durată. Ceea ce va lipsi aproape întotdeauna este o dezvoltare a lumii interioare a fiinţei umane, care să îi corespundă. Acesta este locul în care există din ce în ce mai multe dovezi că enunţurile buddhiste şi descoperirile lumii moderne deţin potenţialul de a fi valoroase unele pentru celelalte.

Urmăresc cu mare încredere felul în care evoluează aceste abordări. Îl felicit pe Mark Epstein pentru finalizarea acestei cărţi, rodul a douăzeci de ani de experienţă dobândită atât în practicarea psihoterapiei occidentale, cât şi a meditaţiei buddhiste. Volumul Gânduri fără un gânditor va oferi nu doar o seamă de insight-uri utile pentru terapeuţi, dar totodată va stimula în continuare interesul pentru studiu şi cooperare între terapeuţi şi cei care urmează calea meditativă.”

Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 288
Colecţia: Alter Ego
Preţ: 27 RON
Preţ site, cu reducere: 22,50 RON

O recenzie a acestei cărţi puteţi citi pe blog aici.

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Herald, accesând acest link

Mintea liniştită şi senină de Sanctitatea sa Dalai Lama

Mintea_linistita_si_senina_Dalai_Lama_editura_HeraldTimp de câteva zile, pornind de la lucrarea unuia dintre cei mai mari maeştri tibetani, Longchen Rabjam sau Longchenpa, Sfinţia Sa Dalai Lama a oferit învăţături generale însă foarte profunde despre buddhism şi un comentariu presărat cu paralele la alte învăţături, cu citate din lucrări de referinţă în buddhism şi cu exemple şi comentarii personale, unele într-o notă umoristică.

Lucrarea lui Longchen Rabjampa se referă la învăţăturile despre Dzogchen ale şcolii Nyingma, prima şcoală din buddhismul tibetan, fondată de către Guru Padmasambhava, şi considerate a fi unice prin profunzimea şi precizia lor.

Datorită erudiţiei şi înţelegerii lui Dalai Lama, precum şi a calităţilor excepţionale ale lui Longchenpa, această carte este un manual complet pentru orice fiinţă care doreşte să înţeleagă calea buddhistă către iluminarea perfectă şi omniscientă.

Pas cu pas, metodic, pornind de la realităţile simple care ne înconjoară, Dalai Lama descrie o adevărată hartă pentru a ajunge la fericire, la completitudine, la eliberarea de suferinţă şi la culminarea tuturor calităţilor minţii, incluzând, printr-o logică impecabilă, atât motivaţia cât şi metodele necesare.

Cartea este organizată în trei părţi:

–  o expunere profundă despre viaţa cotidiană şi despre buddhism în general;

–  un comentariu extins la lucrarea lui Longchenpa, documentat cu referinţe din alte învăţături şi din alte şcoli buddhiste, expuse de maeştri unanim recunoscuţi (Nagarjuna, Asanga, Shantideva, Tsongkhapa, Jikme Lingpa etc.)

–  textul integral al tratatului lui Longchenpa, Găsirea liniştii prin meditaţia asupra Măreţei Perfecţiuni.

Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 408
Colecţia: Himalaya
Preţ: 42 RON
Preţ site, cu reducere: 35,50 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Herald, accesând acest link

Şamanism în Siberia de Maria Antonina Czaplicka

Samanism_in_Siberia_Maria_A_Czaplicka_editura_HeraldSiberia este considerată locul clasic al şamanismului. Este locuită de diferite grupuri etnice şi multe din populaţiile ei uralice, altaice şi paleo-siberiene continuă să acorde un profund respect practicilor arhaice chiar şi în timpurile moderne. În Şamanism în Siberia M. A. Czaplicka realizează o expunere comprehensivă a surselor istorice, etnografice şi antropologice referitoare la şamanismul siberian.

“Studierea concretă a şamanismului se bazează înainte de toate pe studierea cultului şamanilor şi a accesoriilor acestora, cu precădere veşmintele şi tamburina şamanului, iconografia şamanilor, diversele edificii de cult, tipuri de ritualuri etc., deopotrivă cu clarificarea funcţiunilor acestora, simbolisticii, semanticii denumirilor etc.” – L.P. Potapov

“Suflet are şi omul şi copacul şi animalul, tot ce este viu are suflet. Dacă pomul este părăsit de suflet, acesta se usucă, dacă omul este părăsit de suflet, acesta se îmbolnăveşte. Însă, dacă sufletul nu l-a părăsit pe om, dar el se comportă anormal, nici un medicament nu-l poate vindeca, ci numai sunetul tamburinei îl poate ajuta să devină normal. Sunetele-semnal din ceruri şi cântecul melodios al tamburinei şamanului, mai întâi încet, apoi în creştere şi în final îndepărtându-se, creează o armonie măreaţă, care mai întâi îl linişteşte pe bolnav, după care îl vindecă. Pentru a salva viaţa bolnavului care a fost pentru o vreme părăsit de suflet, se aduce un şaman. Când şamanul face ritualul de chemare pentru regăsirea sufletului plecat, sunetele tamburinei par să se asemene cu sunetul metalului, cu şuieratul unui vânticel, cu foşnetul pădurii, cu lătratul unui câine, cu mugetul vacii sau nechezatul iepei. Şamanul se întâlneşte cu sufletul, invită la el sufletul pierdut. Numai şamanul poate vorbi cu sufletele viilor şi ale morţilor.” – M.B. Kenin-Lopsan

Dimensiuni: 13×22 cm
Număr pagini: 256
Colecţia: Şamanism
Preţ: 29 RON
Preţ site, cu reducere: 24,50 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Herald, accesând acest link

Cartea tainelor lui Enoh (2 Enoh)

Cartea_tainelor_lui_Enoh_2_Enoh_editura_HeraldVitalitatea continuă a tradiţiei enohiene de la finalul perioadei celui de-al Doilea Templu este bine ilustrată de Cartea tainelor lui Enoh (2 Enoh). Aceasta reia multe dintre temele şi motivele din Cartea lui Enoh (1 Enoh), însă prezintă multe trăsături distinctive care îi conferă un caracter propriu. Linia narativă este clară şi puternică şi umple cu multă imaginaţie istorisirea biblică aflată la bază. Enoh, vorbind la persoana întâi, povesteşte cum în al trei sute şaizeci şi cincilea an al său a fost urcat la cer de către doi îngeri. Aceşti îngeri păzitori îl însoţesc prin şase ceruri, explicând lucrurile pe care le întâlnesc în fiecare dintre acestea. La marginea celui de-al şaptelea cer îl părăsesc şi Enoh e preluat de Gabriel sau, potrivit unei alte tradiţii, de Mihail, care îl urcă şi îl aşează înaintea feţei Domnului.

2 Enoh marchează o direcţie radical nouă: afirmă fără echivoc că Enoh a urcat la cer în trup şi că această urcare a rezultat în transformarea sa fizică în înger. Afirmaţia că un om poate pătrunde cu trupul în lumea superioară era extrem de problematică în concepţia despre lume a iudaismului timpuriu. Cum putea corpul omenesc să îndure o astfel de călătorie? Din ce ar putea să trăiască? În ce fel putea Enoh să îndeplinească înaltul rol de scrib ceresc încă înconjurat de limitările grosiere ale cărnii? Problema era mai mult decât una de ordin practic: era una profund teologică. . .

Dimensiuni: 13×22 cm
Număr pagini: 160
Colecţia: Manuscris
Preţ: 26 RON
Preţ site, cu reducere: 22 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Herald, accesând acest link

Istoria Zenului de Kaiten Nukariya

istoria_zenului_perspmicaZenul se remarcă îndeosebi prin tehnicile sale fizice şi mentale. S-a dovedit că Zazenul practicat zi de zi ameliorează sensibil starea fizică a discipolului. Datele istorice arată că, în ciuda unui stil de viaţă extrem de simplu, maeştrii Zen se bucură de longevitate. Mult mai interesante sunt, însă, tehnicile sale mentale. Discipolul se menţine la distanţă egală între tumultul necontrolat al pasiunii şi indiferenţa devitalizantă, fără a fi nici sentimental, nici lipsit de inteligenţă, nici sclav al reacţiilor afective, dar nici insensibil.

Astfel, tehnicile acestea pot vindeca multe boli psihice cauzate de tulburări nervoase, fiind o adevărată hrană pentru un creier obosit, ca şi un excelent antidot împotriva somnolenţei şi a lenei mentale. Ele conduc la autocontrol, reuşind astfel să domolească patimi precum mânia, gelozia, ura şi altele asemenea, şi trezind simţăminte nobile ca generozitatea, compasiunea, mila. Aceste tehnici reprezintă o cale către Iluminarea supremă, întrucât spulberă iluzia şi îndoiala. Odată cu depăşirea egoismului, dorinţele impure dispar, adevarata moralitate se exprimă neîngrădit şi în cele din urmă, înţelepciunea înnăscută se poate manifesta.

Volumul înfăţişează într-o manieră sintetică nu doar evoluţia istorică a Zenului, ci şi doctrinele principalelor şcoli, caracteristicile lor precum şi practicile sale fizice şi mentale.

Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 272
Colecţia: Zen
Preţ: 29 RON
Preţ site, cu reducere: 24,50 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Herald, accesând acest link

Sursa: http://www.edituraherald.ro

Alte postări în categoria Diverse:
20 de cărţi-cheie ale anului 2013
Cărţile anului 2013 la Editura Herald
Pachete de cărţi de la Editura Herald

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s