Ieşirea din întuneric – Steve Taylor

iesirea-din-intuneric_micaIeşirea din întuneric. Cum să te vindeci de traume cu ajutorul puterii interioare, de Steve Taylor, publicată de Editura Livingstone, este o carte despre un miracol: miracolul prin care chinul şi suferinţa psihologică pot să dea naştere unei transformări spirituale.

Imaginaţi-vă că ajungeţi la un punct în care aţi pierdut totul, poate ca urmare a unei boli grave, a unei depresii sau dependenţe. V-aţi pierdut cariera, partenerul sau familia, speranţele de viitor şi respectul de sine şi sunteţi atât de disperaţi, încât simţiţi că nu puteţi să mergeţi mai departe. Simţiţi că aţi fost frânţi complet şi reduşi la nimic.

Sau poate că e vorba de o întâlnire cu moartea: imaginaţi-vă că vi s-a spus că aveţi o boală precum cancerul şi că mai aveţi de trăit doar o scurtă perioadă de timp. Tot ce v-a adus fericire pare să vă fi fost luat. Tot ce aţi muncit din greu să construiţi şi tot ce v-aţi imaginat că va fi viitorul vostru se dizolvă şi se transformă în nimic, în faţa voastră pare să nu fie nimic, în afară de durere, pierdere şi moarte.

Şi atunci, în voi, are loc o transformare. Sinele vechi moare şi se naşte unul nou. Dintr-o dată, aveţi un sentiment de uşurinţă şi de libertate, ca şi cum ar fi fost tăiate legăturile şi ridicate greutăţile.

Lumea pare a fi un alt loc, cu un sens nou şi un ţel nou, cu o armonie nouă şi frumuseţe. Trecutul şi viitorul nu mai au nici o semnificaţie, iar grijile care vă umpleau mintea mai înainte nu mai contează.

Tot ce contează este „existenţa” strălucitoare pe care poţi să o vezi în jur şi prezentul glorios pe care îl trăieşti.

Şi nu e doar o schimbare temporară. Intensitatea iniţială a experienţei poate că va dispărea după câteva zile, dar tu n-o să mai fii niciodată acelaşi.

Eşti plin de un sentiment permanent de bine şi de o apreciere nouă a vieţii. Niciodată nu vei mai lua lucrurile ca pe ceva ce ţi se cuvine – eşti permanent conştient de valoarea vieţii înseşi, de prieteni şi de familie, de frumuseţea lumii, de sănătatea şi libertatea ta.

Te trezeşti că nu te mai chinui atât să faci lucrurile să se întâmple, ci eşti mulţumit să te relaxezi şi să laşi evenimentele să se desfăşoare.

Mintea îţi este în permanenţă liberă de griji şi de nelinişte şi, în loc să îţi petreci viaţa alergând după un statut, după succes şi după bogăţie, încerci să ajuţi alţi oameni sau să progresezi în propria ta dezvoltare spirituală.

Asta poate să sune ca o fantezie. Şi e adevărat că, în cele mai multe cazuri, chinul psihologic nu are nici un efect pozitiv.

Adesea nu facem decât să simţim durere şi să vrem să se termine cât mai repede. Pentru mulţi, procesul morţii este doar plin de durere şi de supărare, nemântuit de niciun sentiment de libertate sau de bine.

Pentru alţii însă, chinul intens este un soi de „alchimie spirituală”, care transformă „metalul bază” al suferinţei în „aurul” libertăţii şi binelui intens.

În această carte veţi întâlni mulţi oameni remarcabili care au trecut prin această transformare: un bărbat în vârstă de 60 de ani a renăscut spiritual după ce aproape a murit în urma unui atac de cord; un alcoolic în recuperare a trecut la o stare permanentă de iluminare după ce a ajuns „la fund” şi a pierdut totul; o femeie de vârstă mijlocie care a căpătat revelaţii spirituale puternice îmbolnăvindu-se de cancer şi un bărbat care a paralizat după ce a căzut într-o albie de râu de pe un pod, s-a luptat luni de zile cu durerea şi disperarea, apoi a trecut printr-o renaştere spirituală şi acum trăieşte într-o stare de extaz permanent.

Cartea include si un interviu cu Eckhart Tolle (autorul cărţii Puterea Prezentului).

Iată ce puteţi citi în cuprinsul cărţii:

Introducere

PARTEA I. Puterea transformatoare a traumelor
1. Transcendenţa temporară
2. Dezvoltarea prin suferinţă
3. Punctul transformării
4. Transformarea bruscă: Boală şi dizabilitate
5. Transformarea instantanee: Dependenţa şi devastarea
6. Învăţătorii spirituali

PARTEA A II-A. Moartea: Marea Trezire  
7. Paradoxul morţii
8. Întoarcerea din moarte
9. Întâlniri neaşteptate cu moartea

Partea a III – a. Transformaţii         
l0. O stare superioară de a fi
11. Puterea detaşării
12. Eliberarea

Note
Bibliografie
Despre autor

Dr. Steve Taylor, lector senior în psihologie la Leeds Metropolitan University, este autorul mai multor best-seller-uri, cărţi de psihologie şi spiritualitate. Cărţile sale au fost publicate în 16 limbi, inclusiv în limba olandeză, coreeană, rusă, japoneză, spaniolă, italiană, franceză şi poloneză.

Eckhart Tolle a descris activitatea sa ca „o contribuţie importantă la schimbările de conştiinţă care se întâmplă în prezent pe planeta noastră.”

Andrew Harvey a spus despre munca sa: „Nu poate fi exagerată importanţa sa pentru timpurile noastre ameninţătoare şi rolul său în transformarea lor.”

Steve Taylor are un doctorat în psihologie transpersonală la Liverpool John Moores University. Articolele şi eseurile sale au fost publicate în peste 40 de reviste academice, reviste şi ziare, inclusiv în Jurnalul de Psihologie Umanistică, Jurnalul de Studii Consciousness şi Jurnalul de Psihologie Transpersonală.

El este de asemenea poet, fiindu-i publicat recent primul volum de poezii şi reflecţii spirituale, Sensul.

Steve Taylor locuieşte în Manchester, Anglia, împreună cu soţia sa şi cei trei copii.

Iată şi un scurt fragment:

9. Întâlniri neaşteptate cu moartea

“ Din exemplele pe care le-am văzut până acum este clar că întâlnirile intense cu moartea au câteva efecte comune. În primul rând, ele ne fac conştienţi de valoarea vieţii. Ne dăm seama că viaţa e mult prea de preţ ca să o irosim, astfel că ne simţim învioraţi. Ne eliberăm de ceea ce am putea numi „iluzia permanenţei”, de presupunerea subconştientă că nu o să murim. În mod normal, moartea nu e o realitate pentru noi, aşa că nu trăim în termenii acestei realităţi, însă o întâlnire de gradul trei cu moartea ne trezeşte şi ne face conştienţi de propria noastră soartă, făcându-ne să ne dăm seama că timpul pe care îl avem la dispoziţie e limitat şi, ca urmare, preţios.

Un efect al acestui lucru este că ne face să ne reevaluăm viaţa. La fel ca Hugh Martin, ne punem întrebări asupra cursului pe care l-a luat viaţa noastră şi decidem să îl schimbăm în favoarea unei căi mai productive şi mai pline de sens. Ne dăm seama că viaţa e prea preţioasă pentru a o irosi făcând munci care nu ne împlinesc, sau pentru a o petrece cu oameni care nu ne iubesc cu adevărat, sau pe care nu îi iubim cu adevărat. Avem un sentiment de imperativitate şi devenim mai dispuşi să ne asumăm riscuri, ştiind că nu avem la dispoziţie decât o perioadă limitată de timp. Asta poate să ducă şi la identificarea unui nou scop, la dorinţa de a folosi cum se cuvine timpul limitat pe care îl avem, de a îi ajuta pe alţii sau de a progresa pe calea propriei noastre dezvoltări.

De asemenea, faptul că devenim conştienţi de cât de scurtă şi de preţioasă e viaţa ne eliberează şi de ceea ce eu numesc „sindromul lucrurilor cuvenite” – tendinţa noastră de a nu aprecia lucrurile din viaţa noastră pentru care ar trebui să fim recunoscători, precum sănătatea, oamenii pe care îi iubim, pacea şi libertatea noastră, faptul că nu trebuie să ne facem griji cu privire la nevoile noastre materiale elementare (în comparaţie cu alţi oameni din istorie sau din lume) şi însuşi faptul că suntem în viaţă. Noi ne obişnuim cu aceste binecuvântări şi nu ne vedem viaţa într-o perspectivă destul de vastă, în raport cu alţi oameni care nu sunt la fel de norocoşi ca noi. Dar, la fel ca astronauţii care s-au dus pe lună, după ce ne întâlnim cu moartea, nu mai considerăm viaţa – şi toate lucrurile din ea – ca pe ceva cuvenit. Suntem recunoscători pentru simplul fapt că suntem în viaţă şi că ne-am născut în această lume, pentru o scurtă perioadă de timp. Apreciem frumuseţea şi minunea naturii, ca Dennis Potter care privea la inflorescenţe, pe fereastră. Simţim o nouă apreciere pentru oamenii din viaţa noastră şi pentru lucrurile lumeşti, de zi cu zi, cum ar fi mâncarea, apa şi vremea.

Întâlnirile cu moartea ne fac şi să fim mai centraţi pe prezent. în parte, asta se întâmplă pentru că ştim că s-ar putea să nu avem niciun viitor, sau cel puţin, să avem doar unul scurt, aşa că nu ne mai uităm către el, nu ne mai grăbim şi nu îl mai umplem de obiective şi de ambiţii. Ne dăm seama că viitorul şi prezentul nu există cu adevărat, decât ca idei în capul nostru; că viaţa constă doar din prezent şi că ceea ce este de preţ în viaţă este prezentul curgător pe care îl trăim. După cum spunea Dennis Potter: „Ideea e că vezi, la timpul prezent – omule, cum le vezi, omule, cum le sărbătoreşti!”

Editura: Livingstone
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 244
Data apariţiei: decembrie 2013

Preţ: 26 RON

Cartea se poate achiziţiona la preţul de 25 lei, accesând acest link, sau la preţul de 24 lei, accesând acest link

Preţurile de pe site se pot modifica ulterior.

O altă carte scrisă de Steve Taylor şi publicată în limba română este Trezirea din somnul conştiinţei (Editura Livingstone). În această carte, el sugerează că starea noastră normală de conştiinţă este un soi de somn, din care uneori ne trezim la o realitate mai intensă şi mai completă.Trezirea din somn ne furnizează poate prima explicaţie clară a stărilor superioare de conştiinţă sau a experienţelor de trezire.

Această carte analizează: metodele prin care fiinţele umane, de-a lungul istoriei, au obişnuit să inducă experienţe de trezire, inclusiv meditaţia, sexul, natura, sporturile, drogurile psihedelice şi privarea de somn; cum stările superioare de conştiinţă erau normale şi naturale la unele popoare ale lumii (şi încă mai sunt, în unele cazuri); cum putem face ca trezirea să fie din nou starea noastră normală.

Ambele cărţi scrise de Steve Taylor pot fi achiziţionate şi de aici, cu reducere.

Sursa: http://www.cartifrumoase.ro, http://www.editurasalco.ro, http://www.eusunt.ro

Alte postări în categoria Inspiraţionale:
Manual de folosire a vieţii – Tom Shadyac
Căile păcii, Să fim esenţă – Jasmuheen
Înţelepciunea simplă – Dean Cunningham

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.