Învăţătura eseniană plină de înţelepciune a lui Iisus – Olivier Manitara

invatatura-eseniana-plina-de-intelepciune-a-lui-iisus_micaO apariţie editorială recentă este cartea Învăţătura eseniană plină de înţelepciune a lui Iisus de Olivier Manitara, publicată la Editura Ganesha, în cadrul colecţiei Esoterica.

Chiar dacă Şcoala Eseniană a deranjat multă lume de-a lungul timpului şi a făcut să apară multe legende, oamenii în general i-au apreciat pe esenieni pentru onestitatea lor, pentru caracterul paşnic, generozitatea şi talentele de vindecători pe care le manifestau atât în slujba săracilor, cât şi în cea a bogaţilor.

Oamenii considerau ca învăţăturile Şcolii Eseniene se inspirau direct din învăţăturile secrete transmise de însuşi Moise unui cerc de şaizeci şi şase de discipoli. Circulau şi zvonuri în legătură cu o înaltă cunoaştere egipteană în care Moise fusese iniţiat la rândul său şi care le era cunoscută membrilor acestei Şcoli.

Chiar dacă Şcoala Eseniană a deranjat multă lume de-a lungul timpului şi a făcut să apară multe legende, oamenii în general i-au apreciat pe esenieni pentru onestitatea lor, pentru caracterul paşnic, generozitatea şi talentele de vindecători pe care le manifestau atât în slujba săracilor, cât şi în cea a bogaţilor.

Creştinismul oficial a depus atât de multe eforturi pentru a şterge din istorie urmele esenienilor, încât multe elemente specifice comunităţii lor nu au rezistat până în zilele noastre.

Se pune întrebarea: „De ce le-a fost frică diferitor biserici de originea învăţăturilor lor şi de ce s-au străduit atât de mult să-i oculteze existenţa prin orice mijloace, mergând chiar până exterminare fizică, tortură sau excomunicare…?”

Aceasta este o întrebare fundamentală pentru orice creştin şi chiar pentru orice om, deoarece acesta este un aspect specific tuturor religiilor şi doctrinelor din lume.

Dacă vom căuta puţin, vom putea descoperi peste tot aceeaşi încăpăţânare de a ascunde adevărata educaţie a fondatorului.

Răspunsul se poate găsi în următorul fragment din Evanghelia după Matei: Iisus a intrat în Templu şi, în timp ce le oferea oamenilor învăţătura Sa, un grup de preoţi şi de bătrâni ai poporului s-au apropiat şi L-au întrebat:  „Cu ce autoritate faci tu ceea ce faci? Cine ţi-a dat această autoritate?”

Iisus a răspuns: „Şi Eu vreau să vă pun o singură întrebare şi dacă veţi reuşi să-Mi răspundeţi la ea vă voi spune şi Eu cu ce autoritate fac aceasta.

„Botezul lui Ioan de unde provenea? Din Cer sau de la oameni?” Preoţii au început să gândească astfel: „Dacă spunem că este de la oameni toţi vor râde de noi pentru că toţi îl socotesc pe Ioan prooroc. ”

Atunci au decis răspundă lui Iisus: „Nu ştim!” Iar El a replicaţ: „Atunci nici Eu nu vă spun cu ce autoritate fac ceea ce fac!”

De fapt este aceeaşi poveste despre autoritate şi despre puterea asupra maselor care decurge în mod natural de aici. Ignoranţa a servit mereu celor care doresc să uzurpe o autoritate, aşa cum au făcut acei preoţi şi bătrâni care i-au răspuns învăţătorului: „Nu ştim!”

Ei se ascundeau sub minciuna unei false necunoaşteri, întreţinute premeditat pentru a subjuga oamenii în ignoranţă, când de fapt ei aveau responsabilitatea de a le dezvălui acestora cunoaşterea.

Fariseii şi preoţii erau de acord cu cunoaşterea doar în măsura în care oamenii nu ieşeau din plasa autorităţii lor uzurpatoare, în realitate, ei propagau o falsă cunoaştere, care înlănţuie omul în ignoranţă şi îl ţine cu picioarele şi mâinile legate de puterea celor care nu au nicio autoritate legitimă asupra lui…

Principalele repere din cuprinsul cărţii:

Cu ce autoritate faci aceasta?
Şcoala eseniană şi originile creştinismului
Învăţătura lui Hristos din grădina celor 12 palmieri
Grădina celor 12 palmieri

Iată în continuare şi un scurt fragment:

“Discipolii puteau cu adevărat să trăiască cuvântul învăţătorului lor, deoarece se simţeau cu adevărat în interiorul Şcolii divine şi puteau vedea haosul, tenebrele şi teama care domneau în lumea exterioară.

În al doilea rând, învăţătorul le cerea să se concentreze asupra propriei lor fiinţe, pentru a regăsi totul în interior. Efectiv discipolii vedeau cum pentru moment, în viaţa lor de zi cu zi, ei înşişi plonjau în haos, în mijlocul tenebrelor, în frică şi chiar vehiculau aceste influenţe prin gesturile, prin comportamentul, prin vorbele, prin privirile lor… Apoi, ei observau că în alte momente, pătrundeau în ambianţa Şcolii, în care totul este pur, ordonat, armonios, sacru. Descopereau cum din centrul pieptului lor sufla o briză proaspătă, răcoritoare, pură. Aici se înălţau maiestuoşi cei 12 palmieri. În mijlocul lor susura izvorul inimii. Acest izvor poate trezi sufletul şi să-l conducă spre viaţa eternă. Aceşti 12 palmieri de la nivelul inimii sunt 12 virtuţi, 12 forţe, 12 apostoli ai unei unice revelaţii, 12 învăţături ale unei unice umanităţi, pe care fiecare discipol al lui Hristos trebuie să le cultive în interiorul său din iubire pentru oameni şi pentru Pământ.

Iată cum Iisus le-a arătat discipolilor Săi că cel care trăieşte în prezenţa Sa, trăieşte de asemenea în sine însuşi şi reciproc. În acel moment, a vorbit de asemenea despre străvechiul simbol al Trandafirului Cruce, trandafirul inimii cu cele 12 petale ale sale, care se deschid în centrul crucii de lumină ce reprezintă uniunea dintre Tatăl Divin şi Mama Divină. Toţi elevii noii învăţături a lui Hristos trebuiau să înveţe sa-şi dezvolte cu atenţie trandafirul inimii şi cele 12 petale ale sale. Acesta era modalitatea cea mai puternică de a-i ajuta pe cei 12 discipoli în realizarea viitoarei lor misiuni.

Şi învăţătorul vorbea, iar Cuvântul Său devenea pâine şi vin, mană cerească, şi sufletul Său se contopea cu cel al discipolilor Lui pentru a le oferi viziunea împărăţiei Tatălui şi Mamei Sale.”

Editura: Ganesha Publishing House
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 110
Data apariţiei: ianuarie 2014

Preţ: 20 RON

Cartea se poate achiziţiona accesând acest link, la preţul de 18 lei, sau acest link, la preţul de 19 lei.

Preţul de pe site se poate modifica ulterior.

Olivier Manitara este autor, conferenţiar, artist creator de mandale, precum şi fondatorul Bisericii Eseniene Creştine, pe care a înfiinţat-o în anul 2006, pentru a permite tuturor esenienilor din lume să trăiască în acord cu convingerile lor, indiferent de ţara de origine. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul: http://www.oliviermanitara.org.

De acelaşi autor, tot la Editura Ganesha, a fost publicată de curând şi cartea Revelaţii despre Duhul Sfânt sau Marea Mamă prin care Dumnezeu face să apară şi să se manifeste Creaţia Sa (link), care este dedicată, după cum el însuşi spune, tuturor femeilor şi bărbaţilor pe care aceste rânduri îi vor ajuta să se reconecteze cu propriul suflet, precum şi fiicelor Mamei Divine care urmează sau care vor urma căile spirituale autentice ale omenirii, pentru a aduce bucuria şi frumuseţea pe întreaga planetă, risipind astfel confuzia din rândurile susţinătorilor întunericului şi ipocriziei.

Sursa: http://www.divin.ro, http://www.eusunt.ro

Alte postări în categoria Spiritualitate:
Remediul suprem – Sri Nisargadatta Maharaj
Viaţa secretă a lui Dumnezeu – Aaron David
Bucuriile înţelepciunii – Yongey Mingyur Rinpoche

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.