Manual de folosire a vieţii – Tom Shadyac

Manual de folosire a vietii micaO carte despre viaţă, scrisă de un cunoscut regizor de film, poate oferi căutătorului spiritual inspiraţia de care are nevoie, într-un mod original. În cartea Manual de folosire a vieţii, autorul aşterne gândurile sale despre înţelegerea vieţii, sub forma unor eseuri şi dialoguri imaginare.

Societatea modernă este saturată de electronice – iPad-uri, calculatoare, telefoane mobile, mașini şi aşa mai departe, şi toate acestea vin cu un accesoriu important: un manual care te învaţă cum să foloseşti şi să îngrijeşti dispozitivul respectiv. În cartea sa, Manual de folosire a vieţii – cu dialoguri între frică şi adevăr, Tom Shadyac răspunde la o întrebare provocatoare, însă totodată simplă: este posibil ca şi viaţa să vină cu un set similar de linii directoare?

Inspirat de poeţi, profeţi şi filosofi, Shadyac, omul din spatele unor filme celebre, aduce un nou suflu în domeniul cărţilor de dezvoltare personală şi spiritualitate. Invitându-ne într-o conversaţie care este atât o provocare cât şi un motiv serios de reflectare, ni se oferă exemple din lumea înconjurătoare, natură și idealurile şi perceptele celor mai vechi civilizații de pe pământ, într-o serie de eseuri şi dialoguri între vocile adevărului şi fricii. Prin acestă analiză, ni se deschid ochii la un principiu de bază care ar trebui să ghideze rasa umană: iubirea. Acest singur principiu este, în esenţă, manualul nostru de operare… şi instrucțiunile sale sunt foarte simple.

Întrebarea la care el îşi propune să răspundă este: avem oare curajul de a trăi în conformitate cu preceptele acestui manual de funcţionare a vieţii? Avem oare curajul de a schimba şi a renunţa la ideile care au dus la război, sărăcie, genocid şi distrugerea mediului?

Cu viziunea inspiratoare a lui  Shadyac asupra a ceea ce poate fi lumea şi împreună cu sfatul său simplu despre cum să ne apropiem de acest ţel, răspunsul la aceste întrebări va fi un răsunător DA .

Tom Shadyac (născut pe 11 decembrie 1958) este un bine-cunoscut regizor, scenarist, producător şi autor american. Este faimos pentru scrierea şi regizarea filmelor Ace Ventura – Detectivul lui Pește, Profesorul trăsnit (Nutty Proffesor), Mincinosul mincinoșilor (Liar Liar), Dumnezeu pentru o zi (Bruce Almighty) şi a documentarului Eu sunt (I Am).

Este profesor adjunct de comunicare şi predă scenografia la Universitatea Pepperdine.

Iată în continuare un fragment din această carte:

“…una dintre poveştile mele preferate este un cunoscut mit amerindian despre doi lupi care trăiesc înăuntrul fiecăruia dintre noi, doi lupi angajaţi într-o luptă aprigă pentru controlul vieţilor noastre.

Unul din lupi, lupul fricos, trăieşte în mânie, egoism, invidie, lăcomie, resentimente şi minciuni. Celălalt lup, lupul sincer, trăieşte în recunoştinţă, bunătate, iubire, bucurie, compasiune şi empatie.

Mult prea multă vreme am ascultat de lupul meu cel fricos strigându-mi sfatul cel rău: „Trebuie să te integrezi! Nu clătina barca! Fă aşa cum ţi se spune!”

Dar, din fericire, de-a lungul timpului, lupul cel sincer l-a înfruntat cu curaj pe geamănul său iluzoriu reducându-i la tăcere urletul întunecat cu simple şoapte pline de înţelepciune: „Caută adevărul. Urmează-ţi inima. Dă drumul, detaşează-te!”.

Este oare surprinzător atunci că mare parte din această carte mi s-a revelat ca o conversaţie dintre aceste două voci interioare, care se războiesc, voci pe care le numesc pur şi simplu Frică şi Adevăr?

Misticii sufiţi, asceţii credinţei musulmane, consideră că există trei modalităţi de a te apropia de divin: una este rugăciunea, pe o treaptă mai sus se află meditaţia, iar şi mai sus se află conversaţia.

Structura unică a Manualului de folosire a vieţii a fost concepută având această observaţie de inspiraţie sufită în minte.

Iată cum se prezintă cartea: fiecare capitol începe cu un scurt eseu care reflectă gândurile mele cu privire la diversele provocări cu care ne confruntăm ca indivizi şi ca societate pentru a da naştere unei lumi mai bune şi mai pline de compasiune.

Fiecare eseu este apoi urmat de o conversaţie – dialogurile dintre Frică şi Adevăr – care îmi testează ipotezele şi aplicarea lor în lumea reală.

Structura nu este prea diferită de cea a unei ore de curs cu un plan de lecţie urmat de un interval cu întrebări şi răspunsuri. Singura diferenţă – şi este o diferenţă semnificativă – este că ambele voci care iau parte la dialog îmi aparţin, e vorba de propria mea frică ce pune sub semnul întrebării propriul meu adevăr.

Vedeţi voi, dialogurile dintre Frică şi Adevăr nu sunt un exerciţiu de genul îngerul cel bun versus îngerul cel rău; Frica nu este rea, şi nici Adevărul nu este bun. Frica pur şi simplu există şi, după cum veţi vedea, îşi are locul şi rostul ei.

Mai mult decât atât, vocile Fricii şi Adevărului nu sunt menite să reprezinte frica tuturor şi nici adevărul tuturor, Frica este vocea fricii care există sau a existat în mine. Speranţa mea este că vă veţi putea raporta uşor la ea şi o veţi recunoaşte în voi.

Adevărul este pur şi simplu felul în care Dumnezeu, Sursa, Viaţa se manifestă prin mine în momentul acesta. Şi, cu toate că nu vorbesc despre frica tuturor şi nu pretind că ştiu tot adevărul şi doar adevărul, acestea sunt două personaje pe care am ajuns să le cunosc bine: Frica, în perioada ataşării, iar Adevărul, pe măsură ce am învăţat să mă detaşez.

A regiza filme, aşa cum am descoperit, înseamnă foarte mult să te detaşezi. Dar, veţi spune voi, regizorii sunt obsedaţi de control! Desigur. Dar atunci când suntem la înălţime, suntem pur şi simplu nişte buni ascultători, ne distanţăm de munca noastră şi creativitatea se desfăşoară liberă.

Frica reprezintă nevoia noastră de a ne agăţa de malul râului, de a controla efectele, rezultatele, vieţile noastre; ea înoată contra curentului.

Adevărul constă în a da drumul acelei strânsori, în a te detaşa de rezultate, în a avea încredere în direcţia cursului Vieţii.

Sper ca dialogurile ce urmează să se dovedească instructive şi să ajute cititorul să slăbească strânsoarea cu care se agaţă de mal şi să înoate în armonie cu râul.

Şi acum să ne întoarcem la mitul nostru amerindian despre lupii care se războiesc: „Care lup câştigă”? întrebaţi voi, „Lupul Fricii sau Lupul Adevărului?” Răspunsul este simplu: „Lupul pe care îl hrăneşti…” Fie ca aceste dialoguri să vă hrănească propria voastră autenticitate, să vă încurajeze să vă îndreptaţi spre adevăr, spre propria voastră inimă şi, în consecinţă, spre Inima Universală.”

Mai jos găsiţi cuprinsul cărţii:

Prefaţă
Introducere. Cei doi lupi din interiorul nostru
1.Omenirea se află în suferinţă
2.Criza vremurilor noastre
3.Manual de folosire a vieţii
4.Doi stăpâni
5.Începutul
6.Povestea noastră culturală
7.Împărţindu-l pe Dumnezeu
8.Povestea originară
9.Tirania agriculturii
10.Acţiunea la distanţă
11.Ştiinţa iubirii
12.Econo-mie
13.Legi care nu sunt legi
14.Creşterea este bună
15.Bine atunci!
16.Leul şi gazela
17.Două zeci şi patru de dolari
18.Cel mai bogat om din oraş
19.Educa-ţie
20.Evanghelia după Toma
21.Un dispreţ blând
22.Bucurie răutăcioasă
23.Fericirea
24.Arată-mi banii!
25.Micuţul Tom Shadyac
26.Cine eşti tu
Epilog

Editura: Atman
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 287
Data apariţiei: decembrie 2013

Preţ: 30 RON

Cartea se poate achiziţiona la preţul de 27 RON (10% reducere) de pe site-ul Editurii Atman, accesând acest link

Preţul de pe site se poate modifica ulterior.

Sursa: http://www.editura-atman.ro, http://www.cartifrumoase.ro

Alte postări în categoria Inspiraţionale:
Supă de pui pentru sufletul supravieţuitorului cancerului – Jack Canfield
Cum să cunoşti şi să lucrezi cu ghizii spirituali – Ted Andrews
Semnificaţia datei de naştere – Jean Haner

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.