Avantajul fericirii – Shawn Achor

avantajul-fericiriiÎn cartea Avantajul fericirii. Cele şapte principii ale psihologiei pozitive care stimulează performanţa şi determină succesul, publicată luna trecută de Editura Business Tech, autorul Shawn Achor ne demonstrează faptul că, de fapt, nu există nici o cale spre fericire. Fericirea însăşi este Calea.

Dacă te-ai surprins vreodată spunând că vei fi fericit când vei fi promovat sau când vei face mai multi bani sau când copii vor intra la şcoala potrivită sau când vei slăbi zece kilograme şi altele de acest gen, trebuie să afli că, la fel ca tine, mulţi sunt cei care cred că atunci când vor avea succes vor fi fericiţi.

Dar cele mai recente cercetări ale experţilor în psihologie pozitivă şi neuroştiinte demonstrează că ideea acesta este complet greşită.

De fapt, lucrurile stau exact invers, iar fericirea este cea care alimentează succesul. Şi, pe măsură ce devenim mai pozitivi, creierul nostru devine mai creativ, mai motivat, mai energic, mai rezilient, mai sănătos şi mai productiv.

Cei mai mulţi oameni îşi doresc să aibă succes în viaţă. Şi, bineînteles, oricine vrea să fie fericit. Când vine vorba de urmărirea succesului şi fericirii, cei mai mulţi oameni presupun că formula este următoarea: dacă muncesc din greu vor avea succes, iar când vor avea succes vor fi fericiţi.

Singura problemă este că ultimul deceniu de cercetări în domeniul psihologiei pozitive a dovedit că această formulă este greşită şi că succesul nu naşte fericire.

Bazat pe cel mai mare studiu realizat vreodată asupra fericirii si a potenţialului uman (studiu realizat de autor pe mai mult de 1600 de studenţi), Shawn Achor, lector la Harvard, ne împărtăşeşte şapte principii de bază ale psihologiei pozitive, pe care fiecare dintre noi le poate utiliza pentru a-şi îmbunătăţi performanţele şi a obţine un avantaj competitiv la locul de muncă.

El arată că, de fapt, fericirea alimentează succesul şi performanta, şi nu invers.

De ce? Pentru că, atunci când suntem mai fericiţi şi mai pozitivi, suntem mai angajaţi, mai creativi, mai rezistenţi la stres şi mai productivi.

Cartea Avantajul fericirii va fi pe placul oricui vrea sfaturi practice cu privire la modul în care poate deveni mai fericit şi, datorită fericirii, mai de succes…

Shawn Achor este unul dintre experţii mondiali de frunte în domeniul potenţialului uman. A făcut cercetări şi a ţinut prelegeri în 42 de ţări, lucrând pentru a construi o punte de legătură între ştiinţa fericirii şi performanţele noastre de fiecare zi. Instruit de către unii dintre pionierii psihologiei pozitive, a fost asistent principal la conceperea şi predarea faimosului curs despre fericire, cel mai popular curs de la Harvard în vremea aceea.

Achor este în prezent fondator şi director general al firmei de cercetări şi consultanţă Aspirant, care foloseşte psihologia pozitivă pentru a îmbunăţăţi realizările individuale şi pentru a cultiva un mediu de muncă mai productiv. Prelegerile lui Achor despre ştiinta fericirii şi potenţialul uman s-au bucurat de atenţie în New York Times, Boston Globe si Wall Street Journal, precum şi pe canalele TV CNN si NPR. Shawn Achor locuieşte în Cambridge, Massachusetts.

Din cuprinsul cărţii:

PARTEA I. PSIHOLOGIA POZITIVĂ LA LOCUL DE MUNCĂ

INTRODUCERE
A DESCOPERI AVANTAJUL FERICIRII
PARADISUL PIERDUT ŞI REGĂSIT
CERCETAREA FERICIRII LA HOGWARTS
CUM SĂ SCAPI DE  CULTUL MEDIEI
Dacă studiem doar media, vom rămâne la nivelul mediu
PREA CONCENTRAŢI PE ASPECTELE NEGATIVE
Poţi studia gravitaţia o veşnicie fără să înveţi cum să zbori
FLĂMÂND LA HARVARD
ASCULTĂ VALORILE ATIPICE POZITIVE
CELE ŞAPTE PRINCIPII
IEŞIREA DIN TURNUL DE FILDEŞ
AVANTAJUL FERICIRII LA LOCUL DE MUNCĂ
LUMEA REALĂ
VACCIN ÎMPOTRIVA STRESULUI
SE RĂSPÂNDEŞTE VESTEA
SPORIREA PERFORMANŢELOR ŞI NU A DEZILUZIEI
SCHIMBAREA ESTE POSIBILĂ
UN CURS SCURT DE NEUROPLASTICITATE
UNICORNUL AFRICAN
DE LA POSIBIL LA PROBABIL
SCHIMBARE POZITIVĂ DURABILĂ
DE LA INFORMARE LA TRANSFORMARE

PARTEA A II-A: CELE ŞAPTE PRINCIPII

PRINCIPIUL1: AVANTAJUL FERICIRII
Cum poate fericirea să ofere un avantaj competitiv creierului tău şi companiei tale
PRINCIPIUL 2: PÂRGHIA ŞI PUNCTUL DE SPRIJIN
PRINCIPIUL 3: EFECTUL TETRIS
PRINCIPIUL 4: CUM SĂ CAZI ÎN PICIOARE
PRINCIPIUL 5: CERCUL LUI ZORRO
PRINCIPIUL 6: REGULA CELOR 20 DE SECUNDE
PRINCIPIUL 7: INVESTIŢIA SOCIALĂ

PARTEA A III-A: EFECTUL DE PROPAGARE SAU DE CONTAGIUNE

NOTE
DESPRE AUTOR

Snawn Achor izolează şapte principii practice care au fost încercate şi testate de la săli de clasă la săli de consiliu, din Argentina până în Zimbabwe. Printre principiile prezentate se regăsesc:

Efectul Tetris: cum să ne reeducăm mintea pentru a identifica posibilităţi, astfel încât să le vedem şi să profităm de oportunităţi oriunde ne aflăm.

Cercul lui Zorro: cum să ne recâştigăm controlul concentrându-ne, mai întâi, pe obiective mai mici, realizabile, pentru ca apoi să ne folosim de efectul de pârghie pentru a realiza obiective tot mai importante.

Investiţia Socială: cum să culegem dividende din investiţia într-unul dintre cei mai buni predictori ai succesului şi fericirii, reţeaua noastră socială.

Cartea de faţă este o lectură obligatorie pentru toţi cei care încearcă să exceleze într-o lume a volumului tot mai mare de muncă, stres şi negativitate. Avantajul fericirii nu ne arată doar cum să stimulăm performanţa şi să dobândim succesul la locul de muncă, ci ne arată şi cum să profităm de beneficiile unei mentalităţi mai fericite şi mai pozitive pentru a atinge extraordinarul, atât în activitatea noastră, cât şi în vieţile noastre.

Iată şi câteva paragrafe din carte:

PIERDEREA CONTROLULUI: LUPTA DIN CREIER

“Din nefericire, deşi este atât de important pentru succesul nostru, nu simţim mereu că deţinem controlul. Unii dintre noi sunt înclinaţi spre sistemul de control exterior, iar noi, ceilalţi, putem cădea în această stare de spirit în momentul în care ne simţim copleşiţi de prea multe solicitări asupra timpului, atenţiei şi abilităţilor noastre. Pentru a înţelege foarte bine cum se întâmplă aceasta, trebuie să privim mai îndeaproape funcţionarea creierului.

În viaţa de zi cu zi, acţiunile noastre sunt determinate de lupta dintre două sisteme: sistemul emoţional — reflex (cel care face să sară piciorul când genunchiul este lovit cu un ciocănel, aşa că hai să-l numim Smucitul) şi sistemul raţional (hai să-l numim Gânditorul). Cea mai veche parte a creierului, din punct de vedere evolutiv, este sistemul emoţional localizat în regiunea limbică, unde amigdala cerebrală deţine controlul suprem. Cu mii de ani în urmă, sistemul emoţional era necesar pentru supravieţuire. La vremea aceea, nu aveam timp să gândim logic când un tigru cu colţi ascuţiţi sărea dintr-un tufiş. In schimb, intra în acţiune prompt Smucitul. Amigdala suna alarma, inunda corpul cu adrenalină şi hormoni de stres şi declanşa un reflex imediat şi înnăscut: „luptă sau fugi”. De fapt, mulţumită Smucitului ne aflăm toţi aici după zece mii de ani.

În prezent, din fericire, sunt puţini tigri care se furişează prin zonele cu birouri. In lumea modernă, în care problemele de viaţă sunt de obicei mai complicate decât să alegi între a fugi sau a fi mâncat, răspunsul reflex al Smucitului poate cauza, uneori, mai mult rău decât bine. In mod deosebit, când vine vorba de luarea deciziilor, Smucitul ne bagă în multe necazuri. De aceea, pe parcursul a mii de ani de evoluţie, ne-am dezvoltat şi un sistem raţional, Gânditorul, care este localizat în cortexul prefrontal. Aici are loc gândirea logică, tragerea unor concluzii pe baza multor informaţii separate şi plănuirea viitorului. Obiectivul Gânditorului este simplu, dar reflectă o evoluţie imensă: gândeşte şi apoi reacţionează.

Majoritatea provocărilor cărora trebuie să le facem faţă zilnic sunt mai bine deservite de gânditor, dar, din nefericire, când ne simţim stresaţi sau lipsiţi de control, Smucitul tinde să preia controlul. Acest lucru nu se întâmplă conştient, ci este o reacţie biologică. Când suntem sub tensiune, corpul începe să producă prea mult cortizol, un produs chimic toxic asociat stresului.”

Editura: Business Tech
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 288
Data apariţiei: decembrie 2013

Cartea se poate achiziţiona accesând acest link sau acest link

Preţ: 39 RON

Sursa: http://www.eusunt.ro, http://www.businesstech.ro

Alte postări în categoria Dezvoltare personală:
Urmează-ţi inima – Andrew Matthews
Codul fericirii – George Pratt
Cum să comunici… ascultând – Mark Goulston

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.