Fascinanta construcţie a Eu-lui – Augusto Cury

Fascinanta constructie a euluiO nouă carte scrisă de psihoterapeutul Augusto Cury a apărut cu puţin timp în urmă la Editura For You, şi anume: Fascinanta construcţie a Eu-lui – Cum să dezvoltăm o minte sănătoasă într-o societate stresantă. Cartea îşi propune să ne ofere instrumentele de care avem nevoie pentru a nu ne lăsa copleştiţi de propria negativitate, atunci când trebuie să facem faţă evenimentelor mai dificile ale vieţii.

Aţi avea curaj să vă urcaţi într-un avion, ştiind că pilotul nu are experienţa necesară pentru a folosi instrumentele de navigaţie, utilizate la decolare sau aterizare? Cu siguranţă că nu! Problema e că, de necrezut, cea mai complexă dintre „aeronave”, mintea umană, are un pilot foarte adesea imatur şi nepregătit pentru a o conduce: Eu-l.

Şcolile şi universităţile predau prea puţin mecanismele necesare construirii unui Eu inteligent şi sănătos. Fără cunoaşterea şi dezvoltarea acestor mecanisme, e mult mai complicat să fim maturi, stabili şi profunzi din punct de vedere emoţional şi să construim un raţionament complex, într-o societate stresantă ca a noastră. Iată câteva rezultate: două treimi dintre oameni prezintă sindromul timidităţii, 26% dintre tineri prezintă caracteristici depresive, 50% dintre părinţi nu dialoghează cu copiii lor şi peste 90% dintre oameni nu stau de vorbă cu ei înşişi despre conflictele lor.

Pornind de la teoria Inteligenţei multifocale, elaborată de el, Augusto Cury îl incită pe cititorul acestei cărţi la cunoaşterea fascinantelor mecanisme de formare a Eu-lui, o temă vitală pentru tineri şi adulţi. El prezintă secretele memoriei, fenomenele care construiesc gândurile şi formează oameni care gândesc.

„Fiinţa umană poate conduce o întreprindere sau o ţară, dar, hotărât lucru, nu e uşor să conduci planeta psihică, ce, asemănător planetei Pământ, nu-şi încetează niciodată mişcarea, dar cu o deosebire serioasă, nu întotdeauna urmează aceeaşi orbită, ci are traiectorii imprevizibile.”

Augusto Cury este medic psihiatru, psihoterapeut, om de ştiinţă şi scriitor. Este unul dintre autorii cei mai publicaţi din lume, considerat autorul cel mai citit al deceniului 2001-2010 în Brazilia. Cele 30 de cărţi ale sale au depăşit 15 milioane de exemplare numai în Brazilia. Este autorul teoriei Inteligenţei multifocale, folosită în diferite universităţi, care studiază formarea Eu-lui, rolurile memoriei, construcţia gândurilor. Este unul dintre puţinii gânditori în viaţă, din zilele noastre, a cărui teorie e studiată în cursuri post-universitare, masterat internaţional şi doctorat. Romanul său Vânzătorul de vise a primit, în 2009, în China, premiul pentru Cartea de ficţiune. Web- site: www.augustocury.com.br

În cuprinsul cărţii veţi putea citi despre:

CAPlTOLUL l – Eu-l ar trebui să rămână uimit în faţa minţii umane
CAPITOLUL 2  – Tehnicile necorespunzătoare ale Eu-lui ca administrator psihic
CAPITOLUL 3 – Definirea Eu-lui şi a funcţiilor sale vitale
CAPITOLUL 4 – Memoria genetică, centrală şi periferică
CAPITOLUL 5 – Categoriile de raţionament
CAPITOLUL 6 – Tipurile de gândire
CAPITOLUL 7 – Natura virtuală a gândurilor
CAPITOLUL 8 – Conştiinţa de sine
CAPITOLUL 9 – Percutorul Memoriei: o petrecere la care Eul-l n-a fost invitat
CAPITOLUL 10 – Eu-l constructor şi reconstructor

În continuare găsiţi câteva fragmente din această carte:

“Nu e o nebunie faptul că un muritor provoacă războaie şi omucideri? Haosul dramatic al morţii care sfârşeşte în singurătatea unui mormânt ar trebui să aducă un minimum de înţelepciune pentru ca Eu-l să-şi controleze violenţa, dar nu e suficient. Un Eu infantil, prea puţin înclinat spre interiorizare, se crede un zeu. Nu e o prostie faptul că o fiinţă umană, care moare câte puţin în fiecare zi, simte nevoia patologică de putere ca şi cum ar fi eternă? Nu e o prostie faptul că un om care nu ştie cum să-şi gestioneze propriile gânduri simte o nevoie acută de a-i controla pe ceilalţi?

Nu e o barbarie să vrei să fii cel mai bogat, cel mai renumit sau cel mai eficient specialist şi să ajungi pe patul unui spital? Nimeni nu vrea aşa ceva. Dar de ce mulţi dintre cei care au un succes social şi financiar spectaculos, în loc să se relaxeze şi să se delecteze, continuă să muncească într-un ritm halucinant, căutând să atingă ţinte de neatins? Un Eu competent nu înseamnă un Eu cu o bună pregătire. Un Eu prost format poate fi extrem de eficient pentru sistemul social, dar, în acelaşi timp, poate avea o relaţie foarte proastă cu sine.

Sunt persoane care au avut părinţi fascinanţi, o copilărie minunată şi lipsită de traume, dar au devenit timide, pesimiste, prost dispuse, anxioase. Baza personalităţii lor nu le justifică nefericirea. Ca să le putem înţelege, trebuie să luăm aminte la mecanismele de formare a Eu-lui. Şi pentru a-şi învinge această nefericire, nu foloseşte la nimic să tratăm o boală, ci Eu-l bolnav, Eu-l ca administrator al psihicului.

………………………..

Am învăţat că, în funcţie de drumul pe care apucăm, putem deveni cei mai mari călăi ai noştri. După cum am arătat, există cercetări care atestă că, în zilele noastre, numărul tulburărilor psihice e pe cale să explodeze. Cincizeci la sută dintre oameni, mai devreme sau mai târziu, vor dezvolta una dintre ele. Probabil că fiecare al doilea dintre noi e afectat. Şi, dacă luăm în considerare stresul modern, generat de excesul de activităţi, informaţii şi preocupări, cu greu vom găsi o persoană pe deplin sănătoasă.

Am descoperit că viaţa merită trăită, în ciuda văilor de lacrimi şi frustrări. Eu-l trebuie să descifreze tainele unei minţi bogate sub aspect emoţional, sănătoase, creative, inventive. E foarte greu de schimbat personalitatea, dar schimbarea, şlefuirea, dotarea şi educarea centrului care administrează personalitatea, Eu-l, sunt posibile. Existenţa ar trebui să fie o sală de fitness pentru inteligenţă, ca să ne construim continuu.

Aeronava minţii noastre se poate ridica în zboruri înalte sau se poate târî. E păcat că foarte puţini oameni caută să intre în straturile mai profunde ale fiinţei lor, printr-un dialog cu sine inteligent, relaxant şi productiv. E un păcat şi mai mare că trăim într-o societate atât de superficială, care priveşte actul de a se căuta şi de a sta de vorbă cu sine ca pe o nebunie.

Nebunie e să stăm de vorbă cu toţi cei din jur, dar să ne trecem sub tăcere propria istorie. Nebunie e să criticăm lumea din afară, dar să nu ne criticăm propriile fantasme, să nu ne reciclăm fricile, să nu dăm un şoc de luciditate gândurilor noastre dialectice şi anti-dialectice perturbatoare. Nebunie e să decuplăm motorul maşinii ca să nu se uzeze, dar să nu ne decuplăm mintea sau să ne gestionăm gândurile pentru a nu ne stresa prea intens creierul. Nebunie e să distingem nenumărate sunete în jurul nostru, dar să nu ascultăm glasul plăcut şi inaudibil din anti-spaţiul gândului virtual, care cere să ne căutăm pe noi înşine şi să ne schimbăm stilul de viaţă agitat. Nebunie e să consumăm produse şi servicii şi să uităm că ceea ce nu se poate cumpăra cu bani, precum arta de a ne proteja psihicul şi de a ne interioriza, e esenţială pentru sănătatea psihică. Nebunie e să trăim în case şi apartamente confortabile, dar să nu avem un loc în-lăuntrul nostru, unde să ne odihnim şi relaxăm.”

Editura: For You
Dimensiuni: 14×20 cm
Număr pagini: 160
Data apariţiei: decembrie 2013

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii For You, accesând acest link

Preţ: 15 RON

O altă carte scrisă de Augusto Cury,  publicată anul trecut tot de către Editura For You, este: Eliberează-te din temniţa emoţională, despre care puteţi citi pe blog aici.

Sursa: http://www.editura-foryou.ro, http://www.eusunt.ro

Alte postări în categoria Autocunoaştere:
Oameni şi vocaţii – Isabel Briggs Myers
Umbra din noi – Verena Kast
Arta de a fi – Erich Fromm

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.