Esenţa autismului – William Stillman

Esenta autismului micaLa Editura Cartea Daath a apărut de curând o carte care propune o abordare inedită şi dătătoare de speranţă a autismului, care, în mod dureros, afectează atât de mulţi copii şi adulţi în ziua de astăzi: Esenţa autismului scrisă de William Stillman, care face parte din colecţia Ştiinţă şi Spiritualitate a acestei edituri.

În introducerea cărţii,  autorului ne arată motivele sale de a scrie despre acest subiect şi ne familiarizează cu o abordare a autismului din perspectiva spiritualităţii:

„Iată, aşadar, o ipoteză ieşită din comun şi o temă de reflecţie: deoarece copiii noştri [cu autism] sunt sensibili la ceea ce văd, la sunete, mirosuri ş.a.m.d., s-ar putea afla şi într-o mai mare armonie cu lumea spiritelor? Aveţi puţintică răbdare, să vă explic. Nu, nu sunt plecată cu sorcova…” Aşa începea, pe la sfârşitul lunii martie 2006, o postare pe un forum de discuţii despre autism pe internet, lansată de o mamă descumpănită dar foarte intuitivă. Mesajul ei se referea la împrejurările neobişnuite care însoţeau viul interes manifestat de fiul ei, de vârstă fragedă, faţă de o fotografie în care apărea străbunicul lui – o rudă pe care copilul nu o întâlnise niciodată dar pe care, cu toate acestea, părea să o „cunoască”. Mama copilului relata că fotografia străbunicului îi stârnea acestuia zâmbete şi chicoteli (nicio altă fotografie nu avea acest efect asupra lui); că fiul ei se uita în sus şi „urmărea aerul” din casă cu privirea, îşi flutura mâna în semn de salut spre o persoană invizibilă pentru mama lui, după care făcea cu mâna semn de „la revedere”. Mama îşi încheia postarea întrebându-se de ce îl aude pe fiul ei, treaz în miez de noapte, hohotind vesel, după care, întristat deodată, se tânguie că „nu mai e” pe măsură ce incidentul se estompează.

Întrebarea ei a trezit un viu interes, iar subiectul de discuţie a primit aproape o mie două sute de clicuri în numai câteva zile, pe măsură ce şi alte mame se alăturau discuţiei – era limpede că se atinsese o coardă sensibilă. (O postare ulterioară pe acelaşi subiect a reunit zece pagini şi a primit peste trei mii de clicuri!) N-am fost surprins. Observasem – şi intuisem – de ceva timp existenţa acestui curent de opinie incipient, numai că acum el căpăta amploare. Sincronizarea era cât se poate de oportună; cartea mea, Autismul şi legătura cu Dumnezeu, urma să fie publicată cam în aceeaşi perioadă. Era prima lucrare de acest gen care explora abilităţile spirituale multisenzoriale ale multor persoane senzitive din spectrul autist şi conţinea istorioare practic identice cu mesajele postate pe forumul despre autism, precum şi cu postările care le-au urmat.

Între timp, topicul despre spiritualitate era din ce în ce mai prezent în revistele despre autism. în articolul „Suflete pereche”, Chris Dodds, mama băieţelului Taylor, scria: „Nu voi uita niciodată seara în care l-am auzit plângând în pat şi m-am dus să văd care era cauza. „Omul n-ar fi trebuit niciodată să evolueze”, hohotea el. „Devastăm planeta şi distrugem tot ce este bun în ea.” Pe atunci, Taylor nu avea decât şapte ani. Keri Bowers – al cărei fiu, Taylor Cross, este realizatorul filmului Oamenii normali mă sperie – a descris propria ei epifanie spirituală: „într-o seară, la scurt timp după ce Taylor împlinise un an (…) m-am întrebat din nou: „De ce eu, Doamne?” Cu pumnii încleştaţi, victimizându-mă, lacrimile îmi udau perna. Cum de a putut să mi se întâmple tocmai mie aşa ceva? Şi atunci am auzit o voce puternică şi totuşi liniştită, care mi-a transmis: „De ce nu ţie, Keri? De ce nu ţie?” La început am fost uimită, după care am avut o revelaţie: pentru mine, venise timpul să învăţ să accept.” Chiar şi cartea plină de consideraţie şi pragmatism a Ellenei Notbohm, Zece lucruri pe care orice copil cu autism şi-ar dori să le cunoşti, recent apărută pe atunci, aborda reflecţii asemănătoare în ultimul capitol, autoarea întrebându-se dacă nu cumva fiul ei fusese cel care o alesese pe ea să-i fie mamă.

În acelaşi timp începeau să-şi facă apariţia şi alte coincidenţe. Am aflat că cea care urma să facă recenzia cărţii mele în emisiunea ei radiofonică, avea un fiu cu autism. Acesta îi adusese la cunoştinţă că, încă înainte de a se naşte, o preferase pe ea în locul unui cuplu de japonezi. O altă prezentatoare de la un post de radio a sunat, în timpul emisiunii, ca să le împărtăşească ascultătorilor experienţa ei uimitoare: a fost luată pe nepregătite într-o zi, când, fiul ei diagnosticat cu sindromul Asperger, a încântat-o cu vastele lui cunoştinţe despre pescuit, inclusiv unele referitoare la calmari. Când ea a insistat cu blândeţe să afle sursa acestor informaţii, băiatul i-a dezvăluit că le dobândise de la străbunicul lui, care fusese un marinar pasionat. Culmea era că străbunicul respectiv se stinsese din viaţă când mama băiatului nu avea decât şaisprezece ani.

Actriţa Sigourney Weaver, care a interpretat rolul unei femei autiste în filmul Gustul zăpezii, a eclipsat premiera Festivalului de Film de la Berlin din 2006, la o conferinţa de presă în care a făcut câteva remarci despre autism dintr-o perspectivă spirituală surprinzător de similară cu principiile expuse în propria mea lucrare: „Cred că trebuie să începem să vedem autismul ca pe un dar, a spus ea. Poate că nu înţelegem cauzele apariţiei sale, însă atunci când te afli în prezenţa unei persoane cu autism, ai foarte multe de învăţat. înveţi cum să te joci, cum să priveşti lucrurile, cum să le experimentezi şi cât de incitantă este lumea.” Tot astfel, actorul Joe Mantegna, tatăl unei fete de 18 ani pe nume Mia, a alunecat spre filozofie când a vorbit despre autismul fiicei sale: „Chiar cred că cineva are un plan în această privinţă… aproape că este mai uşor să crezi în aşa ceva decât să nu crezi în nimic, când contempli toată frumuseţea şi minunăţia lumii… trebuie să crezi că totul are un fel de logică şi că evoluăm înspre lumină. Dacă ce mi se întâmplă mie face parte dintr-un plan, atunci îmi accept rolul cu bucurie şi bunăvoinţă.”

Este important să nu privim autismul ca pe o tulburare de comportament, şi nici pe copiii sau adulţii cu autism ca pe nişte inadaptaţi social. Toţi venim în această lume cu particularităţile noastre, cu anumte trăsături de caracter pe care poate am vrea să le ascundem. Uneori reuşim, şi atunci suntem priviţi ca nişte „oameni normali”, iar atunci când nu reuşim, ni se pun etichete ca: autist, inadaptat, ciudat, singuratic, „creator de probleme” etc. Această carte ne invită la o mai mare toleranţă faţă de toţi cei din jurul nostru şi ne ajută să înţelegem mai bine ce înseamnă de fapt o persoană cu autism. Iar atunci când  înţelegem ceva, acel ceva nu ne mai poate speria şi îl putem aborda şi accepta mult mai uşor.

William Stillman este un autor recunoscut pe plan internaţional pentru lucrările sale scise pe tema autismului, printre care: Autism and the God Connection (2006), Demystifying the Autistic Experience: A Humanistic Introduction for Parents, Caregivers and Educators (2002), Empowered Autism Parenting: Celebrating (and Defending) Your Child’s Place in the World (2009), The Autism Answer Book (2007), The Everything Parent’s Guide to Children with Asperger’s Syndrome: Help, Hope and Guidance (2005), toate fiind foarte apreciate de către specialiştii în domeniu. Cărţie sale au fost traduse până acum în patru limbi. Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-ul: http://www.williamstillman.com

Mai jos găsiţi încă un fagment din cartea Esenţa autismului:

“La începutul anului 2007, Centrul pentru controlul şi prevenirea maladiilor şi-a revizuit statisticile pentru autism de la incidenţa anterioară, de 1 din 166 de copii (care exclude nenumăraţi adulţi neînregistraţi), în prezent reieşind că incidenţa la nivel naţional este de aproximativ 1 din 150 de copii. Poate, însă, că o statistică inversată ne arată care este epidemia cea mai periculoasă: din 150 de indivizi, 149 sunt „normali” sau neurotipici! Avem atâta nevoie de persoane cu autism şi alte diferenţe de dezvoltare, cu felul lor blând şi sincer de a fi, pentru a aduce lumii echilibru şi a ne concentra din nou atenţia pe ce este cu adevărat important! Poate că această idee are mai mult succes la părinţii care au fost nevoiţi să treacă printr-o transformare personală în urma diagnosticării copilului lor cu o astfel de maladie – părinţi care, altfel, ar fi căzut victimă complexului mesianic. O mamă mărturisea: „Eu cred că [autismul] m-a făcut să fiu mai modestă. Mă consider un părinte destul de bun şi mă descurc binişor cu tot ce ţine de asta; când ai de-a face cu autismul, însă, individualismul se reduce cu câteva trepte. Cred că autismul m-a ajutat să fiu mai tolerantă faţă de persoanele cu dizabilităţi. Nu pentru că înainte i-aş fi respins cu totul pe cei handicapaţi; acum, însă, gândesc mai mult în termenii a ceea ce oamenii sunt sau nu apţi să înfăptuiască.”

Au trecut vremurile în care părinţii se simţeau ruşinaţi şi se autoînvinovăţeau dacă aveau un copil cu autism, aşa cum subliniază o mamă care ne scrie: „Pentru mine, autismul a fost o provocare, nu o înfrângere.” O nouă evoluţie constrânge părinţii să-şi revizuiască viaţa, să-şi perceapă limpede propria transcendenţă şi să nutrească speranţe mai mari pentru viitor. Toate acestea sunt susţinute de cercetări precum „Studiul calitativ al schimbărilor survenite în sistemul de convingeri al familiilor cu copii diagnosticaţi cu autism sau sindromul Down”, un document care conchide: „Deşi părinţii s-ar putea agăţa de iluziile lor pierdute, în timp pot să apară adaptări pozitive sub forma unor viziuni diferite despre viaţă şi dizabilităţi, şi o apreciere a contribuţiei pozitive aduse de aceşti copii membrilor familiei lor şi societăţii în ansamblu. Experienţele trăite de părinţi arată cât de importantă este speranţa şi sesizarea oportunităţilor viitoare.”

Editura: Cartea Daath Publishing House
Dimensiuni: 15×23 cm
Număr pagini: 216
Data apariţiei:  decembrie 2013

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Cartea Daath, accesând acest link

Preţ: 35 RON

Sursa: http://www.edituracarteadaath.ro, https://ro-ro.facebook.com/CarteaDaathPublishingHouse

Alte postări în categoria Autocunoaştere:
Eliberează-te din temniţa emoţională – Augusto Cury
Cele cinci nivele ale ataşamentului – Don Miguel Ruiz Jr.
Suflet nemărginit – Byron Brown

Un gând despre „Esenţa autismului – William Stillman

  1. Suntem primul portal complet de terapii alternative si complementare din Romania.Aici veti gasi informatii complete si sugestive despre fiecare terapie alternativa si complementara, cum functioneaza aceasta, precum si date despre terapeutii agreati si verificati de specialistii portalului.
    http://www.vindecarealternativa.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.