Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei – Mark Williams

Exercitii de meditatiePublicată de Editura Trei, în colecţia Psihologie Practică, Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei. Eliberarea de nefericirea cronică este o carte scrisă de un colectiv de patru autori – Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal şi Jon Kabat-Zinn – pentru cei ce doresc să îşi îmbunătăţească viaţa şi să depăşească sentimentele negative cu care  se confruntă.

Dacă ai în mod repetat gânduri cum ar fi: „Sunt un ratat”, „I-am dezamăgit pe toţi”, „Nici nu mai are rost să mă scol din pat”, „Îmi merge din rău în mai rău”, dacă eşti copleşit zile întregi de indispoziţii, anticipări sumbre şi o imagine dezastruoasă despre tine, atunci această carte te poate ajuta.

Combinând psihoterapia cognitivă cu tehnicile orientale de meditaţie, cei patru autori îţi oferă un instrument practic şi accesibil pentru a preveni din faşă instalarea depresiei şi pentru a regăsi echilibrul afectiv şi mental. Cartea te învaţă cum să ţii piept depresiei, practicând oricând şi oriunde exerciţii de conştientizare a emoţiilor, gândurilor şi senzaţiilor corporale.

Fără să necesite o familiarizare cu ezoterismul oriental, cartea este binevenită şi pentru psihoterapeuţii şi consilierii care doresc să-şi diversifice intervenţiile psihologice.

“Depresia doare. Este „lupul cel rău” care îţi bântuie nopţile şi îţi răpeşte bucuria de a trăi, este zbuciumul din mintea ta, care îţi alungă somnul. Este un strigoi care îţi apare doar ţie în miezul zilei, întunericul care doar ţie ţi se aşterne în faţa ochilor.

Dacă ai ales să citeşti această carte, îţi vei da seama că metaforele folosite nu sunt câtuşi de puţin exagerate. Toţi cei care au suferit de depresie ştiu că aceasta provoacă o anxietate paralizantă, o imensă insatisfacţie faţă de sine şi un sentiment de gol sufletesc şi disperare. Te face să te simţi complet ne ajutorat, apatic şi măcinat de tristeţe profundă şi dezamăgire, asociate cu dorinţa de a avea parte de fericirea care ţi-a fost tot timpul refuzată.

…………….

În cele ce urmează şi în anexa de la sfârşitul cărţii îţi oferim o serie de exerciţii pe care le poi face zilnic pentru a te elibera de obişnuitul mod de a gândi, care te tine captiv în nefericire. Acest program, cunoscut sub numele de „Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) (terapia cognitivă bazată pe concentrare a asupra prezentului), combină ultimele tendinţe din ştiinţă cu forme de meditaţie care s-au dovedit eficiente din punct de vedere clinic în medicina generală şi în psihologie. Inedita şi convingătoarea sinteză a diferitelor metode de a-ţi cunoaşte sufletul şi trupul te poate ajuta să faci o schimbare radicală în felul în care relaţionezi cu gândurile şi sentimentele negative. Prin intermediul acestei schimbări, poţi să găseşti modul de a ieşi din starea de indispoziţie, pentru ca să nu se transforme în depresie. Cercetările noastre au demonstrat că programul detaliat în această carte poate scădea riscul de recidivă la jumătate, în cazul celor care au avut trei sau mai multe episoade de depresie.

………………

Destul de ciudat a fost că studiile noastre pe anumiţi subiecţi şi informaţiile pe care le-am primit ne-au condus în cele din urmă la ideea de a aplica în scop terapeutic acele exerciţii de meditaţie prin care se cultivă o anumită formă de conştientizare, cunoscută sub numele de concentrare asupra prezentului (mindfullness), care îşi are originea în înţelepciunea asiatică. Aceste practici, care fac parte de mii de ani din cultura budistă, fuseseră perfecţionate şi adaptate conform medicinei moderne de către Jon Kabat-Zinn şi colegii săi de la Facultatea de Medicină din Massachusetts. Dr. Kabat-Zinn începuse în 1979 un program de reducere a stresului, cunoscut sub numele de MBSR (Mindjulness-Based Stress Reduction), adică reducerea stresului bazată pe concentrarea asupra prezentului, care porneşte de la exerciţiile meditative de concentrare asupra prezentului şi aplicaţiile lor terapeutice în cazul stresului, suferinţei şi bolilor cronice. Concentrarea asupra prezentului poate fi descrisă şi ca „reglarea ritmului cardiac printr-o atitudine plină de înţelegere faţă de sine”, deoarece chiar presupune conştientizarea acestei atitudini pline de compasiune.”

Din cuprinsul cărţii:

Partea întâi – Mintea, corpul și emoţiile
1. O, nu, iar mi se întâmplă asta!
2. Puterea tămăduitoare a conştientizării meditative

Partea a doua – Clipă de clipă
3. Cultivarea concentrării asupra prezentului
4. Respiraţia
5. Un alt mod de cunoaştere

Partea a treia – Transformarea nefericirii
6. Să intrăm din nou în contact cu sentimentele noastre — cele care ne plac, cele care nu ne plac şi cele pe care nu ştim că le avem
7. Să ne familiarizăm cu sentimentele noastre
8. Să ne considerăm gândurile nişte plăsmuiri ale minţii
9. Concentrarea asupra prezentului în viaţa de zi cu zi

Partea a patra – Redevino stăpânul vieţii tale
10. Trăieşte iar din plin
11. Să recapitulăm

Alte lecturi, resurse web și centre de tratament
Anexă. Exerciţii de meditaţie

Mark Williams este profesor de psihologie clinică la Universitatea Oxford. A scris alături de J. Teasdale şi Z. Segal celebrul tratat Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Depression.

John Teasdale, fost cercetător la Cambridge, a contribuit decisiv la introducerea meditaţiei în vindecarea depresiei clinice.

Zindel Segal este profesor de psihoterapie la Universitatea din Toronto, specializat în tulburările afective.

Jon Kabat-Zinn este fondatorul unui important centru de meditaţie şi sănătate din cadrul Universităţii de Medicină din Massachusetts.

Editura: Trei
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 336
Data apariţiei: noiembrie 2013

Preţ: 35 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Trei, la preţul de 33,25 lei (5% reducere), accesând acest link

Preţul de pe site se poate modifica ulterior.

Sursa: http://www.edituratrei.ro

Practica regulată a meditaţiei oferă nenumărate beneficii pentru corp şi pentru suflet şi este utilă nu numai celor care îşi propun să depăşească anumite probleme, ci oricărei persoane care doreşte să aibă parte de linişte sufletească şi să intre în contact cu sinele său autentic. Pentru aprofundarea acestei practici, o carte utilă pe care o puteţi citi este Meditaţia şi viaţa cotidiană de Geshe Rabten, publicată de Editura Herald, pe care o găsiţi la acest link  (la editură nu mai este pe stoc).

Cartea cuprinde două învăţături de mare însemnătate: „Stările conştiinţei” şi „Meditaţia şi viaţa cotidiană” şi conţine instrucţiuni indispensabile tuturor celor care doresc să se dedice în mod serios practicii meditaţiei. Cursul de meditaţie prezentat aici constituie o abordare progresivă a practicii adaptată debutantului sincer. Graţie măiestriei sale pedagogice, Geshe Rabten a creat o metodă clară şi accesibilă, la îndemana oricărei persoane ce se dedică practicii.  Aceasta deschide poarta dezvoltării interioare a minţii noastre, permiţându-i astfel un progres continuu şi obţinerea realizărilor; ea arată cu o deosebită precizie modul în care putem actualiza şi dezvolta potenţialităţile naturale ale minţii noastre precum concentrarea, atenţia şi înţelepciunea.

Alte postări în categoria Vindecare spirituală:
Vindecarea cu ajutorul minţii – Lissa Rankin
Terapia Teta. Boli şi afecţiuni – Vianna Stibal
Supercreierul – Deepak Chopra, Rudolph E. Tanzi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.