Codul talentului – Daniel Coyle

codul talentuluiApărută recent la Editura Lifestyle în colecţia Trebuie să ştii, această carte ne poate ajuta să descoperim care este secretul talentului şi cum să îl descătuşăm, perfecţionând astfel deprinderile pe care le avem, pentru a le putea folosi atât în folosul nostru, cât şi al celor din jur.

În această lucrare revoluţionară, autorul oferă părinţilor, dascălilor, antrenorilor, oamenilor de afaceri şi tuturor celorlalţi instrumente cu ajutorul cărora pot să-şi maximizeze propriul potenţial, sau pe al altora.

Pornind de la ultimele descoperiri ale neurologiei şi valorificând rezultatele cercetărilor nemijlocite pe care le-a efectuat în nouă dintre pepinierele de talent ale lumii, Daniel Coyle identifică trei elemente esenţiale care te vor ajuta să-ţi dezvolţi talentele şi să-ţi optimizezi performanţele în sport, artă, muzică, matematică – practic, în orice domeniu:

* Antrenamentul intens – anumite tipuri de antrenament pot accelera de până la zece ori progresul în diferite domenii faţă de un antrenament obişnuit.

* Declanşarea – un nivel superior de dăruire născut din cele mai adânci dorinţe inconştiente şi declanşat de anumite semnale primare poate cataliza dezvoltarea aptitudinilor.

* Măiestria în antrenament – descoperă cele patru virtuţi ale celor mai eficienţi dascăli şi antrenori ai lumii, care le permit să obţină cele mai bune rezultate pentru elevii lor.

Aceste trei elemente colaborează pentru formarea în creier a mielinei, o substanţă neurală care creşte considerabil viteza şi precizia mişcărilor şi gândurilor. Oamenii de ştiinţă au descoperit că mielina este fundamentul tuturor formelor de măreţie, de la Michelangelo la Michael Jordan. Mai mult, cantitatea de mielină nu este fixată la naştere, ci, dimpotrivă, poate fi crescută.

Combinând analiza revelatoare cu exemple concludente de oameni obişnuiţi care au atins măreţia, cartea de faţă nu numai că îţi schimbă ideile despre talent, dar te şi învaţă cum să-ţi atingi potenţialul maxim.

Daniel Coyle este jurnalist şi autor al unor bestselleruri New York Times ca: Lance Armstrong’s War, The Secret Race şi The Talent Code (Codul talentului).

Cuprinsul cărţii:

Introducere. Fata care a exersat in şase minute cât alţii într-o lună

Partea întâi. Antrenament intens

Capitolul 1. Locul de maximă eficienţă
Capitolul 2. Celula de antrenament intens
Capitolul 3. Familia Bronte, Z-Boys şi Renaşterea
Capitolul 4. Cele trei reguli ale antrenamentului intens

Partea a doua. Declanşarea

Capitolul 5. Indicii primare
Capitolul 6. Experimentul Curacao
Capitolul 7. Cum să înfiinţăm o pepinieră de talente

Partea a treia. Măiestria în antrenament

Capitolul 8. Magicienii talentului
Capitolul 9. Circuitul învăţăturii: proiect
Capitolul 10. Tom Martinez şi pariul de 60 de milioane de dolari

Epilog. Lumea mielinei
Note privind sursele

Mai jos găsiţi un fragment din carte:

“…codul talentului este construit pe descoperiri ştiinţifice revoluţionare care implică un izolator neural numit mielină, pe care, în momentul de faţă, unii neurologi o consideră „Sfântul Graal” al dobândirii aptitudinilor.

Iată de ce: Orice aptitudine umană, fie că e vorba de jocul de baseball sau de interpretarea lui Bach, este creată de lanţuri de fibre nervoase care poartă un impuls electric minuscul – în esenţă, un semnal care trece printr-un circuit.

Rolul mielinei în acest proces este să înfăşoare acele fibre nervoase în acelaşi mod în care izolaţia din cauciuc sintetic înfăşoară un cablu din cupru, făcând semnalul mai puternic şi mai rapid prin faptul că împiedică impulsurile electrice să se scurgă în afară.

Când declanşăm circuitele noastre în manieră adecvată – când exersăm mişcarea bâtei de baseball sau reproducerea unei succesiuni de note – mielina din organism reacţionează înfăşurând straturi de izolaţie în jurul acelui circuit neural, fiecare nou strat adăugând ceva în materie de aptitudine şi viteză.

Cu cât mielina devine mai groasă, cu atât mai bine izolează şi, în consecinţă, mişcările şi gândurile noastre devin mai rapide şi mai precise.

Mielina este importantă din mai multe motive. Este universală: oricine o poate dezvolta, mai rapid în timpul copilăriei, dar şi pe tot parcursul vieţii.

E nediscriminatorie: dezvoltarea ei este favorabilă tuturor tipurilor de aptitudini, mentale sau fizice. Este imperceptibilă: nu o putem vedea sau simţi, iar creşterea ei o putem sesiza doar prin efectele ei aparent magice. Mai presus de toate totuşi, mielina este importantă deoarece ne oferă un model nou şi însufleţitor de înţelegere a deprinderilor: deprinderea este o izolaţie celulară care înfăşoară circuitele neurale şi care se dezvoltă ca reacţie la anumite semnale.

Cu cât aloci mai mult timp şi energie în tipul potrivit de practică – altfel spus, cu cât rămâi mai mult în „zona Clarissa”, declanşându-ţi în propriile circuite semnalele potrivite, cu atât mai multă deprindere capeţi sau ca să formulăm uşor altfel, cu atât mai multă mielină obţii.

Toate achiziţiile de deprinderi şi, prin urmare, toate pepinierele de talente, operează pe baza aceluiaşi principiu de acţiune, oricât de diferite ar putea să ni se pară.

După cum a afirmat dr. George Bartzokis, un neurolog de la UCLA şi cercetător în domeniul mielinei: „Toate deprinderile, formele de limbaj, toată muzica, tot ce înseamnă mişcare, sunt alcătuite din circuite vii, şi toate circuitele se dezvoltă în conformitate cu anumite reguli”.

In paginile care urmează vom vedea cum funcţionează acele reguli vizitând cei mai buni jucători de fotbal, jefuitori de bănci, violonişti, piloţi de vânătoare, artişti şi practicanţi ai skateboard-ului.

Vom explora câteva pepiniere de talente surprinzătoare care obţin succese din motive pe care nici măcar cei în cauză nu le bănuiesc.

Vom întâlni o mare diversitate de savanţi, antrenori, profesori şi cercetători în domeniul talentului care ne vor dezvălui informaţii noi cu privire la modul în care se dobândesc deprinderile.

Mai presus de toate, vom explora căile ştiinţifice prin care această informaţie poate juca un rol important în maximizarea potenţialului în propria noastră viaţă şi în viaţa celor din jurul nostru.

Ideea conform căreia toate deprinderile se dezvoltă ca urmare a aceluiaşi mecanism celular pare stranie şi surprinzătoare, datorită uluitoarei varietăţi a deprinderilor…”

Editura: Lifestyle Publishing
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 248
Data apariţiei: noiembrie 2013

Preţ: 29 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Lifestyle Publishing, la preţul de 27,55 lei (5% reducere), accesând acest link

Preţul de pe site se poate modifica ulterior.

Sursa: http://www.lifestylepublishing.ro, http://www.cartifrumoase.ro,

Alte postări în categoria Dezvoltare personală:
Puterea întrebărilor – Andrew Sobel, Jerold Panas
Treptele schimbării – Daniel Zărnescu
Cum îţi vei măsura viaţa? – Clayton M. Christensen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.