Învăţături din Evanghelie pentru omul modern (Volumul 2) – Vasile al Kinesmei

invataturi-din-evanghelie2Cartea de faţă, apărută recent la Editura Sophia, reprezintă un fenomen unic şi inestimabil în literatura ortodoxă a secolului XX: un sfânt al vremurilor moderne, cu experienţa unui război mondial, a închisorilor şi prigoanelor, ia una dintre Evanghelii şi o explică de la un cap la altul folosind limbajul şi noţiunile omului contemporan, făcându‑i acestuia mai accesibil decât oricând cuvântul lui Dumnezeu.

Scrisă cu rar talent literar, plină de numeroase exemplificări şi istorii din viață, această lucrare monumentală, fără egal în ultima sută de ani, se citeşte pe nerăsuflate: frumuseţea stilului, limpezimea expunerii, bogăţia cunoaşterii duhovniceşti pe care o aduce se împletesc într‑una dintre cele mai ziditoare lecturi care pot fi recomandate creştinilor vremii noastre.

Ccuprinsul cărţii este detaliat mai jos:

Notă biografică
Despre virtutea statorniciei şi despre calea împărătească
Cum să ne rugăm în aşa fel încât Domnul să ne audă
Despre însemnătatea bisericii şi a slujbelor bisericeşti
Despre vorbele murdare, omor, război şi serviciul militar
Creştinul şi autorităţile civile
Despre raţionalism, materialism, înviere şi nemurire
Cele mai importante porunci ale credinţei. Felurile relaţiei dintre om şi Dumnezeu. Cum să cultivăm în noi iubirea de Dumnezeu
Lucrurile care nu-l lasă pe om să-I slujească lui Dumnezeu cu adevărat
Despre judecata lui Dumnezeu şi îndelunga Lui răbdare
Urmările păcatului în viaţa omului
Lăcomia de câştiguri materiale — sursă de nefericire în viaţa omului
Însemnătatea Sfintei Euharistii
Despre rugăciune şi încrederea în voia lui Dumnezeu
Despre credincioşie şi mărturisire
Învinuirile mincinoase împotriva Mântuitorului şi mărturii despre El
Despre lepădarea de Hristos, despre smerenie şi pocăinţă
Urmările înăbuşirii glasului conştiinţei. Pilda răbdării lui Hristos
Însemnătatea jertfei Mântuitorului
Puterea nădejdii creştine
Însemnătatea învierii Mântuitorului

Sfântul Vasile al Kinesmei (în lume Veniamin Sergheevici Preobrajenski) s-a născut în oraşul Kinesma din gubernia Kostromei, într-o familie de preot. A primit o educaţie laică excelentă, a studiat la Moscova, în Anglia, cunoştea la perfecţie câteva limbi străine, avea un talent literar deosebit, însă a lăsat totul pentru a sluji lui Dumnezeu si aproapelui.

În anul 1920, la vârsta de 45 de ani, a fost hirotonit preot, iar după un an a primit tunderea în monahism cu numele de Vasile şi a fost hirotonit episcop al Kinesmei.

Încă din timpul vieţii, mulţi îl ştiau de nevoitor adevărat, de bineplăcut al lui Dumnezeu. Viaţa lui era simplă şi modestă, slujea cu evlavie neîntrecută. La predicile lui se adunau mulţimi întregi de oameni. Cu rugăciunile lui se săvârşeau vindecări de boli atât trupeşti, cât şi sufleteşti.

În anul 1923, a fost arestat şi exilat în Urali, în 1928 a fost arestat din nou şi a petrecut o jumătate de an în închisoare, după care a fost condamnat la trei ani de exil. A fost trimis în lagăr de către comunişti pentru cinci ani.

Dupa ce a ieşit din lagăr, episcopul, deja în vârstă, n-a petrecut decât doi ani în libertate. A urmat un nou arest, în închisoarea din Iaroslav, apoi Butarka din Moscova. După opt luni de închisoare a fost exilat iarăşi, pentru cinci ani, în Siberia.

A murit pe 31 iulie 1945,  iar în octombrie 1985 sfintele sale moaşte au fost aflate si mutate la Moscova. În august 2000 a fost canonizat.

Iată câteva pasaje din carte:

“…nestatornicia este unul dintre păcatele de moarte ale firii poporului nostru.

Ne pasionăm uşor de orice lucru nou, ne avântăm cu încântare la orice lucrare nouă, mai ales dacă poartă pecetea idealismului, însă pasiunile acestea se răcesc la fel de repede cum apar, iar cele dintâi piedici ne potolesc ardoarea, încordarea voinţei ne oboseşte repede şi, în faţa unei căi lungi, pe care se vede un şir nesfârşit de greutăţi, pe noi pune stăpânire descurajarea.

Ne lăsăm păgubaşi chiar fară a fi încercat să ne luptăm. Deosebit de funest se face simţită această lipsă a statorniciei în viaţa duhovnicească. Câţi tineri n-au pierit duhovniceşte din pricina lipsei de răbdare!

Dacă am putea înconjura cu privirea întregul câmp al luptei duhovniceşti din această lume, ni s-ar părea ca un cimitir acoperit de cadavrele nădejdilor nedate în pârg şi al avânturilor pierite înainte de vreme.

Statornicia până la capăt, până la moarte, este indispensabilă. Nu ajunge doar să porneşti pe calea creştină, ci trebuie să şi ajungi la ţintă – şi dacă viaţa creştină, după cum zice Sfântul Apostol Pavel, e ca o alergare în arenă, în care toţi luăm parte la întrecere, este limpede că premiul îl primesc doar cei care aleargă până la finiş.

Atletul care la jumătatea cursei încetează să mai alerge se elimină singur de pe lista pretendenţilor la victorie, şi oricât de rapid ar fi alergat prima jumătate a cursei, asta nu îi va aduce nici un folos: e un efort zadarnic.”

Editura: Sophia
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 344
Data apariţiei: noiembrie 2013

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii şi librăriei Sophia accesând acest link

Preţ: 20 RON

De acelaşi autor mai puteţi citi şi primul volum al acestei cărţi, Evanghelia pentru omul modern – Volumul 1, apărut în iunie 2013 tot la Editura Sophia (apasă link)

În acest prim volum autorul ne învăţă, printre altele, despre: cum dobândim puterea duhovnicească, lupta cu slava deşartă şi ascunderea vieţii lăuntrice, educarea perseverenţei şi a răbdării, bogăţia, sărăcia și onestitatea în viaţa creştinului, despre orbirea duhovnicească, lucrarea demonică în sufletul omenesc, mijloacele de întărire a credinţei, formalismul și răcirea duhovnicească, cum putem găsi liniştea sufletească, calea lepădării de sine şi a supunerii, regulile luptei cu patimile.

Sursa: http://www.cartifrumoase.ro, http://www.sophia.ro, http://www.crestinortodox.ro

Alte postări în categoria Religie:
Minunile icoanei Maica Domnului de la Tihvin
Minunile Sfântului Efrem cel Nou în viaţa noastră

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.