Arta de a fi – Erich Fromm

Arta de a fiÎn colecţia Psihologia pentru toţi a Editurii Trei a apărut de curând cartea Arta de a fi, de Erich Fromm. Într o lume dominată de consumerism, de goana după avere și onoruri și de falsele rețete pentru fericire, Erich Fromm ne învață cum să ne eliberăm de iluzii și de ideile primite de-a gata și cum ne putem exploata energiile lăuntrice pentru a duce o viață cu sens.

Trecerea de la existența preocupată de posesie și îmbogățire („a avea”) la un trai bazat pe conștientizarea și dezvoltarea propriilor calități sufletești („a fi”) conduce, în mod iminent, la o stare de iluminare psihică și de bogăție spirituală.

Dacă în volumul A avea sau a fi?, Fromm discută soluțiile politico-economice pentru o viață autentică, în cartea de față el se oprește asupra tehnicilor individuale de concentrare și de trezire spirituală, de meditație orientală și de autoanaliză în cheie freudiană. Toate acestea sunt menite să sporească puterea noastră de a iubi, de a gândi critic și de a acționa creativ și productiv.

Autoanaliza și în special exercițiile de respirație și de conștientizare se pot face ori de câte ori nu ești ocupat cu altceva, ca atunci când te afli în metrou sau în avion. Toate aceste prilejuri ar trebui să fie utilizate pentru o formă sau alta de atenție concentrată, în loc să începi să citești o revistă, să vorbești cu cineva sau să visezi cu ochii deschiși. Odată ce ai căpătat obiceiul de a face acest lucru, astfel de situații când nu ai „nimic de făcut” devin bine-venite, deoarece te îmbogățesc și îți procură satisfacție.

“În volumul de față, Erich Fromm ne propune căile de realizare a conștientizării de sine și ne împărtășește pașii către a fi, pe care i-a parcurs el însuși zilnic, acordând o atenție sporită autoanalizei, ca una dintre aplicațiile psihanalizei.” – Rainer Funk

„Erich Fromm este nu doar un psiholog cu o intuiție ascuțită, ci și un scriitor de talent.” – Chicago Tribune

Erich Fromm, sociolog şi psihanalist, a făcut parte din Școala de la Frankfurt, iar în 1933 a emigrat în SUA. Printre cărţile publicate de el se numără: A avea sau a fi?, Arta de a iubi, Frica de libertate şi Buddhism şi psihanaliză.

Iată şi cuprinsul acestei cărţi:

Cuvânt-înainte

PARTEA I
1. Despre arta de a fi

PARTEA A II-A
2.Marea impostură
3.Trivialităţile
4.„Fără efort, fără durere”
5.„Antiautoritarismul”

PARTEA A III-A
6.„Să vrei un singur lucru”
7.Să fii treaz
8.Să fii conştient
9.Să te concentrezi
10. Să meditezi

PARTEA A IV-A
10.Psihanaliza şi conştientizarea de sine
11.Autoanaliza
12.Metode de autoanaliză

PARTEA A V-A
14.Despre cultura lui a avea
15.Despre filosofia lui a avea
16.Despre psihologia lui a avea

PARTEA A VI-A
17. De la a avea la starea de bine

Bibliografie

Editura: Trei
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 192
Data apariţiei: octombrie 2013

Preţ: 29 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Trei la preţul de 27,55 RON (5% reducere), accesând acest link, sau la acest link

Preţurile de pe site se pot modifica ulterior.

O altă carte scrisă de Erich Fromm este A avea sau a fi?, publicată tot de Editura Trei – apasă link

Într-o lume care nu mai crede nici în fericirea prin consum şi nici în binefacerile concurenţei egoiste şi ale progresului nelimitat, cartea A avea sau a fi? este un manifest pentru o nouă ordine psihologică şi socio-economică. Fromm urmăreşte istoria şi efectele a două moduri fundamentale de a exista: cel bazat pe avere, putere şi agresivitate, respectiv cel motivat de dragoste, dăruire şi spontaneitate.

Soluţiile ieşirii din starea de depresie şi dezumanizare birocratică sunt articulate într-un program socio-economic temerar, care merge de la iniţiativele individuale ale „consumului sănătos” şi ale intensificării trăirilor spirituale până la măsuri globale în favoarea unei democraţii participative, a unui management umanist şi a diminuării inechităţilor flagrante.

Sursa: http://www.edituratrei.ro/, http://www.cartifrumoase.ro

Alte postări în categoria Autocunoaştere:
Eliberează-te din temniţa emoţională – Augusto Cury
Suflet nemărginit – Byron Brown
Cele cinci nivele ale ataşamentului – Don Miguel Ruiz Jr.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.