Subliminal. Cum ne determină inconştientul comportamentul – Leonard Mlodinow

Subliminal mica

În colecţia Paşi peste graniţe a Editurii Humanitas a apărut recent cartea Subliminal. Cum ne determină inconştientul comportamentul, scrisă de fizicianul american Leonard Mlodinow.

Multă vreme, ipoteza existenţei unui nivel inconştient al minţii s-a bazat pe introspecţie şi pe supoziţii privind cauzele unor comportamente ce erau inexplicabile prin teoriile filozofice care puneau totul pe seama conştiinţei.

Apariţia psihologiei experimentale a tăiat aripile acestor speculaţii, nesusţinute de date observabile şi cuantificabile, provocând o adevărată fractură în domeniul psihologiei. În ultimele două decenii însă, dezvoltarea imagisticii cerebrale a făcut posibilă reluarea mai vechilor ipoteze în vederea testării lor empirice şi elaborării unor modele fiabile de funcţionare a psihicului uman.

Fascinat de aceste noi posibilităţi, Leonard Mlodinow a abandonat temporar  domeniul fizicii, dar nu şi exigenţele specifice lui, şi s-a aplecat asupra ultimelor evoluţii din psihologie. Coroborând informaţiile oferite de imagistica funcţională cu cercetarea „clinică” a unor atitudini şi comportamente, el arată că existenţa inconştientului nu mai poate fi tăgăduită astăzi, când au fost identificate structuri cerebrale răspunzătoare de activitatea nivelului subliminal.

Inconştientul se dovedeşte astfel mai puţin un „subsol“ al instinctelor şi refulărilor, cât un nivel creator, capabil să ne întregească percepţia şi memoria lacunare şi, totodată, să determine distorsiuni în atitudinile şi comportamentele noastre. Deşi aflată la primii paşi, cunoaşterea lui reprezintă un imens câştig pentru înţelegerea noastră de către noi înşine şi o adevărată provocare pentru viitor.

LEONARD MLODINOW este fizician la Institutul Tehnologic din California (Caltech). Este autorul mai multor bestselleruri şi coscenarist la serialul Star Trek: The Next Generation. Trăieşte în South Pasadena, California.

Cele mai importante repere din cuprinsul cărţii:

Partea I – CREIERUL CU DOUĂ NIVELURI

1. Noul inconştient
2. Simţuri plus minte egal realitate
3. Amintirea şi uitarea
4. Ce înseamnă să fii social

Partea a II-a INCONŞTIENTUL SOCIAL

5. Citirea oamenilor
6. Judecarea oamenilor după aspect
7. Clasarea oamenilor şi a lucrurilor
8. In-group şi out-group
9. Sentimentele
10. Sinele

Editura: Humanitas
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 328
Data apariţiei: septembrie 2013

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Humanitas, accesând acest link

Preţ: 35 RON

Sursa: http://www.humanitas.ro

Se cunoaşte faptul că subconştientul uman adăposteşte o serie de amintiri, traume din trecut sau convingeri care ne influenţează vieţile fără ca măcar să ne dăm seama. Totodată, subconştientul ne poate deveni un aliat de încredere, dacă reuşim să accesăm puterea sa şi să o folosim în favoarea noastră. Iată câteva cărţi care se ocupă de acest subiect:

 Cum să folosim puterea subconştientului de Joseph Murphy (apărută la Editura Nicol) – apasă link

Bazată pe deceniile de căutări si nenumăratele conferinţe ale doctorului Joseph Murphy, această nouă lucrare vă va arata cum să vă mobilizati subconştientul ca să obtineti in carieră succesele pe care vi le doriţi.

Natura realităţii personale. O carte Seth de Jane Roberts (apărută la Editura Adevăr Divin) – apasă link

Noi nu ne aflăm în niciun caz la latitudinea subconştientului nostru şi nu suntem neajutoraţi în faţa forţelor pe care nu le putem înţelege. În această carte remarcabilă, Seth insistă asupra capacităţii omului de a acţiona conştient şi oferă o serie de exerciţii excelente care ne învaţă cum putem aplica această perspectivă inedită şi această putere în viaţa noastră de zi cu zi.

Mintea subconsşientă: Duhul tău fermecat de Harry W. Carpenter (apărută la Editura Daksha) – apasă link

Această carte este manualul tău de instrucţiuni. Mintea subconștientă: duhul tău fermecat nu este o colecţie de poveşti „pentru a te simţi bine” sau de banalităţi de genul „ai încredere”. Această carte îți prezintă în limbaj accesibil cum se foloseşte mintea subconştientă. Explică cum funcţionează, legile cărora i se supune şi oferă cincisprezece metode verificate pentru a o folosi uşor şi fără efort.

Alte postări în categoria Autocunoaştere:
Eliberează-te din temniţa emoţională – Augusto Cury
Corpul îşi aminteşte – Babette Rothschild
Creierul şi inteligenţa emoţională – Richard J. Davidson

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s