Viaţa completă a lui Krishna – Mataji Devi Vanamali

viata-completa-a-lui-krishna_mica

Avându-și sursele în Bhagavad Purana, Bhagavad Gita, Mahabharata și tradiția orală milenară a Indiei, cartea Viaţa completă a lui Krishna este o valoroasă unealtă meditativă ce descrie viața lui Krishna cu simplitate și umor.

Krishna, unul dintre cele mai iubite personaje ale panteonului hindus, a fost portretizat în multe aspecte: un zeu-copil, un copil ghiduș și năzdrăvan, un iubit model, un erou divin, un conducător exemplar, și nu în ultimul rând, ca Ființa Supremă. În cele trei mari părți ale cărții, Vanamali scrie despre fiecare dintre aceste manifestări, iar povestirile pline de savoare ne fac inima să tresalte cu bucurie și ne deschid sufletul, permițându-ne să trăim stări profunde de comuniune cu această minunată manifestare a divinului – Krishna.

Fiind o bună cunoscătoare a tradiției hinduse, Vanamali, provenind dintr-o proeminentă line de adoratori ai lui Krishna, pune la dispoziție prima carte ce acoperă întreaga manifestare fizică a acestuia, începând cu nașterea sa într-o temniță și primii săi ani ca un copilaș încântător pus mereu pe șotii, ca iubit model cu o fascinantă putere de atracție, ca și conducător divin al orașului Dwaraka, precum și ca guru și conducător al carului de luptă al lui Arjuna.

Povestea vieții lui Krishna a fost împodobită cu o multitudine de detalii, unele adevărate, altele probabil imaginare. Realitate și ficțiune, adevăr și fantezie se împletesc. Testul final al adevărului este însă chiar timpul. Acesta este adevărata piatră de încercare. El elimină zgura și păstrează doar aurul.

Povestea este dominată de influența puternică a personalității încântătoare a lui Krishna, în care înțelepciunea martorului detașat este amestecată cu farmecul și simplitatea unui copil, iar slava lui Dumnezeu țâșnește puternic dintr-un izvor nesecat de iubire și înțelepciune divină.

Vanamali este un alt nume pentru Domnul Krishna. Acesta înseamnă „cel ce poarta o ghirlandă de flori sălbatice”. Mata Devi Vanamali este o mare adoratoare a lui Krishna şi deține o diplomă în filosofie obținută cu M.A Honours la Universitatea din Madras. Ea a participat la unul din primele cursuri de Meditație Transcedentală, ce s-au ținut în India la centrul numit Nandi Hills lângă Bangalore. Ea a deschis apoi un centru de Meditație Transcedentală în orașul Trissur, și a desfășurat activități acolo timp de zece ani. Mataji a călătorit în munții Himalaya, fiind împinsă de nevoia imperioasă de a lăsa în urmă tot ceea ce cunoscuse înainte, precum și siguranța și confortul. A lucrat timp de un an în Vivekananda School for tribals din Arunachal Pradesh, în India de nord.

A plecat apoi într-un pelerinaj prin vasta întindere a munților Himalaya în frigul cumplit al iernii, pentru a ajunge într-un final la Rishikesh, un oraș sfânt la poalele râului Gange, faimos pentru numărul impresionat de yoghini ce au trăit acolo. După multe încercări, a găsit locul perfect pentru a ridica un ashram. Ashram-ul Vanamali este situat pe un varf de munte de unde apare o vedere fascinantă a fluviului Gange, ce-și croiește drum printre stânci.

Mataji Devi este fondatoarea şi preşedinta organizaţiei Vanamali Gita Yoga Ashram Trust, dedicată răspândirii înţelepciunii Sanatana Dharma şi realizării de acte caritabile pentru copii. Locuieşte în ashramul Vanamali din Rishikesh, în nordul Indiei. Mataji spune despre ea că nu este nici o yoghină și nici un sadhu (sfânt), ci doar o gopi sau slujitoare a Domnului Krishna. Poartă doar violet, întrcuât ea afirmă că aceasta este culoarea lui Krishna în transcendență. Potrivit spuselor ei, atunci când apare în fața ochilor noștri el apare albastru, dar în transcendență, culoarea sa este violet.

Începând cu 1995, Mataji a dat curs invitațiilor de a merge peste hotare. De atunci încoace, a realizat multe retrageri spirituale în țări precum Italia, Germania, Franța, Suedia, Israel, SUA, Marea Britanie, Singapore, Malaezia și mai recent – Brazilia. A scris multe cărți în engleză despre diverși zei ai panteonului hindus. Dintre acestea, Sri Krishna Lila (Viața completă a lui Krishna) este o operă clasică, una care nu a mai fost nicicând scrisă într-o asemenea manieră și cu atâtea detalii.

Cuprinsul cărţii este detaliat mai jos:

Cuvânt înainte de Swami Krishnananda
Prefaţă: Krishna – o perspectivă istorică
Introducere: Krishna – Încarnarea Supremului

PARTEA ÎNTÂI – BALA-LILA – JOCUL COPILULUI
1. Venirea
2. Naşterea celui nenăscut
3. Copilul divin
4. Hoţul de unt
5. Limitarea celui fără limite
6. Brahma se amuză
7. Flautul fermecat
8. Krishna ridică muntele
9. Iubitul divin
10. Domnul din Vraja

PARTEA A DOUA – RAJA-LILA – JOCUL REGAL
11. Profeţia împlinită
12. Uddhava la Gokula
13. Stăpânitorul din Dwaraka
14. Răpirea lui Rukmini
15. Nestemata blestemată
16. Pandava-şii
17. Soţul divin
18. Fiii lui Krishna
19. Conducătorul divin
20. Sacrificiul Rajasuya

PARTEA A TREIA –  UTTMA-LILA – JOCUL SUPREM
21. Jocul de noroc
22. Exilul
23. Krishna Ambasador
24. Declaraţie de război
25. Srimad Bhagavad Gita
26. Războiul Mahabharata
27. Sfârşitul războiului
28. Sfatul lui Bhishma
29. Povestea lui Sudama
30. Regulile supreme ale dharma-ei
31. Blestemul înţelepţilor
32. Sfătuirea lui Uddhava
33. Moartea celui fără de moarte

EPILOG – Lila – Jocul Cosmic
APENDIX 1 – Listă a mantra-elor în ordine alfabetică
APENDIX 2 – Glosar al termenilor în sanscrită
APENDIX 3 – Lista personajelor

Editura: Atman
Dimensiuni: 13×20 cm, clape interioare, semn de carte
Număr pagini: 466
Data apariţiei: septembrie 2013

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Atman accesând acest link

Preţ: 45 RON

Sursa: http://www.editura-atman.ro

Alte postări în categoria Spiritualitate:
Jnana Yoga – Swami Vivekananda
Găseşte-l pe Dumnezeu pretutindeni – Anthony de Mello
Ashtavakra Gita – Sutrele realizării sinelui

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s