Splendoarea ascunsă – OSHO

Splendoarea ascunsa

Cartea este un pelerinaj în căutarea a ceea ce fiecare dintre noi am simţit, în anumite momente ale vieţii, că ne lipseşte pentru a fi compleţi. Este vorba de ceea ce Osho numeşte „Spendoarea ascunsă”. Această carte conţine discursurile ţinute de Osho în martie 1987, deci cu aproximativ 3 ani înainte de trecerea in nefiinţă a autorului.

Prin răspunsurile iluminatoare la întrebări pertinente şi autentice, Osho ne îndeamnă să ne desfăşurăm întreaga viaţă şi căutare spirituală cu inocenţă copilărească, cu curaj, cu bucurie şi umor, stări de a fi pe care Osho le descrie ca fiind „splendoarea ascunsă” din fiecare.

Osho este un nonconformist declarat. Viaţa sa s-a desfăşurat pur, ca a unui copil, fără vreun crez special, fără a urma vreo doctrină. A dus o viaţă ca o flacără luminoasă; nu s-a conformat nici unei „valori” declarate de societate şi nici unei religii uscate şi perimate. Nu i-a fost frică de consecinţe şi şi-a trăit viaţa fără teamă de pericole, scufundându-se adânc în râuri periculoase ca şi în cele mai întunecate abisuri.

Acum şi aici el ne îndeamnă şi pe noi să intrăm în Necunoscut, să ne descoperim frumuseţea interioară şi să ne trăim viaţa pe „muchie de cuţit”, la potenţialul nostru maxim.

În Splendoarea ascunsă întrezărim un Osho care îi poate surprinde, întrucâtva, pe unii dintre noi: vulnerabil într-un fel omenesc, dezamăgit de cei spre care şi-a revărsat iubirea fără rezerve de-a lungul anilor, trădat în optimismul lui de superficialitatea acestei lumi şi de rătăcirile constante ale oamenilor. Un Osho care mărturiseşte, într-unul dintre discursurile reunite în această carte: „Unul dintre cele mai semnificative lucruri pe care le-am învăţat e să nu mă întristez când trădaţi, să nu mă simt mâhnit atunci când o luaţi pe drumuri greşite – de fapt, nici măcar să nu mă aştept de la voi să vă încredeţi în mine. (…) Iisus a fost trădat doar o dată, de către un discipol. Eu am fost trădat continuu de-a lungul multor ani, aproape atâtor ani câţi a trăit Iisus pe pământ – treizeci şi trei de ani. Atâţia oameni în care am avut încredere totală m-au trădat cu atâta uşurinţă. A existat o vreme când erau gata să moară pentru mine şi apoi un lucru mărunt… dacă nu le-am împlinit aşteptările, pe care nu m-am învoit niciodată să le împlinesc, iubirea lor s-a transfomat într-o mare ură. Acelaşi om care era gata să moară pentru mine e gata să mă omoare.”

Cu mai puţin de trei ani înainte să-şi părăsească trupul, fragilul Osho din paginile cărţii de faţă dezvăluie, delicat şi pentru câteva clipe numai, răni pe care le poartă în suflet. Răni altminteri nu uşor de ghicit, fiindcă jovialitatea lui binecunoscută şi insistenţele lui, de-a lungul anilor, că suferinţa e un sentiment complet străin de el ne-au creat, poate, o imagine a unui iluminat invulnerabil. Însă ne spune el acum: „Faptul de a fi fost în compania voastră de-a lungul acestor trei decenii nu a însemnat o învăţare, ci doar o descoperire – am descoperit că nu există niciun om în lume care să fie atât de lucid încât să-l poţi măcar numi prieten, atât de lucid încât să-l poţi măcar numi iubit. Aceasta n-a fost o învăţare, ci e pur şi simplu o descoperire pas cu pas, pe măsură ce am ajuns să cunosc fiinţele omeneşti.”

Totuşi, ca un veritabil maestru spiritual, îşi continuă până la capăt misiunea pe care şi-a asumat-o. Răspunde, cum a făcut-o mereu, întrebărilor mai mult sau mai puţin semnificative ale căutătorilor spirituali, vine în întâmpinarea nevoilor lor, îi ţine de mână pe drumul necunoscut şi imprevizibil al căutării de sine: „Am să fac mai departe tot ceea ce simt că e necesar pentru creşterea conştiinţei voastre. (…) Poate că sunt şanse să fie salvaţi câţiva oameni – şi pentru ei continui să construiesc o Arcă a lui Noe, ştiind cât se poate de bine că e posibil ca atunci când Arca lui Noe va fi gata, să nu mai fi rămas nimeni care să poată fi salvat. Se poate ca fiecare să fi plecat pe drumul său.”

Osho poate fi considerat unul dintre cei mai prolifici autori, unul dintre liderii spirituali cu cei mai numeroşi discipoli, unul dintre cei mai bine vânduţi şi citiţi autori din întreaga lume.

În 1931, în Kuchwara, un oraş situat în partea centrală a Indiei se naşte Osho. Până la 9 ani nu a mers la şcoală, dar după ce a învăţat să citească a devorat toate cele 3000 de cărţi din biblioteca sătucului în care locuia. Osho a trăit prima stare de „samadhi” – iluminare la vârsta de 21 de ani.

A obţinut masteratul în filozofie la Universitatea din Saugar şi timp de 9 ani a predat filozofia la Universitatea din Jabalpur. În 1966 a renunţat la postul de profesor, dedicându-şi viaţa ghidării spirituale cerute de numeroşii lui discipoli.

Editura: Mix
Dimensiuni: 13×20 cm
Număr pagini: 459
Data apariţiei: septembrie 2013

Preţ: 30 RON

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Mix la preţul de 27 RON (10% reducere), accesând acest link

Preţul de pe site se poate modifica ulterior.

În continuare găsiţi şi alte câteva cărţi în care Osho ne împărtăşeşete din inegalabila sa înţelepciune, toate apărute la Editura Mix:

Calea spirituală Yoga – apasă link

Osho vorbeşte cu generozitate şi înţelepciune şi în această carte despre disciplină, despre speranţă, despre armonie, despre corp şi minte şi despre cea mai bună definiţie a ceea ce înseamnă Yoga.

Yoga nu trebuie privită ca o religie; ea este o ştiinţă pură, exactă, care spune: experimentează, dar experimentează în interior; ai curajul de a experimenta noul ascuns în interior. Cel care caută să intre pe calea Yoga, o descoperă cu adevărat când înţelege revelaţia inutilităţii minţii.

Calea perfectă – apasă link

Aceasta este prima ediţie în limba română a primei cărţi în care au fost publicate învăţăturile lui Osho. Cu blândeţea, compasiunea şi înţelepciunea specifice unui maestru care a experimentat starea de „Trezire spirituală”, el reuşeşte să exprime ceea ce ştie, pentru a se face înţeles de cei care încă nu au experimentat această stare, dar care sunt dornici să o cunoască.

Cartea despre ego – apasă link

Oamenii confundă ego-ul cu propria persoană. Acesta este motivul pentru care nu au curaj să renunţe le el, de teamă că vor pierde ceva. Ego-ul este însă o iluzie, iluzia unor dorinţe şi ambiţii pe care omul le identifică ca fiind proprii. Ele aparţin de fapt lumii, şi nu propriului eu.

Cartea despre ego parcurge treptele cunoaşterii, mai întâi prin identificarea momentelor în care propriul eu se confundă cu ego-ul, apoi prin renunţarea pas cu pas la ego, cu ajutorul iubirii şi meditaţiei.

Emoţiile. Cum ne putem elibera de mânie, gelozie şi teamă – apasă link

Mânia, gelozia, teama sunt câteva dintre emoţiile ce fac să ne dispară bucuria de a trăi. Citind această carte vom afla ce sunt aceste emoţii, de unde apar şi cum putem scăpa de influenţa lor.

Sursa: http://www.edituramix.ro/

Alte postări în categoria Spiritualitate:
Jnana Yoga – Swami Vivekananda
Ashtavakra Gita – Sutrele realizării sinelui
Un eremit în Himalaya – Paul Brunton

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.