Să ne împlinim menirea în viaţă cu ajutorul cărţilor!

Există momente în viaţă când un om poate ajunge să se întrebe dacă ceea ce face are un sens, dacă, prin munca sa, merge într-adevăr pe drumul pe care Dumnezeu l-a pregătit pentru el sau undeva pe parcurs a rătăcit calea, strivit sub povara răspunderii de a-şi asigura resursele materiale pentru trai.

Un indicator care ne poate ajuta să răspundem la această întrebare este sentimentul pe care îl avem atunci când facem un anumit lucru. Dacă avem un sentiment de bucurie şi linişte sufletească, dacă facem un lucru cu plăcere şi uşurinţă, dacă simţim că prin rezultatele muncii noastre ne aducem contribuţia într-un fel sau altul la crearea binelui şi frumuseţii în lume,  îmbogăţind astfel fluxul vieţii, înseamnă că suntem pe calea cea bună.

Dacă însă sentimentul este de inutilitate, apăsare sufletească sau limitare în orice fel a libertăţii interioare, înseamnă că am urmat o direcţie care, cel puţin în prezent, nu ni se mai potriveşte. Acesta este momentul pentru a ne pune anumite întrebări şi a încerca să aflăm ce anume vrea viaţa de la noi, în ce direcţie ar trebui să ne îndreptăm pentru a simţi că ceea ce facem este într-adevăr menirea vieţii noastre.

Chiar dacă se întâmplă să descoperim că ceea ce facem nu ne mulţumeşte pe plan sufletesc, dar totuşi nu ştim ce altceva am putea face, simţindu-ne prinşi ca într-o capcană, nu este totul pierdut. Însuşi faptul că ne dăm seama că avem nevoie de altceva ne arată că suntem pe calea cea bună. Cu siguranţă există întotdeauna posibilitatea de a face o nouă alegere, chiar dacă nu ştim cum am putea realiza efectiv acest lucru.

Nu cred că viaţa, Dumnezeu, destinul sau oricum doriţi să denumiţi această forţă ne lasă vreodată să facem o greşeală atât de mare încât să nu o putem îndrepta alegând să facem altceva, atunci când înţelgem că nu este ceea ce ne dorim. Dacă am fi în situaţia de a alege ceva care ne-ar îndepărta prea mult de calea noastră, acel lucru nu se va întâmpla, oricât ne-am strădui şi oricât am crede că este bine pentru noi. Dacă totuşi am mers pe o cale care acum ne pare greşită, înseamnă că am avut nevoie de aceasta pentru a învăţa ceva din experienţa noastră.

De asemenea, cred că descoperirea vocaţiei, a ceea ce suntem chemaţi să facem aici, nu se realizează întotdeauna dintr-o dată. Sigur, sunt şi cazuri când un om poate avea o revelaţie care să-l îndrepte spre o meserie anume, dar de multe ori acesta este un proces care se desfăşoară treptat. De aceea nu trebuie să ne descurajăm dacă simţim că nu putem afla un răspuns simplu şi clar cu privire la menirea noastră în viaţă.

Tot ceea ce este necesar să facem este să ne urmăm pas cu pas intuiţia şi să ne îndreptăm către acea direcţie care nu umple sufletul de bucurie, chiar dacă nu vedem care ar putea fi următorul pas de făcut. Vom descoperi că, din aporape în aproape, suntem ghidaţi pe calea potrivită şi, la un moment dat, se va contura şi o direcţie mai clară. 

De mare ajutor în încercarea noastră de a ne descoperi şi împlini menirea vieţii ne pot fi şi cărţile în care autorii au încercat să ne dea nişte repere, să ne sprijine pe acest drum dificil al descoperirii rostului în viaţă. Aceste informaţii sunt folositoare, dar nu trebuie să uităm că, în cele din urmă, noi şi nimeni altcineva suntem cei care putem hotărî ce alegem să facem. În continuare găsiţi câteva cărţi care vă pot ajuta să vă transformaţi viaţa într-un mod pozitiv:

Ce rost am? Descoperă şi împlineşte-ţi menirea vieţii de Aimen Klimmeron, apărută la Editura Mix în 2010

Ce-rost-am-c1-de-Aimen-Klimmeron

Este o carte scrisă cu umor, dar şi cu seriozitate, extrem de folositoare oamenilor care simt că viaţa înseamnă mai mult decât rutina zilnică şi obositoare.

Fiecare om are o menire unică şi irepetabilă. Cartea ne oferă exerciţii şi paşi concreţi pe care îi putem urma pentru a identifica şi a pune în aplicare tot ceea presupune împlinirea acestei meniri.

Autorul scoate în evidenţă modul manipulator în care societatea urmăreşte să ne uniformizeze conştiinţele şi să ne împiedice să ne descoperim şi să ne urmăm menirea, deoarece pentru conducătorii lumii în care trăim oamenii muncitori şi obedienţi sunt mult mai folositori decât cei conştienţi şi însufleţiţi de idealuri înalte, oameni ce nu pot fi corupţi cu titluri, beneficii materiale sau ameninţări.

Citind această carte, dobândim speranţă şi încredere că putem realiza ceea ce ne place cu adevărat să facem:

„Avem dreptul divin să facem ceea ce ne place să facem, ceea ce ne produce încântare şi bucurie, ceea ce simţim că ne împlineşte şi ceea ce aduce real folos şi încântare şi altora – şi să trăim din aceasta. Să nu ne vindem sufletul pentru bani. E drept că pentru asta trebuie să fim creativi, să descoperim noi şanse, să deschidem noi drumuri, să ştim să ne vindem ideile, să găsim soluţii la problemele care apar, să ne susţinem cu entuziasm şi perseverenţă planurile. Dacă suntem hotărâţi să îmbrăţişăm un asemenea mod de viaţă şi să ne împlinim rostul, vom fi în perfectă armonie cu sufletul nostru, iar el ne va inspira cum trebuie să facem lucrurile. Trebuie doar să învăţăm să aplecăm urechea la şoaptele lui.”

Aimen Klimmeron s-a născut pe 6 septembrie 1966 în Târgu Mureş. Absolvent al facultăţilor de Limba şi Literatura Engleză şi Geografie, autorul a fost atras de fenomenul artistic, căutând să descopere acele mecanisme fine care duc la naşterea trăirilor estetice şi stărilor sufleteşti înalte ce servesc aspiraţiilor spirituale ale oamenilor. Autorul a practicat artele marţiale şi tehnicile yoga şi a studiat tradiţiile spirituale ale orientului şi occidentului. Toate aceste preocupări către artă şi spiritualitate s-au concretizat în 1996 în fondarea Teatrului Magic Mandala, un teatru ce abordează arta iniţiatică şi ritualurile magice, iar în 2004 în publicarea romanului iniţiatic Kama Pura.

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Mix, accesând acest link

Mi-aş schimba viaţa, dacă aş avea mai mult timp. Un ghid practic pantru a face ca visele să devină realitate de Dr. Doreen Virtue, apărută la Editura For You în 2009

Mi-as schimba viata

În această carte, extrem de utilă pentru a aduce un plus de energie pozitivă în viaţă, Doreen Virtue ne oferă metode pentru creşterea încrederii în sine şi depăşirea fricilor şi ne dă încrederea că putem realiza transformări importante înviaţă, chiar dacă acest lucru pare imposibil sau dificil de făcut, copleşiţi fiind de responsabilităţile pe care le avem şi de un program obositor.

Din  această carte învăţăm să practicăm o organizare mai bună a timpului de care dispunem, oricât de limitat ar fi acesta. Aflăm care sunt activităţile care ne irosesc timpul şi învăţăm să stabilim limite de timp în programul nostru, astfel încât să nu îi neglijăm pe cei dragi nouă, dar să avem şi timpul necesar pentru noi înşine.

Autoarea scoate în evidenţă şi importanţa comunicării cu îngerii şi cu ghizii noştri spirituali, care sunt întotdeauna dornici să ne ajute dacă le cerem acest lucru. Ne putem baza întotdeauna pe ajutorul lor atunci când avem momente de confuzie, când nu ştim ce cale să urmăm sau nu ştim cum să soluţionăm o anumită problemă. Trebuie însă să avem încredere în mesajele şi răspunsurile pe care le primim şi să creăm în noi înşine liniştea interioară, spaţiul în care aceste răspunsuri se pot face auzite. În acest sens, este utilă şi cartea Cum să ne auzim îngerii (Editura Adevăr Divin), în care Doreen Virtue ne oferă metode detaliate de comunicare cu ajutoarele noastre spirituale. Sprijinul ghizilor spirituali nu este de neglijat, căci ei ştiu cel mai bine ce avem de împlinit în viaţă şi ne vor ghida cu iubire către atingerea acestor scopuri.

Obiectivele noastre în această viaţă nu sunt însă doar exterioare, legate de carieră şi ceea ce putem face prin muncă. Avem şi obiective interioare, pentru care presupun o transformare personală ce nu este totdeauna uşoară, lucrând asupra unor trăsături de caracter care ne subminează evoluţia şi dezvoltând altele pozitive, aşa cum spune şi autoarea: “Scopul nostru primordial este să ne iubim şi să ne iertăm pe noi înşine şi pe alţii.”

Doreen Virtue este o clarvăzătoare cu calităţi deosebite, deţinătoare a diplomelor de Ph.D., M.A. şi B.A. în psihologie de consiliere. Fost director al unui program de recuperare pentru adolescenţii dependenţi de droguri şi alcool, Doreen lucrează acum cu Terapia prin Îngeri, în activităţile de scriitor şi profesor. Este autoarea best-seller-ului, Copiii Indigo: cum să-i hrănim şi să-i îngrijim, iar printre celelalte titluri publicate se numără: Mesaje de la Îngerii tăi, Vindecarea cu Îngerii şi Calea Lucrătorului întru lumină.

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii For You, accesând acest link

Un secret mai profund. Ce doreşte viaţa de la tine de Annemarie Postma, apărută la Editura Mix în 2011

Un-secret-mai-profund-nou

Autoare a mai multor lucrări din domeniul ştiinţelor vieţii, Annemarie Postma (născută în Olanda în 1969) a studiat Dreptul şi, mai târziu, a devenit primul fotomodel profesionist european având un handicap.

Scrierile sale pasionate, caracterizate prin viziunea holisitcă asupra vieţii, ne îndeamnă să găsim răspunsuri la întrebări cum ar fi: “Cum pot învăţa să trăiesc cu adevărat?” sau „Cum pot avea cea mai bună viaţă pentru mine?”. Annemarie Postma arată că sănătatea mentală, psihică, emoţională şi spirituală sunt indisolubil legate între ele.

La vârsta de unsprezece ani, o muşcătură de căpuşă nedescoperită la timp i-a cauzat paralizia parţială care i-a schimbat viaţa. În prezent, ea împărtăşeşte lumii experienţele şi cunoaşterea dobândită, prin cărţile şi prelegerile sale.

În cartea sa Un secret mai profund, autoarea ne oferă sfaturi nepreţuite pentru a avea o viaţă împlinită. Ea ne ajută să facem diferenţa între vocea ego-ului şi cea a sinelui autentic, să înţelegem inportanţa uriaşă a asumării responsabilităţii pentru propria viaţă, să acceptăm necesitatea unei transformări interioare profunde înainte de a încerca să modificăm circunstanţele exterioare.

De asemenea, ea ne îndeamnă “să facem pace” cu ceea ce avem în momentul prezent şi să încercăm să înţelegem motivul pentru care persoanele sau situaţiile nedorite fac parte din viaţa noastră, pentru a putea ca apoi să schimbăm ceea ce nu dorim să experimentăm.

Cunoaşterea scopului nostru în viaţă are o importanţă primordială dacă dorim să participăm în mod activ la construirea propriei vieţi. Pentru a-l putea descopri, autoarea ne îndrumă astfel:

„Inconştientul tău ştie cu exactitate de ce eşti aici. El te poate ajuta să faci alegeri prin care să-ţi exprimi plenar contribuţia unică la scopul vieţii. Secretul este să ai ochi şi urechi pentru mesajele lui. Inconştientul îţi vorbeşte prin vise, intuiţii şi prin dorinţele tale cele mai profunde; el ţi se revelează prin capacităţi, talente şi motivele ascunse ale acţiunilor tale. Dacă nu-l auzi, el va contiuna să-ţ atragă atenţia în diverse moduri, fie în şoaptă, fie strigând la tine, până când vei catadicsi să-l asculţi şi să înţelegi ceea ce-ţi spune.”

Cartea se poate achiziţiona de pe site-ul Editurii Mix, accesând acest link

În concluzie, cred că destinul ne-a adus în această viaţă penru un scop anume şi va avea cu siguranţă grijă să împlinim ceea ce avem de făcut. Mai mult decât atât, nici nu am putea evita, chiar dacă am dori, împlinirea menirii noastre în viaţă. Dacă nu suntem la locul potrivit, viaţa are grijă să ne facă să înţelegem acest lucru, fie prin îndemnuri mai blânde, fie prin suferinţă sau durere, dacă este cazul. Aşadar, să nu ignorăm vocea interioară, vocea sinelui nostru autentic, care ne va da întotdeauna numai cele mai bune sfaturi!

Alte postări în categoria Articole:
Cărţi care dezleagă misterul lumii de dincolo
Jnana Yoga – Swami Vivekananda

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.